portál uživatelů
softwarů Autodesk

Práce s měřítky popisků

AutoCAD

Ikonku informující o nastavení funkcionality měřítek najdete zde: Možná si myslíte, že nastavení má jen dvě možnosti – zapnuto a vypnuto. Ale jak uvidíte dále, je zde o něco málo více variant. Sys…

Práce s měřítky popisků

Ikonku informující o nastavení funkcionality měřítek najdete zde:

Možná si myslíte, že nastavení má jen dvě možnosti – zapnuto a vypnuto. Ale jak uvidíte dále, je zde o něco málo více variant. Systémová proměnná propojená s touto funkčností se jmenuje ANNOAUTOSCALE. Tato proměnná má 5 stavů.

0 – K objektům s poznámkou není přidáno nově nastavené měřítko poznámky.
1 – Přidá nově nastavené měřítko poznámky k objektům s poznámkou, které podporují aktuální měřítko, s výjimkou objektů v hladinách, které jsou vypnuté, zmrazené, uzamčené nebo nastavené na zmrazení ve výřezu.
2 – Přidá nově nastavené měřítko poznámky k objektům s poznámkou, které podporují aktuální měřítko, s výjimkou objektů v hladinách, které jsou vypnuté, zmrazené, uzamčené nebo nastavené na zmrazení ve výřezu.
3 – Přidá nově nastavené měřítko poznámky k objektům s poznámkou, které podporují aktuální měřítko, s výjimkou objektů v hladinách, které jsou uzamčené.
4 – Přidá nově nastavené měřítko poznámky k objektům s poznámkou, které podporují aktuální měřítko.

Jakmile zvolíte některou z hodnot, je toto nastavení uloženo do registrů a výsledek znázorněn pomocí informační ikonky na panelu. Svítí-li ikonka, je hodnota zápisu proměnné kladná, je li ikonka vypnuta, pak je hodnota záporná (např. 4 a -4).

Ještě se chci zmínit o jedné věci. Někdy se vám může hodit to, že určité popisky jsou viditelné jen při určitém měřítku. Toto je možné nastavit pomocí tzv. viditelnosti. Opět je možné ji nastavit na informačním panelu. A samozřejmě i pomocí systémové proměnné ANNOALLVISIBLE. Takto to vypadá na panelu, pokud máte nastaveno, že chcete vidět popisky v měřítku:

A takto to vypadá, když je vidět nechcete:

Chápu, že někdy je velmi snadné se ztratit v tom, co vidím na výkresu anebo že mi něco chybí. Vždy doporučuji proklikat tyto ikonky a sledovat, co se mi děje s výkresem. A ještě jedna věc, toto nastavení funguje pouze v modelovém prostoru!