portál uživatelů
softwarů Autodesk

NOEN, a.s.

Strojírenství

NOEN využil technologií společnosti Autodesk při projektování unikátních technických řešení pro energetický průmysl. Řešení Autodesk Inventor Autodesk Vault Už teď se ve 3D odehrává velká část naší pr…

NOEN, a.s.

NOEN využil technologií společnosti Autodesk při projektování unikátních technických řešení pro energetický průmysl.

Řešení
Autodesk Inventor
Autodesk Vault

Už teď se ve 3D odehrává velká část naší práce a tento objem se bude do budoucna zvyšovat.

Ing. Jakub Krása, Ph.D., Noen, a.s.

Společnost NOEN, a.s., je přední český dodavatel konstrukčních řešení a projektů pro energetický průmysl. Společnost se sídlem v Praze a pobočkami v Uničově, Chrudimi a Bílině v posledních letech zaznamenala velký rozmach, specializuje se na projektování a inženýring strojů a zařízení pro povrchové dobývání nerostů, transportní zařízení, zařízení pro manipulaci s materiálem na složišti a dodávky strojů a zařízení pro skládková hospodářství sypkých hmot. Na zahraničních trzích působí NOEN, a.s., zejména jako dodavatel projektové dokumentace včetně výpočtů, dílenských výkresů jak dílčích uzlů, tak i kompletních strojů pro povrchovou těžbu. Domácí trh společnost zásobuje hlavně studiemi nových kolesových rýpadel, rekonstrukce a modernizace pásových dopravníků a strojů pro skládkové hospodářství.

Zaměřeno na energetiku

Role, již hraje společnost NOEN v posledních letech v energetickém průmyslu, je nepřehlédnutelná: před šesti lety společnost projektovala a dodávala řešení zauhlování do elektrárny v Tušimicích. Poté začala připravovat projekt zauhlování nové elektrárny v Ledvicích včetně dodávky zauhlování na klíč. Nyní společnost NOEN řeší rekonstrukci zauhlování v elektrárně Prunéřov. Vedle zauhlování elektráren se společnost NOEN zabývá projektováním strojů pro povrchovou těžbu, zejména pak pro doly na severu Čech – v roce 2009 konstruktéři NOENu vytvořili unikátní kolesové rýpadlo KK 1300, určené pro povrchovou těžbu a instalované v dole Bílina. V následujícím roce pak pracovali na dalším jedinečném stroji, kolesovém rýpadle KK1300 pro Severočeské doly. „Jde o projekt, na kterém pracovala naše uničovská kancelář. V současné době jsme těsně před dokončením,” podotýká Ing. Jakub Krása, Ph.D., z pražského ústředí společnosti NOEN, a.s. Stroj je jedinečný zejména svou velikostí, na délku měří 250 metrů, je 56 metrů vysoký a váží ohromujících 5 000 tun. „Ten projekt má původ v minulosti, vlastně se na něm začalo pracovat ještě předtím, než naše společnost přešla na software Autodesk Inventor. Pochopitelně nebylo možné okamžitě přeskočit na nový software a realizovat takto velký stroj v softwaru, který jsme právě zakoupili, nicméně musím říct, že na hodně částí tohoto stroje byl Inventor využit a že se velice osvědčil,” podotýká Jakub Krása, který zdůrazňuje zejména výhody 3D technologie: „Všechno je rychlejší, úspornější a v konečném důsledku i levnější. Díky 3D technologii vidíme problémy dříve, než reálně nastanou, díky čemuž si ušetříme práci a klientovi můžeme produkt dodat podstatně dříve, což je samozřejmě velká konkurenční výhoda.”

Že se Autodesk Inventor osvědčil, dokazuje i další energetický projekt, na němž pracuje pražská projekční kancelář. Shazovací vůz o délce 120 metrů, výšce 25 metrů a celkové hmotnosti přes 650 tun je vyvíjen kompletně v Autodesk Inventoru. „Ano, v případě tohoto projektu jsme naplno využili Autodesk Inventor, a to od samotného základu v podobě projektových výkresů až po výslednou dokumentaci. V současné době probíhají na projektu dokončovací práce a třetina projektové dokumentace je zcela kompletní.”

neon2

Standard, kompatibilita, konstrukční výhody

Implementace softwaru Autodesk Inventor přinesla společnosti NOEN, a.s., řadu výhod. „Společnost v poslední době významně rostla a potřebuje komunikovat se svými partnery, proto je volba softwaru Inventor, který je určitým standardem a je výborně kompatibilní, logická a Inventor skutečně významně usnadnil komunikaci a výměnu dat. Vedle toho samozřejmě přinesl řadu dalších výhod,” pochvaluje si software Jakub Krása, který zároveň nastiňuje další vývoj společnosti. „V nedávné době jsme nakoupili řadu dalších licencí a výrazně jejich počet rozšířili. Jsme přesvědčeni, že je lepší maximálně využít softwaru, který máme, proto nehodláme nakupovat jiná softwarová řešení, spíše se budeme snažit maximální počet našich lidí zapojit do práce v Inventoru a do budoucna hodláme směřovat výrazněji ke 3D, zejména pro již zmíněné výhody tohoto standardu. Ostatně už teď se ve 3D odehrává velká část naší práce a tento objem se bude do budoucna zvyšovat,” uzavírá Jakub Krása.

 

neon3Všechno je rychlejší, úspornější a v konečném důsledku i levnější. Díky 3D technologii vidíte problémy dříve, než reálně nastanou, díky čemuž si ušetříte práci a klientovi můžete produkt dodat podstatně dříve, což je samozřejmě velká konkurenční výhoda.

Ing. Jakub Krása, Ph.D. Noen, a.s.

Případová studie v PDF