portál uživatelů
softwarů Autodesk

Ladíme materiály v Autodesk Showcase 2013, část 3.

Strojírenství

Velmi často řešeným problémem v Autodesk Showcase je modifikace odlesků kovových materiálů. Tyto materiály jsou definovány vždy povrchovým odstínem s výraznými světelnými přechody a celkovým odleskem.…

Ladíme materiály v Autodesk Showcase 2013, část 3.

Velmi často řešeným problémem v Autodesk Showcase je modifikace odlesků kovových materiálů. Tyto materiály jsou definovány vždy povrchovým odstínem s výraznými světelnými přechody a celkovým odleskem. Výraznou roli také hraje úroveň tzv. místa intenzivního odlesku. Dnešní článek věnujeme jednomu zajímavému tipu pro Autodesk Showcase, pomocí kterého můžeme zvýraznit odlesk a dosáhnout tím velmi zajímavých výsledků při finální vizualizaci.


Původní vzhled paraboly svítilny

Pro příklad využijeme vizualizaci paraboly ruční svítilny s klasickou žárovkou. Zvolit optimální materiál, který by vzhled paraboly zvýraznil je poměrně složité. Z hlediska finálního vzhledu má většina materiálů v knihovně nižší intenzitu odlesků a ani jeho modifikace není většinou správnou cestou k cíli.


Výběr materiálu pomocí filtru

Autodesk Showcase má ve svém editoru ovšem méně obvyklou funkci, která je určena pro generování vzoru na lesklé materiály. Tato funkce je primárně určena pro jiné účely.


Nastavení reliéfu

Pokud je ale algoritmus aplikován s nižší úrovní intenzity, získáme lehkou úpravou nerovností paraboly výraznější kontury odlesku. Efekt, který na parabole vznikne, je ve své podstatě založen na minimálním zvýraznění hran reliéfu odlesku.


Finální výsledek efektu