portál uživatelů
softwarů Autodesk

Výstavní stánek firmy Barrisol – MgA. Marek Deyl, MgA. Jan Šesták / studio pha

Stavebnictví

Řešení: Autodesk 3ds Max Investor: CS Lyon, Jiří Karvánek Realizace: 2007 Užitná plocha: 50 m2 Autoři: MgA. Marek Deyl, MgA.Jan Šesták / studio pha Spolupráce: Martin Hašek Foto: Filip Šlapal Popis pr…

Výstavní stánek firmy Barrisol – MgA. Marek Deyl, MgA. Jan Šesták / studio pha
Řešení: Autodesk 3ds Max
Investor: CS Lyon, Jiří Karvánek
Realizace: 2007
Užitná plocha: 50 m2
Autoři: MgA. Marek Deyl, MgA.Jan Šesták / studio pha
Spolupráce: Martin Hašek
Foto: Filip Šlapal
Popis projektu:
– Multifunkční rozebíratelný výstavní stánek pro firmu CS Lyon Praha
– Požadavek demonstrovat možnosti a technické parametry použitého materiálu Barrisol
– Převod jednoduché skicy inspirované přírodními tvary do třírozměrného návrhu
– Autodesk 3ds Max umožnil realistickou vizualizaci, která byla nástrojem k další práci
– Architekti nejprve modelovali ve výkonném 3D programu a teprve poté připravovali výkresovou dokumentaci

 

barisol1barisol2

barisol3barisol4

Stánek pro unikátní materiál

Architekti ze studia pha byli se zadáním této netypické výstavní realizace osloveni přímo firmou CS Lyon Praha s.r.o., která je výhradním dovozcem materiálu Barrisol v České republice. CS Lyon Praha také disponuje atypickou výrobou a dodává tak architektům, designérům a dalším klientům kompletní servis.

Barrisol je předpínaná fólie a vyrábí se v mnoha barevných a povrchových úpravách; umožňuje jak konkávní, tak konvexní tvarování ve všech směrech. Kromě standardních použití na bazénové a koupelnové podhledy, výstavní expozice a podsvícené panely se s ním dá velmi kreativně pracovat v prostoru. To také architekti ze studia pha úspěšně vyzkoušeli před několika lety na realizaci designového obchodu Scott v centru Prahy. Prodejna sportovních kol a doplňků byla jedním z prvních interiérových řešení, při kterém byl v komplexní míře použit právě moderní materiál Barrisol. Atypické možnosti využití v interiérovém designu ovšem předpokládají nejen perfektní zvládnutí technologie, ale především vynikající prostorovou imaginaci a jí odpovídající softwarové řešení. „Klient nás díky mnohaleté vzájemné spolupráci oslovil s požadavkem na návrh vlastního výstavního stánku, protože věděl, že tento vysoce sofistikovaný a inovativní materiál řadu let používáme. Měli jsme navrhnout mobilní výstavní stánek, jež by byl multifunkční, rozebíratelný a použitelný při více typech akcí. Měl demonstrovat široké možnosti použití tohoto materiálu – jak v exaktně rovných plochách, což je použití nejrozšířenější (většinou jako podhled do koupelen a bazénů), tak v eleganci zborcených ploch definovaných mimoběžnými liniemi i jistou mírou překvapení“, popisuje MgA. Marek Deyl ze studia pha.

Od skicy do 3D

Řešení odpovídající těmto požadavkům studio pha nalezlo v renderovacím softwaru Autodesk 3ds Max. „Ačkoliv na začátku našich úvah byla pouhá jedna skica, nebylo by možné celý prostorový koncept vytvořit bez odpovídajícího softwaru,“ popisuje architekt Deyl. Obvyklá projekční cesta z 2D do třírozměrných vizualizací byla u tohoto výstavního stánku obrácena a architekti nejprve modelovali celý prostor třírozměrně. „Na začátku byla naše inspirace elementárními přírodními tvary. Nejprve jsme definovali tři základní tvary, tzv. ovoidy, pomocí nichž jsme tvarovali a ‚řezali‘ daný hranol stánku. Od prvotní skicy jsme v programu Autodesk 3ds Max postupovali směrem k virtuální prohlídce stánku, zkoušeli různé varianty, až jsme se nakonec vrátili zpátky k prvotnímu řešení. To se pro naše zadání ukázalo jako nejoptimálnější,“ říká architekt Marek Deyl. Komplexní vizualizace stánku přesvědčily klienta o správnosti zvoleného řešení a poté architekti postupovali „zpátky“, tj. vytvářeli detailní projektovou dokumentaci a hledali správná technická řešení a dimenzování nosné konstrukce.

Vypnuté plochy

Software Autodesk 3ds Max pomohl architektům nalézt správné optické vyvážení ploch působících ve vypnuté folii. Stánek dále prezentuje různorodost typů tohoto materiálu – transparentní, matný a lesklý povrch Barrisolu. Na tento projekt jsou použity dvě barvy: bílá a zelená. Stánek je 10 metrů dlouhý, 5 metrů široký a 6 metrů vysoký. Konstrukčně je tvořen subtilní lehkou ocelovou konstrukcí s příhradovými nosníky, na kterých je osazeno vnitřní osvětlení. Materiál Barrisol je vypínán do typizovaných hliníkových profilů, jež jsou použity atypicky. „To znamená, že jsou v některých liniích deformovány ve 3D. Podlaha je pro udržení celkové materiálové čistoty složena z hliníkových plechů bez povrchové úpravy,“ upřesňuje architekt Marek Deyl.

Výzvy projektu

Ačkoliv mají oba architekti s použitím Barrisolu dlouholeté zkušenosti, věděli od začátku, že tak složité tvarování základního hranolu, bude tím hlavním oříškem. „Abychom dokázali do prostoru přenést naši ideu, inspirovanou hlavně přírodou, potřebovali jsme najít odpovídající nástroje. Vzhledem k tomu, že naši spolupracující vizualizátoři pracují na druhém konci Prahy, posílali jsme všechny soubory elektronicky. Rychlost a efektivita jsou u výstavních stánků a obdobných realizací základním předpokladem úspěchu. V relativně krátké době musíte s daným rozpočtem vytvořit maximálně poutavý objekt s příběhem,“ říká architekt Deyl. Přírodní tvary byly přesně tím základem příběhu, který se oběma autorům podařilo do zdánlivě běžného zadání vložit. Mohla to být výstavní „krabice“ jako každá jiná, výsledek ale předčil očekávání klienta. Stánek skvěle demonstruje technickou vyspělost materiálu, přirozeně dává vyniknout světlu a stínům a především odpovídá za hlavní výzvu, s níž se potýká řada architektů. Jak lze v dnešní době zcela moderními prostředky a technologiemi interpretovat okolní přírodu? Jak utilitární design výstavního stánku posunout dál? Architekti ze studia pha pomocí jednoduché myšlenky a komplexního modelovacího softwaru na tyto otázky odpovídají velmi přesvědčivě. „Inspirováno přírodou, modelováno výkonným softwarem,“ shrnuje architekt Marek Deyl.

barisol5

Řešení

Architektonické studio pha pro návrh výstavního stánku s úspěchem použilo software Autodesk 3ds Max, který se používá pro renderování a 3D modelování nejen v architektuře. Funkce a možnosti programu výrazně napomohly zefektivnit práci, a to jak architektům, tak externím dodavatelům, kteří připravovali vizualizace. „Jednotlivé verze návrhu jsme si posílali elektronickou poštou a naši vizualizátoři obratem doplňovali do finální verze stánku naše připomínky,“ říká architekt Marek Deyl. Na začátku práce byla jednoduchá skica a inspirace organickými tvary známými z přírody, které se podařilo pomocí komplexního software přenést do podoby velmi netradičního stánku. Ten skvěle reprezentuje firmu dodávající fólii Barrisol. Potvrdilo se to také při podzimní přehlídce Designblok 2007, kde byl v tomto solitérním objektu umístěn obchod s designovými doplňky. „Pozornost, kterou nasvícený stánek vzbuzoval, byla opravdu velká. Jako správné se ukázalo řešení v maximální míře zdůrazňující technické i estetické vlastnosti materiálu Barrisol,“ konstatuje architekt Deyl. Příprava celého stánku, včetně realizace trvala necelé dva měsíce.

Citace

 

barisol6„Bez výkonného softwaru si návrh nedovedu představit. Některé technické detaily a řešení u tohoto stánku se na papír nakreslit prostě nedají. A jejich platnost se musí ověřit ve 3D formě. To, že jsme použili Autodesk 3ds Max, bylo správné rozhodnutí,“ říká architekt Deyl.

Případová studie v PDF