portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD Map 3D 2013 – co přinesla nová verze?

Stavebnictví

Jaké jsou tedy novinky verze 2013? Přístup k oborové specifickým modelů ve více formátech Uživatelé mají v nové verzi k dispozici možnost přístupu k oborovým  modelům také prostřednictvím datab…

AutoCAD Map 3D 2013 – co přinesla nová verze?

Jaké jsou tedy novinky verze 2013?

Přístup k oborové specifickým modelů ve více formátech
Uživatelé mají v nové verzi k dispozici možnost přístupu k oborovým
 modelům také prostřednictvím databáze Microsoft SQL Server. Díky vylepšenému FDO konektoru mohou uživatelé s modely pracovat stejně jako tomu je zvykem u databází Oracle.

Obr. 1: Konverze dat do oborově specifických modelů

Větší podpora služeb Autodesk Cloud
Aplikace AutoCAD® WS pro webové použití a mobilní přístroje umožňuje zobrazování, úpravy a sdílení výkresů ve formátu DWG prostřednictvím služeb Autodesk® Cloud. Můžete tak pracovat v podstatě odkudkoliv a s kýmkoliv. Ukládejte vytvořené výkresy DWG do jednoduše dostupného webového úložiště a mějte se stále dostupné kdykoliv chcete. Publikace dat z prostředí aplikace AutoCAD Map 3D je intuitivní a pro použití online není nutný nákup žádného dalšího softwaru.

Výměna dat s produkty AutoCAD Civil 3D a AutoCAD Utility Design
AutoCAD Map 3D 2013 pomáhá s úpravou stejných dat v různých produktech. Sdílení specifických dat napříč produkty je nyní jednodušší – pracovat se stejnými výkresy můžete v prostředí produktů AutoCAD Map 3D, Autodesk® Infrastructure Modeler, AutoCAD® Civil 3D® a také AutoCAD® Utility Design. Sdílení výkresů v prostředí více aplikací urychluje týmovou práci a zefektivňuje zpracování rozsáhlých projektů.

Obr. 2: Výkres v prostředí Utility Design

 
Publikace nativních DWG výkresů do prostředí Autodesk Infrastructure Map Server
Nová verze přináší možnost publikace jednotlivých výkresů DWG přímo do prostředí Autodesk Infrastructure Map Server nebo publikaci více výkresů do jednotné mapové definice. Při publikování dochází k přenosu dat připojených přes FDO konektory i dat „uvnitř“ výkresu. Po publikaci zůstávají zachována veškerá grafická nastavení prvků mapy a nedochází k žádnému převodu.

Obr. 3: Výsledek publikování do prostředí mapového serveru

Dynamická legenda, směrovky a měřítka
Vylepšeny jsou také nástroje pro důležité součásti každé mapy – směrovky, měřítka či dynamicky fungující legendy.

Obr. 4: Úprava výsledné mapové kompozice

Tvorba úpravy symbolů
AutoCAD Map 3D 2013 nabízí nový autorizační nástroj pro tvorbu symbolů. Uživatelé tak mohou převzít běžně používané symboly třeba v jejich okolí a ty využít pro svá mapová díla. Symboly lze také upravovat dle potřeb a nároků uživatelů map nebo dle firemních (grafických) zásad.

Obr. 5: Přehledná a jednoduchá tvorba vlastních symbolů

Dynamické tooltipy a odkazy
Nová verze produktu AutoCAD Map 3D 2013 zahrnuje příjemné vylepšení v podobě okamžitého zobrazení vybraných atributů při přejetí kurzoru myši přes objekt jak jste zvyklí např. z webových map doručovaných produktem Autodesk Infrastructure Map Server.

Obr. 6: Nastavení atributů zobrazovaných dynamickým tooltipem