portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak pracuje zebra analýza v realitě

Strojírenství

K dnešnímu článku o principech zebra analýzy mne přivedl prázdninový incident s dámou v bílém vozidle, která mi nacouvala do blatníku. Jako každý snad, jsem hledal nejlevnější a nejméně destruktivní m…

Jak pracuje zebra analýza v realitě

K dnešnímu článku o principech zebra analýzy mne přivedl prázdninový incident s dámou v bílém vozidle, která mi nacouvala do blatníku. Jako každý snad, jsem hledal nejlevnější a nejméně destruktivní metodu opravy karoserie. Tak se zrodil nápad na napsání tohoto článku. Zebra analýza, je jednou z metod, která se využívá převážně v oblasti zpracování a průběžné kontroly ploch a jejich kontinuality. Poměrně špatně se ovšem principy této metody vysvětlují uživatelům. Níže uvedený článek je proto věnován všem, kteří v proužkovaných pohledech na povrch součásti tápou.


V pravé dolní části obrázku je zřetelná bodová promáčklina karoserie

Velmi pěkným příkladem z praxe, který lze přirovnat k principům zebra analýzy jsou postupy využívané pro nedestruktivní opravy karoserií. Tyto techniky jsou nazvány různě, ale nejčastěji je najdeme pod názvem Smart Fix. Princip opravy promáčklého místa v karoserii je založen na postupném vytahování místa deformace pomocí různých typů nástrojů (zakulacené hroty, zpětná kladiva apod.). S touto metodou se setkáme právě v oblasti autoklempířství.


Promítnutý rastr na nepoškozenou karoserii

Základem každého takovéhoto postupu opravy je především správné osvětlení místa deformace. Pro zvýraznění chyb se před toto světlo vkládá projekční kontrastní rastr, který na osvětleném povrchu vyvolá efekt zebry.


Tvar promítnutého rastru po vtlačení kulového úderníku

Z výše uvedených obrázků je zřejmé, že původní kontinuální rastr promítnutý na karoserii vozidla změní zcela zásadně tvar v oblasti deformace. Právě na tomto principu je založena zebra analýza, která simuluje odraz pravidelného rastru na 3D objekt a jeho případné tvarové změny.


Typický tvar generovaný pomocí zebra analýzy v oblasti nerovností

Při použití zebra analýzy proto víc než vlastní rozměry pruhů sledujeme jejich kontinuálnost a pravidelnost. V místech tvarových změn se vždy jejich tvar rastru změní. Právě tato místa, jsou charakteristická deformacemi povrchu.

Tato část modelu je čistě vyhlazená