portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pracujeme s normálami v Autodesk Fusion 2013

Strojírenství

Autodesk Inventor Fusion (zkráceně Fusion) je zajímavou aplikací, která je součásti balíku aplikací Autodesk Inventor. Poskytuje řadu funkcí, které jsou směřovány do oblasti zpracování dat z externích…

Pracujeme s normálami v Autodesk Fusion 2013

Autodesk Inventor Fusion (zkráceně Fusion) je zajímavou aplikací, která je součásti balíku aplikací Autodesk Inventor. Poskytuje řadu funkcí, které jsou směřovány do oblasti zpracování dat z externích zdrojů, ale lze ji využít také přímo při tvorbě modelů v Inventoru. Dnešní článek věnujeme tipu, jak ve Fusion optimalizovat výchozí data modelu lisovaného dílu, který bude využit pro přípravu technologie obrábění povrchu lisovacího nástroje.


Ukázka obrábění součásti pomocí pětiosé frézky

Výhodou Fusion je precizní optimalizace výkonu při zpracování složitých modelů. Aplikace dokáže stabilně a rychle zpracovávat vstupy z různých CAx aplikací jak v nativních, tak výměnných formátech. Náš díl byl importován primárně ve formátu IGS a optimalizován přímo ve Fusion (sešití, opravy mezer apod.). Dále budou geometrická data po kalibraci využita pro výrobu plochy lisovacího nástroje. Pro vazbu CNC software s CAD daty je u některých aplikací zajistit správnou orientaci normál ploch. Různé orientace normál ploch vznikají buď přímo při použití modelovacích operací, nebo aplikací nevhodných výměnných formátů.


Fusion detekuje špatnou orientaci normál výraznou změnou barvy modelu

Při modifikaci směru normál ploch můžeme ve Fusion aplikovat hned několik postupů. Všechny postupy jsou intuitivní a maximálně zjednodušeny v duchu funkcí aplikace. Veškeré potřebné operace jsou dostupné po výběru příslušné plochy, případně skupiny ploch po stisku pravého tlačítka myši v nabídce.


Nabídka pro výběr potřebných funkcí pro zpracování a modifikace ploch

Práce se změnou orientace normál je ve Fusion příjemná. Nemusíme hledat žádné identifikační mini vektory o velikosti několika obrazovkových pixelů. Rub a líc plochy je identifikován názorně změnou barvy plochy. Přehled nad špatně orientovanými plochami je díky tomu velmi rychlý a efektivní.


Inverze normály jedné plochy a její výsledek

Při práci s větší skupinou ploch je možné plochy pro jejich obrácení v průběhu operace libovolně přidávat a ubírat. Výhodou tohoto postupu je, že nevyžaduje žádné skupinové vracení nepovedených výběrů. Zvolená plocha je ihned převrácena.


Postupné přidávání ploch v průběhu jedné operace

Větší rozsah ploch je možné zpracovat jednorázově jako postupně spojenou skupinu ploch. Jistou nevýhodou Fusion je již pouze nedostupnost příkazu pro globální otočení a unifikaci normál, jak je tomu například v 3ds max. Důvodem je zřejmě aplikace na menší množství ploch a jejich segmentů než je tomu u polygonální grafiky.


Modifikace pozice normál