portál uživatelů
softwarů Autodesk

Analýza kolizních stavů

Strojírenství

Kontrola sestav a jejich správného uspořádání může být poměrně složitým problémem. Odhalení minimálních změn ve tvaru součástí, případně v jejich rozměrech je prakticky efektivně nemožné bez využ…

Analýza kolizních stavů

Kontrola sestav a jejich správného uspořádání může být poměrně složitým problémem. Odhalení minimálních změn ve tvaru součástí, případně v jejich rozměrech je prakticky efektivně nemožné bez využití analýzy kolizních stavů. Tato funkčnost integrovaná v Autodesk Inventoru poskytuje uživatelům snadno obsluhovatelný nástroj, který dokáže ve chvíli odhalit všechna diskutabilní místa sestavy. Využití tohoto nástroje má navíc i širší možnosti uplatnění v analýze a porovnávání dvou variant výrobků.

Analyzovaná sestava

Vlastní analýza je poměrně snadná. Pro detekci kolizních stavů je nutné určit výběrové množiny konstrukčních dílů v sestavě. Tato množina může být vybrána buď přímo v pracovním prostoru, lépe v prohlížeči součásti. Druhou možnost výběru lze doporučit vždy, pokud je v sestavě problematické vybrat analyzované součásti. Typickým případem jsou například díly umístěné uvnitř sestav.

Výsledek analýzy

Rychlost analýzy kolizních stavů je závislá na počtu analyzovaných součástí a na počtu identických interferencí. Proto lze doporučit pro urychlení výpočtu analýzu provádět vždy na určitém výběru součástí, nikoliv na kompletní sestavě.

Alternativou využití funkce pro kontrolu kolizních stavů je možnost porovnávání geometrie součástí. Tu lze využít například v případě, kdy nemůžeme jednoduše určit jestli se jedná o identický model z hlediska rozměrů a geometrie. Nejedná se ovšem o plnohodnotnou toleranční analýzu využívanou například při porovnávání skutečného výrobku s modelem. Proto doporučuji tuto možnost využívat pouze ve specifických případech. V tomto případě vložíme do sestavy dva analyzované díly a „přeložíme“ je referenčními rozměry pomocí vazeb sestavy „přes sebe“.