portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD Map 3D – rychlá příprava Vašich dat pro publikování na webu

Stavebnictví

Aplikace AutoCAD Map 3D představuje velmi komplexní nástroj pro pořizování, zpracování a analýzy prostorových dat. Vzhledem k možnostem grafických úprav těchto dat je to také vhodný prostředek pr…

AutoCAD Map 3D – rychlá příprava Vašich dat pro publikování na webu

Aplikace AutoCAD Map 3D představuje velmi komplexní nástroj pro pořizování, zpracování a analýzy prostorových dat. Vzhledem k možnostem grafických úprav těchto dat je to také vhodný prostředek pro jejich přípravu k publikování či vizualizaci.

V současné době je kladem velký důraz na aktuálnost a šířitelnost dosažených výsledků. Preferovanými způsoby publikace jsou elektronické tiskové výstupy (např. formáty DWF či PDF) nebo stále populárnější webové mapové aplikace, zobrazující ideálně i trochu více než jen prosté obrázky.

Dnes si proto ukážeme postup, kterým předchystáme vzorová data – v našem případě silniční síť ČR a tu po analýze a grafické úpravě vyexportujeme do prostředí Autodesk MapGuide jako hotovou mapovou vrstvu včetně všech ostatních potřebných nastavení.

Vzhledem k tomu, že aplikace Autodesk MapGuide Studio není lokalizována do českého jazyka, budou ukázky v anglickém prostředí. Stejně tomu bude i v případě aplikace AutoCAD Map 3D. Zde je lokalizace k dispozici, proto bude řešení v české verzi analogické.

1. Import zdrojových dat

Nejprve je třeba dostat zdrojová prostorová data s atributy do prostředí AutoCAD Map 3D. Pro tento příklad použijeme liniová data ve formátu SHP. Pomohou nám funkce pro import dat. Aby bylo možné data analyzovat, je vhodné dále pracovat s jejich atributy. Při nastavení parametrů importu proto nezapomeňte k datům připojit atributy jako objektová data.

Po importu dat do výkresu máme k dispozici liniovou vrstvu jednotlivých úseků komunikací v ČR včetně jejich atributů bez grafických úprav v základním vzhledu.

2. Analýza dat a jejich grafická úprava

Pro účely webové prezentace je vhodné poněkud vylepšit vypovídací schopnosti a názornost prostorových dat. V ideálním případě uživatel mapy nepotřebuje legendu k tomu, aby zjistit, co zobrazovaná data znázorňují.

Na úvodhladinu s daty přidáme do seznamu vrstev ve Správci zobrazení (Display Manager), abychom ji mohli dále graficky upravovat.

U vrstvy provedeme kategorizaci a pomocí tematického mapování vytvoříme kartogram.

Provedeme klasifikaci jednotlivých úseků dle počtu jízdních pruhů. Pro vytvoření kartogramu je třeba zvolit položku Téma (Theme) dostupnou pod položkou Přidat styl.

V zobrazeném dialogu nastavíme parametry pro vytvořené téma. Jako typ tématu zvolíme množinu specifických hodnot, které načtete z objektových dat připojených ke zdrojovým datům. Nyní je nutné zvolit zdroj atributových dat. Klepněte proto na tlačítko Hodnoty…

Jako klíčové pole pro hodnoty vybereme sloupec POC_JPRUHU a data načteme. Po jejich načtení získáme ve spodní části dialogu přehled o zastoupených hodnotách a jejich četnosti u úseků komunikací.

Dle potřeby lze v tomto kroku vybírat jen některé kategorie nebo je vybrat všechny jako v tomto případě.

Po výběru kategorií klepněte na tlačítko OK a ve spodním dialogu již zbývá pouze vybrat grafický vzhled klasifikovaných dat. V případě liniových dat je vhodné upravovat barvu a případně také typ čar.

V případě, že chcete pouze zjistit, zda k nějaké klasifikaci došlo, stačí na úvod ve sloupci barva vybrat jednu z připravených barevných palet, které jsou k dispozici v rozbalovací nabídce níže. V tomto případě je zvolena barevná škála Rainbow, tedy barvy duhy, aby bylo na první pohled patrné tematické odlišení jednotlivých úseků. Vzhledem k tomu, že v této ukázce budou data rozčleněna pouze na 7 kategorií, bude odlišení barev dostatečně zřetelné.

Poté již stačí pouze klepnout na tlačítko Dokončit (Done).

Níže je zobrazena klasifikace jednotlivých úseků komunikací v Hradci Králové.

Po kontrole, zda klasifikace proběhla v pořádku můžeme vybranou vrstvu či vrstvy dále graficky upravovat – dle našich kartografických potřeb nebo v souladu s vyžadovanými datovými předpisy.

K úpravě tematické vrstvy se dostaneme klepnutím pravým tlačítkem na vrstvu a výběr volby Upravit téma (Edit theme). Výsledek legendy již k exportu nachystané vrstvy může vypadat podobně jako na obrázku níže:

3. Export (neboli publikování) do prostředí Autodesk MapGuide Enterprise

Po grafické přípravě dat již nic nebrání jejímu exportu do prostředí Autodesk MapGuide. Při exportu lze exportovat více vrstev najednou bez ohledu na jejich charakter či zdroj. Exportovat tak můžete například kompletně nachystanou přehlednou mapu. Nejprve ji pošlete na tiskárnu či plotr a v druhém kole ji okamžitě můžete exportovat pro potřeby webové publikace.

V prostředí Správce zobrazení zvolte klepněte na tlačítko Nástroje a vyberte Publikovat do MapGuide (Publish to MapGuide). V zobrazeném dialogovém okně nastavíme všechny potřebné parametry pro export dat.

Ve zobrazeném příkladu je provedeno připojení k lokálně instalovanému MapGuide serveru s implicitními údaji pro přihlášení pro účet Administrator s heslem admin. Export bude proveden do zcela nového projektu v prostředí Autodesk MapGuide Enterprise.

Po připojení k MapGuide serveru lze v dialogu vytvořit základ struktury, ve které bude projekt založen – v našem případě je založen adresář Testovaci_projekt. Další struktura již bude vytvořena automaticky při exportu. Před publikováním také můžete nastavit, zda chcete přepsat stejně pojmenované zdroje nebo nikoliv a zda chcete po publikaci automaticky otevřít vytvořenou mapu ve webovém prohlížeči. Poté již stačí klepnout na tlačítko Publish (Publikovat).

Na závěr publikování dat jste informováni o případných chybách a výsledcích exportu dat. V našem případě došlo k úspěšné publikaci 2 mapových vrstev.

Po publikaci dojde v adresáři testovací projekt k vytvoření dvou nových adresářů: Data a Layers, ve kterých jsou uložena zdrojová data a mapové vrstvy.

Tato struktura ovšem není neměnná a s přihlédnutím k vzájemné závislosti jednotlivých prvků ji lze dle potřeby upravovat. Kromě zmíněných prvků dojde k automatickému vytvoření mapové kompozice a také webového rozložení, jehož vzhled a obsah je zobrazen níže.

Celou strukturu projektu i vlastnosti jejích součástí lze jednoduše editovat z prostředí aplikace Autodesk MapGuide Studio, která je právě pro tyto účely určena.

Vzhled stromu aktuálně vytvářeného projektu je samozřejmě pro aplikace AutoCAD Map 3D i MapGuide Studio totožný.