portál uživatelů
softwarů Autodesk

Chata nad roklí v Davli

Stavebnictví

Řešení: Autodesk® Revit® Architecture Charakteristika společnosti: Foglar Architects, architektonický a urbanistický ateliér Počet zaměstnanců: méně než 10 Obor: Architektura a stavebnictví Na trhu pů…

Chata nad roklí v Davli
Řešení: Autodesk® Revit® Architecture
Charakteristika společnosti:
Foglar Architects,
architektonický a urbanistický ateliér
Počet zaměstnanců: méně než 10
Obor: Architektura a stavebnictví
Na trhu působí od roku 1998
Chata nad roklí, Davle
Víceúčelový objekt pojatý jako servisní objekt
k zatím nerealizovanému rodinnému domu
Stupeň projektu: Studie, PSP, PP (vše 2009)
Obestavěný prostor: 194 m3
Užitná plocha: 46,9 m2
Zastavěná plocha objektem: 57,5 m2

3d-pohled-19

Objekt v Davli využívá mimořádně exponovaného místa na okraji postupně budované rodinné obytné zástavby. Území, jehož urbanistické řešení vminulosti ateliér rovněž zpracovával, zde přechází do velmi romantické přírodní scenérie. Okrajový pozemek obytné skupiny byl developerem považován za podřadný, avšak pro architekty od počátku představoval výzvu. Majitel pozemku odhalil výjimečnost tohoto místa již před koupí a oslovil ateliér s přáním vypracovat návrh obytné buňky, která by sloužila pro uskladnění lodi a dalšího sportovního vybavení a sezónního náčiní a která by rovněž posloužila jako chata pro příležitostný pobyt.

Mimořádné podmínky vedly architekty k návrhu objektu vysunutého z velké části do volného prostoru mezi koruny stromů. Příjezd k objektu je veden pohodlně z koncové části ulice a přístup do obytné části objektu orientované do rokle je zajištěn po lávce podél jedné ze stěn. Stavba působí z rokle velmi exponovaně, neboť dno rokle je součástí pozemku a lze jím volně procházet, zatímco při pohledu z ostatních částí pozemku, kde investor plánuje výstavbu rodinného domu, objekt téměř splývá s okolní vegetací díky zatravněné střeše. Okolní stromy dostatečně cloní objekt před sluncem.

3d-pohled-13

Geologické podmínky staveniště byly poměrně komplikované, proto je celá stavba osazena na odstupňované železobetonové základové konstrukci tvaru vany, která tvoří podklad pro podpůrnou ocelovou konstrukci, na kterou je osazena dřevostavba vlastního objektu. Vodorovná nezakrytá část základové desky vytváří terasu pod objektem. Podpůrná ocelová konstrukce je žárově zinkovaná se šroubovými přípoji pro snadnou montáž v těžko přístupném terénu. Součástí ocelové konstrukce je kotvení zábradlí a táhel balkonu. Venkovní lávka pro vstup do objektu využívá podobně jako balkón nad roklí průhledný pozinkovaný podlahový rošt. Zábradlí je z nerezové pásové oceli s výpní tvořenou lanky. Dřevostavba horní stavby má nosnou konstrukci z řeziva, která byla uzpůsobena pro vysunutí objektu před líc ocelové konstrukce.

Celý objekt je zateplený, což umožňuje v budoucnu rozšíření obytné funkce v rozsahu celého objektu. Vnější dřevěný obklad je kotven do roštu, který zajišťuje odvětrání fasády. Prosklené plochy a vstupní dveře do obytné části jsou osazeny do dřevohliníkových rámů. Střecha je navržena jako vegetační s posypovou vrstvou substrátu smísenou s místní zeminou. Součástí objektu je koupelna kruhového půdorysu přisvětlená shora čočkou světlíku. Její podlaha i stěny jsou polepeny červenou gumovou krytinou. Podlaha objektu mimo koupelnu je pokryta lakovanými OSB deskami. Technická zařízení (voda a kanalizace) jsou podvěšena pod objektem a jsou připojena k uličním řadům. Pro možnost využití v zimních měsících jsou rozvody opatřeny temperováním. Vytápění obytné části je zajištěno elektrickým přímotopem.

Od prvních okamžiků projektových prací bylo třeba prezentovat návrh ve 3D. V úvodních etapách bylo potřeba ověřovat hmotu objektu ve vztahu k terénu, neboť konfigurace lokality je velmi komplikovaná. Následovalo vytvoření celkového modelu stavby, ze kterého byly generovány obvyklé podklady pro statika a další profese a posléze byly jednotlivé části projektu opětovně vymodelovány a vloženy do projektu pro řešení návazností a případných kolizí.

render1

Přestože se jedná o stavbu malého rozsahu, sestává objekt z mnoha detailně řešených prvků, se kterými chtěl být investor vždy podrobně seznámen a které se mnohdy řešily variantně. Proto bylo nezbytné zobrazovat veškeré detailní části stavby na postupně aktualizovaném modelu, ze kterého byly vždy kromě názorných vizualizací generovány výkresy tvarových řešení pro jednotlivé dodavatele. Revit v případě tohoto projektu umožnil spojit výtvarnou část řešení s technickými aspekty. „Nechtěli jsme rozdělovat práci do více programů, např. Revit, AutoCAD a 3DS Max Design, neboť bychom přišli o autentičnost a kontinuitu řešení. Proto jsme zkoumali možnosti Revitu a ten nám umožnil vyjádřit se výtvarně tak, abychom byli v dané chvíli zcela spokojeni a cítili, že dokážeme emoce vkládané do projektového řešení adekvátně vyjádřit,“ doplňuje Petr Foglar.

V současné době využívá ateliér Revit Architecture pro naprostou většinu stavebních projektů a pro některé zakázky z oblasti urbanismu. „V posledních letech vítáme zejména zdokonalování zobrazovacích schopností Revitu, které nám napomáhají velmi rychle vytvořit efektní výstupy pro prezentaci řešení. Otevřenost systému nám vyhovuje i v možnosti vytváření vlastních rodin, zejména oken a vnitřního zařízení, což pro každý projekt představuje významnou část práce,“ uvádí Petr Foglar. Otevřenost programu Revit nám vyhovuje jak v možnostech využívat vlastní textury pro vizualizaci navrhovaného řešení, tak i v možnosti vytvořit si svůj vlastní styl adjustace a výtvarného zobrazení daného projektu v každé jeho vývojové fázi. Vzhledem k tomu, že navrhujeme objekty různého charakteru a různé velikosti, což nás na naší práci těší nejvíce, vyhovuje nám možnost měnit výtvarný styl prezentace projektu v závislosti na řešeném tématu a výtvarném směřování. Vyhovuje nám, že většinou lze celou problematiku projektu obsáhnout v jediném souboru, který se neustále prohlubuje tak, jak postupuje sled prací a probíhá odhalování „neznámých míst“.

Petr Foglar Architekt, Foglar Architects