portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pasivní kancelářský dům INTOZA – ATOS-6, spol. s r.o.

Stavebnictví

Řešení Autodesk® Revit® ArchitectureCharakteristika společnosti ATOS-6, spol. s r.o., stavebně projektová kancelář Počet zaměstnanců: méně než 10 Obor: Architektonický ateliér/Architektura a stavebnic…

Pasivní kancelářský dům INTOZA – ATOS-6, spol. s r.o.
Řešení
Autodesk® Revit® ArchitectureCharakteristika společnosti
ATOS-6, spol. s r.o., stavebně projektová kancelář
Počet zaměstnanců: méně než 10
Obor: Architektonický ateliér/Architektura a stavebnictví
Na trhu působí od roku 1992Projekt
Zastavěná plocha (1NP): 385,6 m2
Podlahová plocha: 1 267,7 m2
Administrativní plocha: 734,0 m2
Kapacita budovy: 55 osob (stálí zaměstnanci)
Kapacita přednáškového sálu: max. 50 osob
Obestavěný prostor: 6 194,7 m3
Podlahová plocha dle PHPP 1): 1 062 m2
Měrná potřeba tepla na vytápění dle PHPP 1): 11,5 kWh/(m2a)
Celková potřeba primární energie dle PHPP 1): 111 kWh/(m2a)
Celková neprůvzdušnost, BT 2) n50: 0,17 h-11) PHPP: Passive House Planing Package (plánovací nástroj pro výpočet energetické
bilance u pasivních domů)
2) BT: Blowerdoor Test (měření průvzdušnosti – vzduchotěsnosti budovy dle ČSN EN 13829)
Stupeň: DUR, DSP, autorský dozor
Příprava projektu: 2008 – 2009
Realizace: 2010 – 2011
Orientační hodnota stavby: 32 000 000 Kč
Architekt: Ing. arch. Radim Václavík, ATOS-6, spol. s r.o., stavebně projektová kancelář
Investor: INTOZA, s.r.o.

Společnost ATOS-6 představuje stavebně projektovou kancelář, která byla založena v roce 1992 šesticí zkušených projektantů působících dříve ve společnosti Stavoprojekt Ostrava. Důležitým mezníkem ve směřování kanceláře bylo spojení s architektonickým ateliérem Ing. arch. Radima Václavíka v roce 2001. Toto spojení přineslo kanceláři novou dynamiku, neboť fúzí mladého ateliéru se zaběhlou kanceláří vznikl tým schopný využívat kreativitu mladých architektů i letité zkušenosti s velkými investičními celky. V současné době kancelář disponuje autorizovaným zastoupením pro stavební obory, architekturu a statiku. Projekční tým tvoří 6 stálých zaměstnanců a řada externích spolupracovníků. Firma se věnuje plánování územních celků měst, návrhům a projektům staveb a rovněž interiérovému designu.

Hlavní krédo společnosti, které zní: „Naše práce nezřídka otevírá našim zadavatelům pohled na vzdálené horizonty, které jim dříve byly skryté“, potvrzuje řada projektů, jimiž se kancelář může pochlubit. Jako příklad lze uvést projekt prvního pasivního kancelářského domu v České republice, kde společnost ATOS-6 zajišťovala návrh stavby a interiéru.

Administrativní budova, jejíž realizace byla dokončena v roce 2011, je v současnosti využívána jako sídlo firmy INTOZA, s.r.o., která nabízí kompletní informace o novinkách v oblasti nízkoenergetických a pasivních staveb a především spolupráci na projektech spojených s různými formami úspory energií a nízkoenergetickou nebo pasivní výstavbou. Kromě společnosti INTOZA v budově sídlí další partnerské společnosti. Budova je však současně využívána jako školicí středisko energetických úspor a prostor pro prezentaci služeb a výrobků pro výstavbu energeticky pasivních domů.

V budově, která kromě kancelářských prostor zahrnuje přednáškový a školicí sál, jsou pořádána setkání projektantů, jejichž cílem je seznámení návštěvníků s aktuálními informacemi a nejnovějšími trendy v nízkoenergetické a pasivní výstavbě a s praktickými zkušenostmi s první energeticky pasivní administrativní budovou. Budova tak slouží jako školicí pomůcka, na které si návštěvníci mohou prohlédnout nejmodernější technologie používané při výstavbě nízkoenergetických a pasivních staveb.

atos2

 

Architektonická koncepce stavby odpovídá požadavkům, které byly stanoveny již v prvotní fázi tvorby projektu a kterými jsou nízké pořizovací náklady, nízké provozní náklady a opakovatelnost projektu. Požadavek na nízké pořizovací náklady byl splněn vhodnou volbou veškerých stavebních prvků s cílem zajistit vždy jednoduché a finančně úsporné řešení, ale vždy s ohledem na nejvyšší estetické a kvalitativní parametry. Celkový vnější vzhled stavby je záměrně jednoduchý, naproti tomu v interiéru byla jednotlivá podlaží propojena kruhovým průhledem, který plní funkci světlovodu, který je doplněn popínavou zelení. Toto řešení umožňuje oživení komunikačních prostor ve vnitřní části stavby příjemným průnikem denního světla.

Dosažení nízkých provozních nákladů u energeticky úsporných staveb vždy vychází z minimalizace povrchové plochy stavby. Při současném požadavku využití vnitřních prostor budovy jako kancelářských prostor byl zvolen obdélníkový půdorys blížící se čtverci. Velikost otvorů v obvodovém plášti byla optimalizována na základě výpočtových modelů. Na základě této optimalizace byly na méně osluněných stranách budovy některé z původně navržených otvorů zrušeny. Tento návrhový proces se stal motivem barevného oživení fasády barevným akcentem připomínajícím zrušené okenní otvory.

Obvodový plášť je tvořen vyzdívkou z vápenopískových bloků a tepelnou izolací tloušťky 250 mm se zvýšeným termoizolačním účinkem. Kontaktní zateplovací systém nezahrnuje mechanické kotevní prvky z důvodu eliminace tepelných mostů. Vytápění objektu zohledňuje veškerý zisk tepla z pobytu osob a provozu kancelářské techniky. Minimalizace tepelných ztrát je zajištěna nuceným větráním s vysoce účinnou rekuperací, která je doplněna teplovodním vytápěním pro krytí ztrát v zimním období. Zdrojem tepla pro vytápění je tepelné čerpadlo. Řešení tepelného čerpadla a schéma zapojení s akumulací tepla a chladu umožňuje prakticky současně do budovy dodávat teplo i chlad, což lze využít zejména v přechodném období – např. přitápět v severní části budovy a současně ochlazovat vzduch přiváděný do zaplněného přednáškového sálu.

Osvětlení v kancelářích, přednáškovém sále, na chodbách, v recepci a na fasádě objektu je ovládáno řídicím systémem LUXMATE. Vnitřní klima budovy je řízeno automatizovaným řídicím systémem s moderními prvky a flexibilním programem. Systém je doplněn rovněž vnějšími žaluziemi, které jsou kromě možnosti manuálního ovládání řízeny automaticky v závislosti na vnějším prostředí. Celý systém tak zajišťuje maximální úsporu elektrické energie.

Budova je díky svému energeticky pasivnímu provedení a celkové koncepci v České republice unikátní a napomáhá přiblížení stavu v jiných evropských zemích, kde je navrhování a realizace pasivních administrativních budov běžnou záležitostí. Budova rovněž získala ocenění v řadě soutěží, včetně celoevropské soutěže energeticky úsporných staveb.

„Vzhled je u této budovy pevně definován funkcí, zároveň silně omezen matematickým výpočtem a cenou. Je vzrušující v takto sevřených mantinelech hledat rovnováhu a krásu. S výhodou jsme využili systémové řešení společnosti Autodesk. Díky Revitu byly modifikace modelu s vazbou na jednotlivé výkresy rychlé a přesné.“
Ing. arch. Radim Václavík, Autorizovaný architekt, Jednatel společnosti ATOS-6, spol. s r.o.

Případová studie v PDF