portál uživatelů
softwarů Autodesk

Co Váš ….CAD neumí – 3. díl

Výpisy a označování Další princip, vycházející ze základní charakteristiky Revitu jako databázové aplikace, je správné označování a číslování jednotlivých výrobků. V našich končinách je zvykem, ž…

Co Váš ….CAD neumí – 3. díl

Výpisy a označování

Další princip, vycházející ze základní charakteristiky Revitu jako databázové aplikace, je správné označování a číslování jednotlivých výrobků. V našich končinách je zvykem, že každý výrobek ať už okno, dveře, či klempířský výrobek, je označen specifickou značkou sestávající se většinou z čísla a písmena. Z principu Revitu tak není možné, abyste dva odlišné prvky označili stejným popiskem a nevěděli o tom. Program vás okamžitě varuje, že už se položka se stejným značením v databázi vyskytuje.

Na jakékoliv duplicitní označení prvků různých typů jste okamžitě upozorněni. Při přeznačení jednoho prvku se změní značení všech prvků stejného typu.

A tak máte možnost prvek přeznačit, nebo ponechat značení jak jste původně uvedli, což se v některých případech může hodit. Každopádně je potřeba s tímto vědomým opomenutím počítat ve výpisech výrobků. Stejný princip funguje v případě, že během práce změníte popisku např. jednoho z oken. Pokud bude název opět v kolizi s jiným, budete ihned varováni. Navíc se popiska změní u všech ostatních výrobků stejného typu. Zkuste si podobnou věc ve vašem software, možná narazíte na důvod toho, proč objednávka na počty oken vašeho projektu byla špatně.

Nástroje pro tvorbu modelu

Vzhledem k tomu, že v Revitu už nekreslíte pomocí 2D čar, musíte mít vhodné nástroje pro vytvoření konstrukce, kterou potřebujete. Jednoduché nástroje jako stěna a deska jsou si ve všech 3D CAD aplikacích velice podobné, problém nastává při tvorbě střech či schodišť.

Střechy jsou jednou z nejsložitějších konstrukcí a jejich tvorba prověří kvalitu software. Revit Architecture nabízí poměrně širokou paletu nástrojů pro tvorbu střech. Od základního nástroje pomocí kterého je možné zadat střechu v půdoryse s definováním okapových hran a sklonem, po vytvoření složité přechodové plochy střešní roviny s vikýři. Výhodou práce v Revitu je, že pokud střechu vytvoříte jednou, není nutné ji při změně tvaru půdorysu smazat a vytvářet znovu, ale stačí buď upravit pár základních parametrů a nebo se v jednodušším případě střecha upraví sama. Nástroj střechy vždy nabízí uchopovací body kdy změnou jejich polohy měníte přesah střechy, sklon, polohu hřebene a další. Střecha vždy drží kompaktní tvar a tak práce s touto částí budovy je velice jednoduchá a rychlá. Zkuste vytvořit a poté modifikovat střechy, jaké jsou na obrázcích. Jak dlouho tvorba takových střech trvala? V Revitu každá cca minutu :).

 Střešní konstrukce a jejich úprava je otázkou chvilky

Takovéto tvary střech vytvoříte v Revitu hravě

Velmi podobné zacházení je s nástrojem schodiště. Definováním výstupní čáry, hranice schodiště či čar podstupnic, velmi jednoduše vytvoříte jeho model. Můžete se tak jednoduše přizpůsobit složitým půdorysným i výškovým řešením interiérů či exteriérů. Co je ovšem největším benefitem používání Revitu s ohledem na schodiště je to, že při změně výškové úrovně patra dojde i k výškové změně jednotlivých stupňů a pokud výška upraveného stupně překročí vámi definovanou hodnotu, pak vás na to Revit upozorní. Představte si, jakou výhodu tento systém přináší pokud pracujete na projektu s několika schodišti a jste nuceni posunout výškovou úroveň o 5cm. V klasickém CADu vás pak čeká úmorná několikadenní práce s překreslováním tvarů schodiště. V Revitu je toto otázkou několika málo vteřin.

Zkuste si udělat nesmyslné schodiště jako je na obrázku jako test. Zvládne se váš software přizpůsobit?

Nástroj schodiště umožňuje vytvoření i složitých tvarů schodiště a to velmi jednoduchým způsobem

Poslední článek, který je před námi, se zabývá návazností Revitu na profesní či neprofesní software, kompatibilitu a práci s knihovnami prvků, která je o dost jednodušší a intuitivnější než práce v jakémkoliv jiném software, který je zaměřený na architekturu a stavebnictví.