portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD pro Mac je zpět!

AutoCAD

Je to již 18 let, co společnost Autodesk přišla s oznámením, že již dále nebude pokračovat ve vývoji produktu AutoCAD pro platformu Macintosh. Spoustu Mac uživatelů bylo tímto rozhodnutím tehdy v…

AutoCAD pro Mac je zpět!

Je to již 18 let, co společnost Autodesk přišla s oznámením, že již dále nebude pokračovat ve vývoji produktu AutoCAD pro platformu Macintosh. Spoustu Mac uživatelů bylo tímto rozhodnutím tehdy velmi zklamáno. Nejen ty tak jistě potěšila zpráva o opětovné podpoře platformy Mac.

Není úplně pravda, že by Mac uživatelé AutoCAD a příbuzné produkty museli úplně odstřihnout. Ve skutečnosti spousta lidí využívá virtualizační nástroje jako jsou Bootcamp, Parallels nebo VM Ware Vision, které zajišťují provoz Windows platformy.
Nyní je ale konečně k dispozici jednodušší, výkonnější a standardnější cesta – AutoCAD je nativní aplikací pro platformu Apple Mac OS X (X neznamená písmeno X, ale číslovku, tedy "ten").

Pro začátečníky je třeba zmínit, že Mac uživatelé většinou používají Magic Mouse nebo Magic Trackpad. Velmi také spoléhají na trackpady na klávesnicích jejich laptopů. Magic Mouse bude pro většinu uživatelů operačního systému Windows alespoň ze začátku velký problém – nemá totiž žádné pravé tlačítko ani rolovací kolečko pro posun nebo zoom. Naštěstí existuje alternativa – je možné i s Macem používat vaši oblíbenou – klasickou myš.

AutoCAD pro Mac podporuje gesta (Gestures). Gesta nejsou nic jiného než pohyby jedním nebo více prsty prováděné přes trackpad nebo Magic Mouse. Pohybem dvěma prsty přes trackpad je možný posun, jemným tlakem dojde k přiblížení. Jednoduchým pohybem prstem nahoru a dolu lze zoomovat – rolovací kolečko tedy není třeba. Pohybem čtyřmi prsty přes trackpad zobrazíte všechny soubory, které máte otevřené. Přístup je to trochu jiný než ve Windows, ale některé nástroje jsou velmi příjemné.

Uživatelské rozhraní aplikace AutoCAD pro Mac také vypadá jako nativní aplikace pro Mac. Nenajdete v ní žádný ribbon, protože ten je obvyklý pro Windows aplikace. Naopak v ní najdete panel nabídek, který očekáváte v „Mac friendly“ aplikaci, tedy rozbalovací nabídky jako ve standardním pracovním prostředí AutoCADu. K dispozici jsou také panely pro nástroje, hladiny a informace (vlastnosti). Samozřejmě nechybí příkazový řádek, UCS ikona, stavový řádek a zobrazení souřadnic. V rozložení pracovní prostředí najdete i nástroje Viewcube pro 3D náhledy prvků a návrhů.

Uživatelské rozhraní aplikace AutoCAD pro Mac vypadá a také je nativní Mac prostředí.

Palety nástrojů fungují skoro totožně jako ve standardním AutoCADu včetně možnosti základní customizace. K dispozici jsou tři panely nástrojů – kreslení, anotace a modelování.
 
Jestliže budete mít problém najít v novém rozhraní příkaz, zkuste použít nabídku horní Help, která je mnohem přívětivější než ve Windows variantě. Stačí zadat příkaz, který hledáte a hned máte k dispozici (i grafickou) odpověď, kde příkaz najdete.

Jednoduchý způsob, jak rychle najít příkaz, který právě hledáme

AutoCAD pro Mac také využívá přínosů robustního vyhledávacího motoru Spotlight a také nástroje Cover Flow pro rychlé a jednoznačné prohlížení souborů. To je jedna z věcí, o které si ve Windows můžeme zatím nechat jen zdát.

Nástroj Cover Flow pro rychlé vyhledání a náhled obsahu výkresů.

AutoCAD pro Mac umí také 3D povrchy, sítě a desky, které najdeme v klasickém AutoCADu verze 2011. na druhou stranu v něm nenajdete úplně všechny příkazy jako ve standardním provedení. Společnost Autodesk provedla výzkum nejpoužívanějších příkazů a pokusila se je v co největší míře do nové podoby aplikace začlenit. Zde je nutné si uvědomit, že Autodesk přidává stále nové příkazy kontinuálně již 28 let.

Dá se tedy předpokládat, že se snad nenajde jediný uživatel, který by rutinně a opakovaně používal úplně všechny. Ve variantě pro Mac chybí Express Tools nebo pracovní prostory, ale nyní je na stole první verze. Dá se tedy očekávat, že v následujících verzích budou nástroje postupně přibývat.

Převzato z: http://www.cadalyst.com

Související články: