portál uživatelů
softwarů Autodesk

Využíváme boolean operace při modelování součástí v Autodesk Inventoru 2013

Strojírenství

Tvorba složitých tvarových dutin, například v případě konstrukce forem je poměrně složitým úkolem. V této oblasti je často velmi efektivním postupem rozsáhlejší využití množinových operací postavených…

Využíváme boolean operace při modelování součástí v Autodesk Inventoru 2013

Tvorba složitých tvarových dutin, například v případě konstrukce forem je poměrně složitým úkolem. V této oblasti je často velmi efektivním postupem rozsáhlejší využití množinových operací postavených na vytvoření negativního otisku součásti. Pro ukázku tohoto postupu je využit poměrně tvarově složitý pozitiv víka převodovky.

 

Pozitiv víka převodovky

Našim úkolem bude vytvoření základního negativu, který bude sloužit pro další zpracování jako polotovar formy. Finální negativ bude tvořen pomocí množinových operací, které jsou dostupné v Autodesk Inventoru v sadě základních nástrojů.

 

Vytvoření odvozené (derivované) součásti

Prvním krokem postupu je příprava víka jako jediné součásti, která je odvozena z tvarově složité součásti tvořené jinak desítkami parametrických objektů. Jedině tímto postupem získáme homogenní objemový prvek, který lze jednoduše využít pro vytvoření negativní dutiny budoucí formy.

 

Přiřazení objektů do odvozené (derivované) součásti

Pro vytvoření odvozené (derivované) součásti použijeme nástroje dostupného v Autodesk Inventoru. Nastavení tohoto nástroje pro naše účely nemusíme nijak upravovat. Je přednastaven pro odvození samostatné objemové součásti bez dalších atributů.

 

Finální struktura v Prohlížeči součástí

Cílem této operace je vytvoření jediné objemové reprezentace modelu součásti v prohlížeči. Tento stav je ideální pro další zpracování modelu a nenese si sebou žádnou nepotřebnou geometrii ostatních dílů a konstrukčních prvků.

 

Vytvoření samostatné součásti polotovaru formy

V dalším kroku vytvoříme z náčrtu pomocí vysunutí s nastavením vytvoření samostatné součásti polotovar formy. Ten je pro zjednodušení vytvořen kvádrem o potřebném rozměru.

 

Připravené modely pro zpracování pomocí množinových operací

Takto připravená struktura modelu je již základem pro velmi jednoduché zpracování pomocí množinových operací. Poměrně tvarově složitý model vznikne triviálním rozdílem kvádru a geometrie pozitivu víka.

 

Aplikace rozdílu na modely

Základní tvary dutiny, které jsou vytvořeny rozdílem je nutné dále modifikovat například s ohledem na dělicí rovinu, úkosy, rádiusy a další technologické prvky. Tyto operace již ovšem vychází s primárního negativu, čímž je dosaženo vysoce přesné geometrie, která je navíc asociativně svázána s původní součástí.

 

Polotovar dutiny formy

Vytvoření finálního tvaru dutiny je již časově náročnější operací, proto si na posledním snímku ukážeme pouze její částečně rozpracovaný stav, který získáme oddělením nepoužitelných částí modelu.

 

Rozpracovanější podoba dutiny před aplikací úkosů