portál uživatelů
softwarů Autodesk

Revit efektivně: Výkresy v jednom souboru

Strojírenství

Aplikace Revit nabízí dva způsoby vytvoření souboru obsahující všechny výkresy projektu, virtuální tisk vícestránkového PDF nebo export do souboru s příponou DWFx. Formát DWFx je obdoba PDF, ale více …

Revit efektivně: Výkresy v jednom souboru

Aplikace Revit nabízí dva způsoby vytvoření souboru obsahující všechny výkresy projektu, virtuální tisk vícestránkového PDF nebo export do souboru s příponou DWFx. Formát DWFx je obdoba PDF, ale více specializovaný na dokumenty obsahující vektorovou grafiku tzn. výkresy.

Export do DWFx

Postup vytváření dokumentů v obou zmíněných formátech je v Revitu takřka totožný, přestože nástroje pro jejich tvorbu najdeme na odlišných místech aplikace. Následující text popisuje export výkresů do formátu DWF.

1. Klepněte na ikonu R v záhlaví aplikace a z roletového menu vyberte volbu Export>DWF/DWFx.

2. V dialogu Nastavení exportu DWF v rozbalovacím menu Exportovat vyberte (obr. 1-A).

3. V rozbalovacím menu Zobrazit v seznamu vyberte volbu Výkresy v modelu (obr. 1-B).

4. Zaškrtněte výkresy, které mají být součástí výsledného souboru (obr. 1-C).

Výkresy je možné v seznamu srovnat podle názvu klepnutím na záhlaví tabulky s nápisem Název (obr. 1-D).

5. Klepněte na tlačítko Další (obr. 1-E).

6. Vhodně pojmenujte a uložte soubor s přílohou DWFx, který bude obsahovat všechny vybrané výkresy.

Po poklepání na soubor s příponou DWFx se otevřete prohlížeč Autodesk Design Review (automaticky se instaluje spolu s Revitem). Z prohlížeče je možné výkresy následně tisknout jak fyzicky na papír tak virtuálně do formátu PDF.

Nevýhodou prohlížeče pro formát DWF je nutnost jeho instalace na počítače klientů a dalších spolupracovníků bez CADu. Osobně využívám formát DWFx k archivaci variant návrhu (soubory RVT ve variantách nearchivuji) a pro elektronickou komunikaci s klienty využívám přeci jenom rozšířenějšího formátu PDF.