portál uživatelů
softwarů Autodesk

Používáme Autodesk Impression 3, 1. část

AutoCAD

Autodesk Impression 3 poskytuje uživateli velmi pěkně propracovanou práci s asociativními výplněmi. Umožňuje navíc například proti klasickému vektorovému šrafování libovolnou kombinaci rastrových a ve…

Používáme Autodesk Impression 3, 1. část

Autodesk Impression 3 poskytuje uživateli velmi pěkně propracovanou práci s asociativními výplněmi. Umožňuje navíc například proti klasickému vektorovému šrafování libovolnou kombinaci rastrových a vektorových vzorů. Výsledek je nejen efektivní, ale také netradičně vypadající.


Základní objekty lze vytvářet pomocí vektorové grafiky

Výhodou aplikace je současná možnost zpracování vektorové a rastrové grafiky. Jedná se o významnou funkčnost této aplikace, která ji řadí na poměrně ojedinělou úroveň. Základní grafika může být definována prostřednictvím vektorové a snadno modifikovatelné grafiky. Pro snadnou představu nakreslíme vektorový obdélník (viz. výše). Hranice obdélníku lze libovolně modifikovat a bez výrazných problémů lze přejít od lineárních segmentů na spline křivky.


Přechod od lineárních segmentů na spline

Vzhled výplní resp. šrafovacích vzorů je v Autodesk Impression řešen vrstvením jednotlivých vzorů. Tyto vzory mohou být generovány pomocí přehledně uspořádaných nástrojů standardně umístěných pod editorem hladin. Jednotlivé modifikace výplně jsou zobrazovány ihned po změně.


Generátory struktury výplní jsou přehledně uspořádány v pravé nabídce

Vzniklá struktura výplní je asociativní. To prakticky znamená, že vzhled výplně lze modifikovat libovolnou změnou definiční hranice. Může se jednat jak o rozměrové změny, tak zcela zásadní změny geometrie hranice například pomocí modifikace výše uvedených spline křivek.


Výplně pracují asociativně a respektují hranice objektu při úpravách

Velmi příjemnou vlastností Autodesk Impression je možnost kombinace výplní do složitějších vzorů. Tuto funkčnost využijeme například při stylizovaném kreslení přes šrafované plochy, kdy je možné zvýraznit určité oblasti návrhu libovolným rastrovým vzorem.


Výplně lze efektivně kombinovat

Velmi zajímavá aplikace vzorů je k dispozici při kreslení nových objektů například z neuzavřených segmentů. Narozdíl od jiných aplikací dokáže Autodesk Impression pracovat i s výplněmi podél křivek. Ty jsou použity jako vodící pro šrafovací oblasti, které se plynule v určitém rozsahu vykreslují.


Výsledek je aplikovatelný okamžitě po modifikaci vzoru