portál uživatelů
softwarů Autodesk

Proč využít při přechodu z AutoCADu LT na Inventor školení – 2. díl

Velmi diskutovaným problémem s nástupem 3D technologií na řadě odborných setkání je budoucnost klasické výkresové dokumentace. Dlouhodobý závěr je ovšem jednoduchý. Jedná o postupy, které jdou sp…

Proč využít při přechodu z AutoCADu LT na Inventor školení – 2. díl

Velmi diskutovaným problémem s nástupem 3D technologií na řadě odborných setkání je budoucnost klasické výkresové dokumentace. Dlouhodobý závěr je ovšem jednoduchý. Jedná o postupy, které jdou společně, nikoliv proti sobě. Výkres je vyjadřovacím prostředkem popisujícím geometrii a vlastnosti výrobku (rozměr, tvar, povrch, tepelné zpracování apod.). Pokud tyto údaje mohou být převzaty například technologickými nástroji, může být výkres sekundární. Případů radikální eliminace klasické výkresové dokumentace je v současné praxi minimum. I zde platí ovšem do budoucna jedna poučka, vše je záležitostí efektivity a technologických přístupů.

Poznejte rychleji: O výkresovou dokumentaci a DWG nepřijdete

Aplikace Autodesk Inventor poskytuje svým uživatelům ucelené řešení pro vývoj nových, případně inovovaných výrobků jak pomocí tradičních 2D postupů, tak pomocí nových metod 3D navrhování. V jednom software balíku tak získáte nejen zcela nový produkt, ale také odpovídající verzi AutoCADu včetně jeho strojírenských modifikací. Inventor dává návrhářům volnost v integraci stávajících 2D návrhových dat do 3D návrhového prostředí. Umožňuje snadno opakovaně používat a sdílet s uživateli DWG soubory programu AutoCAD i 3D návrhová data s jinými aplikacemi Autodesku pro výrobu.

  Cesta od modelu je snadná a kompatibilní s formátem DWG

S různými produktovými konfiguracemi, které nabízejí odlišné úrovně funkčnosti, je Autodesk Inventor nejlepší volbou pro uživatele produktu AutoCAD v oblasti výroby. Tato provázanost na standard DWG je prakticky v posledních aktuálních verzím Autodesk Inventoru absolutní. 2D data můžete ze starých výkresů jednoduše využívat v nové dokumentaci a pohledy vytvořené z 3D modelů můžete zpětně použít pro modifikaci.

Poznejte rychleji: Pronikněte do tajů funkčního navrhování

Autodesk Inventor přináší zásadní změny myšlení a metodiky technického navrhování.Klasický postup „představ si těleso a pak vytvoř výkres“ je nahrazen technologií, která řeší tuto předvýrobní fázi pomocí virtuálního prototypu. Model se stává nejen zdrojem informací pro odvození výkresové dokumentace, ale i podkladem pro jeho další konstrukční, analytické a technologické zpracování.

Změna metodiky tvorby technického návrhu v důsledku nasazení 3D technologií a funkčního designu

Mnozí zkušení konstruktéři, kteří dlouhá léta používali 2D CAD programy firmy Autodesk, již dokončili postupný přechod k navrhování ve 3D a zjistili, že byl tento přechod mnohem jednodušší, než původně očekávali. Při navrhování ve 3D lze vytvářet hotové projekty mnohem rychleji a s menším množstvím chyb než při práci ve 2D.

Jak ukazují zkušenosti uživatelů, 3D návrhy se již staly neodmyslitelnou součástí obchodních prezentací. Praxe prokázala, že vítězství ve výběrovém řízení byť na jednoduchý díl, nemluvě pak o rozsáhlém stroji, je bez precizní vizualizace požadovaného produktu prakticky nemožné. Trend směřující k přechodu k navrhování ve 3D je jednoznačný.

Autodesk Inventor ve svých nejnovějších verzích jde ovšem za hranice základní funkčnosti aplikace pro tvorbu digitálních modelů výrobků. Je souhrnem nástrojů a pomůcek, které jsou jinak využívány při vývoji v tradičních podobách tabulek, norem, výpočtových vztahů a technických analýz. Tvorba projektu v Autodesk Inventoru je nyní spjata s funkčním designem jako nikdy dříve.

Autodesk Inventor obsahuje tabulky povolených rozměrů, pravidla a vzorce pro přímý výběr a výpočet prvků návrhů a automatické generování odpovídajících funkcí a komponent. Inventor provádí automaticky všechny výpočty, které by se jinak pracně prováděly na papírech po celém pracovním stole. Požadované strojní součásti nebo uzly jsou následně začleněny do modelu. Tuto funkci uváděli uživatelé programu Autodesk Inventor na seznamu požadovaných funkčností stále častěji.

Poznejte rychleji: Nová a efektivnější metodika práce v týmu

Klíčovým předpokladem pro úspěšné využití potenciálu návrhových systémů je dobrá strategie v oblasti organizace týmové práce a integrace informačních systémů. Nová produktová řada, umožňuje dobrou strategii nejenom vytvořit, ale také realizovat. Než se ale pustíte do zjišťování technických detailů o jednotlivých novinkách a produktech, dovolte mi zdůraznit jedno. Sebelepší produkt či technologie samy o sobě nepomůžou.

Důležitou roli při definování podnikové strategie musí hrát úzká a kvalitní spolupráce s dodavatelem řešení – systémovým integrátorem. Podnik musí být schopen definovat své požadavky a cíle – a kvalitní dodavatel musí být chápán jako důvěryhodný poradce.

  Integrace prvků předvýrobních etap a vnější vlivy

Autodesk Inventor v oblasti týmové spolupráce poskytuje svým uživatelům komplexní řešení. Metodika, postupy a efektivní nasazení tohoto produktu nemusí být ovšem spojeno s řadou otázek pokud využijete kvalitně zvládnutých školení. To vás uvede nejen do tajů 3D navrhování a funkčního designu, ale navíc objasní základní metodická pravidla a postupy pro jeho využití.

Poznejte rychleji: Efektivnější vývoj a produkce

Nasazení jednotlivých digitálních nástrojů, vedoucí k co možná největšímu zmapování a simulaci reálného produktu s možností flexibilní inovace, je jedinou správnou cestou společnosti ke zvýšení konkurenceschopnosti. Samozřejmě tento přístup musí jít ruku v ruce s celkovým rozvojem strategie realizace projektu a metodiky řešení, které se opírá o kvalitní oborové znalosti a zkušenosti.

Odměnou je akcelerace realizace projektu, výrazné finanční úspory podpořené rozbory digitálních modelů a urychlení všech etap životního cyklu výroku. Navíc lze díky obecné podobě digitální informace poměrně zásadně změnit metodiku a formu spolupráce mezi řešitelskými týmy.