portál uživatelů
softwarů Autodesk

MapGuide Maestro – autorizace map v prostředí MapGuide Open Source

Stavebnictví

Jednoduše řečeno – aplikace MapGuide Maestro je open source mapový autorizační nástroj určený primárně pro prostředí MapGuide Open Source. MapGuide Maestro je k dispozici jako volně dostupná apl…

MapGuide Maestro – autorizace map v prostředí MapGuide Open Source

Jednoduše řečeno – aplikace MapGuide Maestro je open source mapový autorizační nástroj určený primárně pro prostředí MapGuide Open Source.

MapGuide Maestro je k dispozici jako volně dostupná aplikace, která má za cíl zjednodušení správy prostorových dat využívaných technologií MapGuide Open Source. V současnosti má aplikace k dispozici specializovaná editační rozhraní pro následující komponenty MapGuide Open Source: datové zdroje (využití technologie FDO), definice mapových vrstev, tvorbu digitálních mapových kompozic a webových rozložení včetně využití technologie Fusion. Pro všechny oficiálně dostupné datové FDO konektory je nachystáno jednotné editační rozhraní, ale pro neznámé datové typy je připravena „nouzová“ varianta, která umožní manuální definici parametrů připojení.

Software MapGuide Maestro je celý vyvíjen v prostředí .Net 2.0 a jazyka C#. Skládá se z přehledného uživatelského rozhraní a API, tedy prostředí pro programování aplikací, přesněji MaestroAPI. API zahrnuje komunikaci se serverem a úpravy ve formátu XML strukturovaném přehledně v jednoduše udržovatelných třídách.

MapGuide Maestro se snaží nabídnout podporu všech nástrojů a možností, které jsou v rámci serveru MapGuide Open Source k dispozici, ale vzhledem k tomu, že prochází intenzivním vývojem, není ještě vše zcela funkční. Přímo proto nejsou dostupné knihovny symbolů a bodových znaků a také tisková rozložení (layouty).

Aplikace MapGuide Maestro byla navrhována hlavně s ohledem na maximální možnou flexibilitu. Jak je zmíněno výše, tvůrci se snaží dát uživateli k dispozici všechny možnosti a funkce a také je vždy k okamžité editaci připraven interní XML kód nástroje, se kterým uživatel právě pracuje. Právě tato skutečnost Vám umožní dostat se k možnostem a nástrojům, jejichž obsluha ještě není v grafickém uživatelském rozhraní k dispozici. Stejně tak lze tento postup použít pro individuální nastavení nástrojů, které není pro Vaše účely dostatečně podrobné.

Ačkoliv se z aplikace MapGuide Maestro velmi rychle stává kvalitní nástroj nejen pro autorizaci webových map nelze v současné době zapomenout na jedno důležité upozornění – při práci s touto aplikací mějte na mysli, že je právě ve fázi intenzivního vývoje a rozvoje, proto se v některých případech může stát, že výsledky vypadají jinak než jste původně očekávali. Proto se prosím snažte zálohovat všechna důležitá data, abyste předešli případným problémům. V případě, že narazíte na chyby nejrůznějšího charakteru a chcete se o ně podělit, zaregistrujte se na webu OSGeo a pošlete je do databáze pomocí reportů. Jako komponentu pak zvolte Maestro.

Stejně jako samotná aplikace i dokumentace a uživatelské příručky teprve vznikají. V současné době je na webu OSGeo k dispozici pouze její část, nicméně je přislíbeno kompletní doplnění.

Navigace v aplikaci MapGuide Maestro

Aplikace je k dispozici ke stažení zde:

http://trac.osgeo.org/mapguide/wiki/maestro/Downloads
Vzhledem k tomu, že odkaz vede na web OSGeo, je velmi pravděpodobné, že je zde k dispozici vždy poslední, aktuální verze programu.

Po instalaci a prvním spuštění je zobrazen přihlašovací dialog pro přihlášení na MapGuide Server

Implicitně nastavený uživatelský účet má následující údaje:

Usermane: Administrator

Password: admin

Vzhledem k jednoduchosti těchto údajů je samozřejmě velmi vhodné heslo při veřejném použití tohoto serveru změnit.

Do pole server je třeba zadat URL odkaz serveru. V případě, že jste instalovali MapGuide z instalačního balíčku včetně webového serveru Apache zadejte následující URL:
http://localhost:8080/mapguide/ .

Jestliže jste se rozhodli pro instalaci založenou na webovém serveru Microsoft IIS nebo jste Apache instalovali samostatně, zadejte http://localhost/mapguide/.

V případě, že MapGuide server běží na jiném počítači než MapGuide Maestro, že třeba „localhost“ nahradit jménem serveru či jiného počítače v síti.

Zbývá položka Language (jazyk). Během přihlášení do aplikace je možné vybrat preferovaný jazyk, implicitně je zvolena angličtina. V případě, že Vámi preferovaný jazyk v roletě nenajdete (např. čeština), je možné aplikaci celou přeložit svépomoci.

Samotný vzhled aplikace po přihlášení je navržen podobně jako v případě aplikace Autodesk MapGuide Studio – vlevo stromová struktura se všemi položkami a vpravo detailní editační oblast jednotlivých položek či funkcí.
V horní části aplikace jsou dvě nástrojové lišty – jedna nad stromovou strukturou a druhá nad editační oblastí. Jejich umístění pak určuje jejich použití.

Ukázková data

Jestliže s technologií MapGuide právě začínáte, možná pro Vás budou přínosem nachystaná ukázková data, na kterým můžete vše testovat a upravovat. Balíček těchto dat je k dispozici ke stažení pod názvem „Sheboygan.mgp“ na webu OSGeo. Balíček je podobný záloze dat a je určen pro rychlé načtení dat do projektu. Při zakládání nového projektu s Vašimi daty není podobný balíček třeba.

Pro načtení balíčku do prostředí MapGuide Maestro, vyberte nabídku „Packages“ a zvolte „Restore package…“. Poté najděte Vámi stažení balíček, klepněte na OK a počkejte na dokončení procesu.

Po importu dat dojde k vytvoření kompletního nového projektu. Není proto nic jednoduššího než vše vyzkoušet, prozkoumat vytvořenou strukturu a vše dle potřeby modifikovat. V případě, že se Vám „podaří“ dostat se do slepé uličky, stačí balíček ukázkových dat znova načíst.

Ukázková data města Sheboygan jsou určena pro testování technologie MapGuide, proto jsou velmi často součástí uživatelských manuálů a ukázkových aplikací.

Více informací naleznete zde: http://mapguide.osgeo.org