portál uživatelů
softwarů Autodesk

Náčrty efektivně

Strojírenství

Náčrt je objektem, který nás při práci s 3D modelem provází prakticky po celou dobu tvorby modelu. Autodesk Inventor patří k aplikacím, které tento postup modelování výrazně preferují i když…

Náčrty efektivně

Náčrt je objektem, který nás při práci s 3D modelem provází prakticky po celou dobu tvorby modelu. Autodesk Inventor patří k aplikacím, které tento postup modelování výrazně preferují i když je k dispozici také generování konstrukčních prvků z databáze a nástroje funkčního designu. Práce s náčrtem tvoří základ obsluhy aplikace a měla by být vždy co možná nejefektivnější. Ze zkušeností lze stanovit hned několik pravidel pro práci s náčrty, které mohou začínajícím uživatelům výrazně zjednodušit práci a těm zkušenějším ji urychlit.

Zjednodušte náčrty

Prvním pravidlem je práce s náčrty v co možná nejjednodušších stavebních blocích. Každý složitý náčrt může znamenat nejen komplikace z hlediska konstrukce, ale především může způsobit zbytečné obtíže v průběhu dodatečných modifikací. Z následujícího obrázku je zřejmé, že modifikace triviálních obdélníků je mnohem snazší a intuitivnější než úprava složitého náčrtu. Navíc se takto vytvořené náčrty ze stavebních bloků snadněji modifikují v tabulkách parametrů a je usnadněna tvorba variant součástí.

  Rozložení náčrtu do jednotlivých menších sekcí

Využití trasování vazeb

Autodesk Inventor nabízí při generování vazeb možnost automatického vytvoření odpovídající vazby. Tato funkce zefektivňuje práci a usnadňuje tvorbu jednotlivých segmentů náčrtu. Pokud nastane situace a je nutné automatické generování vazby potlačit stačí stisknout v průběhu konstrukce objektu klávesu CTRL. Výhodou automatického trasování vazeb je jejich komplexnost. Autodesk Inventor dokáže při rozumném postupu kreslení prakticky vygenerovat všechny geometrické vazby včetně tečností a kolineárností segmentů náčrtu.

  Využití automatického trasování geometrických vazeb

Pozor na neuzavřenost náčrtů

Ve 3D navrhování zcela zásadně rozlišujeme uzavřené a neuzavřené náčrty. Uzavřený náčrt může být zdrojem informace pro tvorbu těles a ploch, naopak neuzavřený náčrt lze standardně využít pouze pro tvorbu ploch (existují samozřejmě i výjimky). Neuzavřenost náčrtu v Autodesk Inventoru způsobuje automaticky změnu funkčnosti některých příkazů, které jsou hybridně určeny jak pro tvorbu těles, tak pro tvorbu ploch. Například neuzavřený náčrt ve vysunutí způsobuje přepnutí vysunutí do módu tvorby vysunuté plochy. Na tento aspekt musíme v Autodesk Inventoru vždy pamatovat.

Základní podmínkou úspěšného vytvoření těles je uzavření koncových bodů náčrtu buď přímo geometrickou vazbou nebo přes hranu součásti. V této oblasti definice je krajně nevýhodné roztrhávat svázané křivky náčrtu v koncových bodech při jejich vytváření. Vždy je proto efektivnější využívat automatického trasování vazeb. Nevýrazná neuzavřenost náčrtu je vždy problematická a obtížně se vyhledává.

  Zbytečná chyba v neuzavřenosti náčrtu

Zkuste adaptivní náčrty v sestavách

Jedno z velkých výhod Autodesk Inventoru je adaptivní princip modifikace náčrtů a následně vytvořených součástí. Tato funkčnost je efektivní především v oblasti tvorby prvotního návrhu výrobku. Nemusíme s jejím použitím tolik kótovat a můžeme přemýšlet nad funkčností navrhovaného výrobku. Rozměry a geometrie náčrtu je vytvořena na základě vybraných prvků okolních součástí. Provázanost jednotlivých prvků náčrtu je navíc řešena pomocí referencí, které lze kdykoliv odpojit od primárního zdroje náčrtu a samostatně zakótovat.

   Vytvoření náčrtu v sestavě pomocí adaptivní projekce