portál uživatelů
softwarů Autodesk

Co Váš ….CAD neumí – 2. díl

Logické vazby Revit je inteligentní software, který dokáže odhadnout, jak má napojení jednotlivých konstrukcí na sebe vypadat (viz předchozí případ návaznosti stěny a stropní desky). Tyto logické vazb…

Co Váš ….CAD neumí – 2. díl

Logické vazby

Revit je inteligentní software, který dokáže odhadnout, jak má napojení jednotlivých konstrukcí na sebe vypadat (viz předchozí případ návaznosti stěny a stropní desky). Tyto logické vazby však nespočívají pouze v tom, že Revit upraví grafiku tak, aby na výkrese konstrukce na sebe navazovaly jak mají. Revit hlídá i to, když stěnou posunete, protáhne se s ní i stropní deska a posunou se všechny výplně otvorů, které se v posouvané stěně nacházejí. Adekvátně se také změní veškeré výpisy hmot stěn a stropů, se kterými je manipulováno. Tím ale Revit nekončí. Velkou výhodou logických vazeb je i to, že pokud posouvaná stěna bude kolidovat s nějakým z otvorů ve stěně vedlejší, ihned vás na tuto skutečnost upozorní. Zkuste si ve vašem software nasimulovat podobný případ jaký je na obrázcích. Pomůže vám software alespoň v něčem?

Logické vazby zabezpečí kompaktnost a správnost informačního modelu budovy

Díky tomuto principu si vždy můžete být jisti, že informační model budovy je kompletní. K logickým vazbám lze ještě přiřadit jeden princip, rozměrovou parametrizaci.

Parametrizace

Jak už bylo zmíněno na začátku, každá informace týkající se jakéhokoliv prvku, je parametrem. Jako takovou je tedy možné ji změnit a to buď graficky v modelovém prostředí Revitu, nebo v tabulkách, které jsou náhledem do databáze. S parametrizací se nejvíce setkáte u rozměrů. Parametry jsou jak rozměry prvků, tak jejich relativní pozice měřená vůči jiným prvkům modelu, která je definována kótou. Z toho plyne, že kóta není pouze grafická informace sdělující nějaký rozměr. Kóta je zároveň parametrem, který tento rozměr řídí. A nyní příklad. Máte dveře v příčce a víte, že od příčky navazující musí být dveře vzdáleny 600 mm. Okótujete tento rozměr a pokuste se jej nějakým způsobem uzamknout tak, aby v případě, že s navazující příčkou pohnete, posunou se s ní i dveře. Podařilo se?

Rozměrová parametrizace a zamykání vazeb urychlují tvorbu výkresové dokumentace

V Revitu stačí pouze kótu zamknout a tím vzdálenost držet. Podobný efekt má okótování oken, které chcete, aby měly na fasádě stále stejný rozestup. Okótováním jejich os a zapnutím možnosti EKV (EQ) (ekvivalentní) docílíte toho, že se okna rozmístí rovnoměrně po fasádě v závislosti na tom, jak fasádu prodlužujete či zkracujete.

Vazba EQ umožňuje dodržovat ekvivalentní odstup os oken při změně vzdálenosti krajních stěn

Takováto forma ovládání modelu není implementována v žádném jiném software kromě programů strojařských, kde jsou takovéto vazby nutností.

Tvorba modelu není samozřejmě závislá pouze na logických vazbách a parametrizaci, je třeba mít vhodné nástroje na konstrukce, které svojí geometrií a konstrukcí nejsou jednoduché, např. jako schodiště či nástroj na střechy. Navíc, výkresová dokumentace by nebyla nikdy úplná, kdyby nebyla popsána. O tom, jak se Revit dokáže poprat s těmito záležitostmi bude následující článek.