portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pojmenovaný styl vykreslování

AutoCAD

Barevně závislý styl vykreslování Barevně závislý styl vykreslování funguje tak, že jednotlivým hladinám popř. objektům se přiřadí barva a v tabulce vykreslování se nastaví, jak se daná barva vy…

Pojmenovaný styl vykreslování

Barevně závislý styl vykreslování

Barevně závislý styl vykreslování funguje tak, že jednotlivým hladinám popř. objektům se přiřadí barva a v tabulce vykreslování se nastaví, jak se daná barva vytiskne na výstupu. Tabulka je reprezentována jedním souborem CTB. Každému z vytvořených rozvržení může být přiřazena právě jedna tabulka vykreslování. Pokud chceme změnit výslednou podobu tisku, je třeba použít jinou tabulku CTB, nebo přebarvit hladiny.

Pojmenovaný styl vykreslování

U pojmenovaného stylu vykreslování dochází k přidání další vlastnosti všem hladinám a objektům. Jedná se o styl vykreslování. Tím dochází ke zrušení provázanosti mezi barvou a výslednou podobou při tisku.

Hladinám popř. objektům se přiřadí některý z nadefinovaných stylů vykreslování. Tyto styly se definují v tabulce pojmenovaných stylů. Všechny používané styly mohou být obsaženy v jediném souboru STB a jejich počet není omezen. Ve správci hladin a paletě nástrojů Vlastnosti se zpřístupní nabídka pro zvolený styl vykreslování.

Nabídka Vlastnosti s aktuálně zvoleným stylem „Architektonicko-stavební“
Nabídka Vlastnosti s aktuálně zvoleným stylem „Architektonicko-stavební“.

Správce hladin. Styly vykreslování jsou přiřazeny jednotlivým hladinám
Správce hladin. Styly vykreslování jsou přiřazeny jednotlivým hladinám.

Největší výhoda tohoto režimu spočívá v možnosti použití různých stylů vykreslování pro různé hladiny (nebo objekty) a to i v rámci jednoho rozvržení. Přiřazení stylu hladinám také elegantně řeší přepsané vlastnosti barvy u objektů. V kombinaci se správcem stylů vykreslování se již jedná o mocný nástroj, pomocí kterého je možné několika kliknutími myši změnit podobu výkresu. Zatímco u barevně závislého režimu vykreslování jsme někdy byli nuceni používat více souborů CTB pro jeden projekt nebo i soubor, zde si vystačíme pouze s jedinou tabulkou dostatečně vybavenou všemi potřebnými styly.

Tabulka pojmenovaných stylů vykreslování by měla obsahovat takové styly, aby nebyla potřeba definovat další styly
Tabulka pojmenovaných stylů vykreslování by měla obsahovat takové styly, aby nebyla potřeba definovat další styly.

Problémy při použití CTB

Při spolupráci s externí firmou, pracující na jiných standardech, mohou nastat komplikace. Pokud do svého výkresu naimportujete (nebo připojíte jako externí referenci) výkres obsahující hladiny, které používají jinou tabulku vykreslování, korektní vykreslování pravděpodobně přestane fungovat. Můžete si částečně pomoci přebarvením hladin, ale v případě, že jsou uvnitř bloků nějaké objekty s přepsanými vlastnostmi hladin, budete mít značné problémy. Přichází na řadu úprava bloků, v horším případě jejich rozbíjení.

Často také dochází k situaci, kdy výchozí vykreslovací styl není zcela vyhovující. Uživatelskými úpravami vznikají nové verze tabulek vykreslování, ke kterým už nemusí mít přístup ostatní spolupracovníci. A pokud ano, chybí jistota, že pracujete s aktuální verzí.

Problémy při použití STB a vhodnost použití

Použití pojmenovaných stylů může být nevhodné u barevných tisků, kde barva hladin neodpovídá barvě výstupu. Tento režim je naopak velmi vhodný pro:

  • Jednobarevné tisky (běžný technický výkres). Případné barevné logo není problém.
  • Tisky u nichž není příliš velký počet barev na výstupu (např. koordinační výkresy, kde je každá profese reprezentována určitou barvou).
  • Tisk v barvách shodných s barvami hladin.

Nastavení režimu a převod vykreslovacích stylů

Použití pojmenovaných stylů vykreslování by mělo být nastaveno již ve výchozí šabloně. U souborů, které nejsou vytvářeny na základě šablony se režim stylu vykreslování řídí nastavením systémové proměnné PSTYLEPOLICY. Je li proměnná nastavena na hodnotu 0, budou se používat pojmenované styly vykreslování. Hodnota 1 použije barevně závislý režim vykreslování.

U výkresů, které jsou již založeny na některém z vykreslovacích režimů, je možné provést dodatečnou změnu příkazem převodvstylu. Převod je možný obousměrně.

Doplňující informace

Pro vykreslování v AutoCADu může být použit pouze jeden ze zmiňovaných režimů. Oba režimy není možné provozovat současně v jednom souboru. Nedoporučuje se používání obou systémů v rámci jednoho projektu.

Systémová proměnná PSTYLEMODE (napsat jako příkaz do příkazové řádky) zobrazí informaci o aktuálně používaném režimu (0 = pojmenovaný, 1 = barevně závislý).

Související články:

  • Pojmenovaný styl vykreslování