portál uživatelů
softwarů Autodesk

Rozšíření vozovky pomocí návrhové linie v AutoCAD Civil 3D

Strojírenství

Tvorba vaší sestavy Pro uživatele LDT, kteří s Civilem 3D začínají drobné vysvětlení na úvod – sestavy jsou totéž, co bylo v prostředí LDT pojmenováno jako šablony. Měli byste si být vědo…

Rozšíření vozovky pomocí návrhové linie v AutoCAD Civil 3D

Tvorba vaší sestavy

Pro uživatele LDT, kteří s Civilem 3D začínají drobné vysvětlení na úvod – sestavy jsou totéž, co bylo v prostředí LDT pojmenováno jako šablony. Měli byste si být vědomi toho, že všechny podsestavy lze rozšiřovat. Proto je v případě, že konstruujete vaši sestavu, měli byste vybrat takovou, kterou lze rozšiřovat. Pro dnešní článek jsem vybral sestavu pojmenovanou “BasicLaneTransition” z nástrojové palety Imperial-Basic.

Stejně jako ne všechny podsestavy lze rozšiřovat, jsou také případy, u kterých to není prvotně nastaveno. Implicitně není sestava “BasicLaneTransition” nastavena pro rozšíření a efektivně funguje jako normální linie. Pro konfiguraci rozšíření naší podsestavy “BasicLaneTransition” je třeba ji vybrat, klepnout na ni pravým tlačítkem a vybrat “Sub Assembly Properties“.

V dialogu vlastností podsestavy přejdeme k poli Parametry. Pod heslem Vstupní hodnoty najdete také položku Rozšíření (“Transition”). Poklepáním zobrazíte další dialogové okno, ve kterém můžete specifikovat způsob interakce nového rozšíření s Vaší návrhovou linií. Pro tento příklad chceme použít sklony z naší podsestavy a naše návrhová linie jednoduše definuje bod, ve kterém chceme naši podsestavu rozšířit. Zvolíme proto možnost “Hold grade, change offset”.

TIP: Mně osobně připadá jednodušší uchovat věci co nejvíce přímočaré, takže pojmenovávám jednotlivé části mých rozšíření s ohledem na jejich umístění. Levou část proto nazvu “-LEFT” nebo nějak podobně.

Vytvoření nové návrhové linie

AutoCAD Civil 3D 2009 nám umožňuje vytvořit návrhovou linii třemi různými způsoby. Nakreslit ji, vytvořit z objektu již existujícího ve výkresu nebo ze směrového řešení. V mém příkladu je již část komunikace hotova, proto ji stačí převést do návrhové linie. Oblast rozšíření vozovky, kterou vytvářím je pro několik parkovacích míst na kraji mojí komunikace. Protože aplikace Civil 3D uchová moje parkovací stání jako jednu jedinou lineární entitu, musím nejprve vytvořit mutličáru EP v oblasti rozšíření.

Po vytvoření multičáry v oblasti mého rozšíření je připraven provést její konverzi do návrhové linie. Tento nástroj naleznete v následujícím umístění: Grading > Create Feature Lines from Objects. Po zobrazení dialogu vyberte multičáru, kterou jste právě vytvořili. Ačkoliv výběr provádíme graficky, já osobně preferuji logické pojmenování návrhových linií používaných pro rozšíření. V tomto případě se má návrhová linie jmenuje “7+50 EP Transition”. Tento zásah nijak nezmění možnosti a nástroje celé aplikace, ale velmi rád ho ocením, když se do výkresu vrátím třeba za půl roku, protože bude potřeba něco změnit či dopracovat. 

Tvorba rozšíření

Pro potřeby tohoto příkladu předpokládám, že již byl vytvořen koridor pro zahrnutí vašeho směrového řešení, profilu a sestavy. Jakmile je toto hotovo, vyberte váš koridor, klepněte pravým tlačítkem a vyberte Vlastnosti koridoru. Přejděte k parametrům, které najdete ve zobrazeném dialogovém okně. Odsud již budeme vytvářet region, který bude reprezentovat oblast pro naše parkovací stání.

Parkovací stání, které chceme vytvořit bude ve staničení 7+50. V rámci aktuálního výkresu máme k dispozici region ležící v rozmezí staničení 6+29.72′ až 12+76.28′. Proto tento region rozdělíme na celkem 3 menší. Jejich rozmístění bude následující – před parkovacím stáním, v místě parkovacího stání a za parkovacím stáním. Pro rozdělení regionu použijte nástroj Rozděl Region (“Split Region”), který je k dispozici po klepnutí pravým tlačítkem na region, který chcete rozdělit. Po této volbě již stačí použít objektových úchopů na rozdělení regionu.

Po vytvoření regionu, který znázorňuje naše parkovací místa (nové rozšíření) je nyní třeba „říct“ aplikaci Civil 3D, jak má rozšiřovat. To lze provést výběrem sloupce Cíl (“Target”) z řádku, který reprezentuje region určený pro parkoviště. Objeví se dialogové okno Cíl mapování (Target Mapping), které nám dá plnou kontrolu nad chováním našeho koridoru ve specifikovaném regionu.

V tomto případě budou parkovací místa na pravé straně komunikace. Jak již bylo zmíněno dříve v textu, je vhodné jednotlivé prvky pojmenovávat dle jejich polohy a umístění, proto nyní budeme potřebovat vybrat rozšíření směrového řešení, které je v naší pravém podsestavě.

Ve zobrazeném dialogu Nastav šířku nebo cíl odsazení (“Set Width Or Offset Target”) klepneme na tlačítko Výběr z výkresu (Select from Drawing). Nyní můžeme vybrat návrhovou linii, kterou jsme vytvořili již dříve pro reprezentaci Road EP. Po výběru návrhové linie byste ji měli vidět pod textem Vybrané prvky pro cíl (“Selected entities to target”) v dialogu Nastav šířku nebo cíl odsazení.

A máme hotovo. U každého otevřeného dialogu klepněte na OK. Po návratu zpět do aktivního výkresu byste měli vidět koridor, který již reflektuje rozšíření, které jsme právě provedli.

Převzato z: http://www.thecadgeek.com/blog/2008/05/27/simple-road-transition-with-feature-lines/