portál uživatelů
softwarů Autodesk

P-D Refractories CZ a.s.

Strojírenství

P-D Refractories CZ a.s. Velké Opatovice, Česká republika www.mslz.cz Řešení Autodesk Inventor Autodesk Vault Collaboration Konstruktéři v P-D Refractories CZ s úspěchem využívají produktů od Autodesk…

P-D Refractories CZ a.s.

P-D Refractories CZ a.s.
Velké Opatovice, Česká republika
www.mslz.cz

Řešení
Autodesk Inventor
Autodesk Vault Collaboration

Konstruktéři v P-D Refractories CZ s úspěchem využívají produktů od Autodesku při navrhování speciálních lisovacích forem.

Bez moderních technologií pro počítačem podporované navrhování a správu dat si lze už jen stěží představit konkurenceschopnou konstrukci. Zvláště v našem podniku, kde klademe maximální důraz na rychlost dodávek a špičkovou kvalitu vyráběného sortimentu při dosažení cenově zajímavé nabídky pro české i zahraniční zákazníky. Provozními výhodami se ukazují být i kvalitní technická podpora pro práci s produkty firmy Autodesk a využití možností služby Autodesk Subscription.

Jiří Kyncl, technický ředitel – P-D Refractories CZ a.s.

Společnost P-D Refractories CZ je jedním z největších výrobců a dodavatelů žáruvzdorných výrobků a surovin v České republice. Vyrábí a dodává materiál pro kompletní i částečné vyzdívky tepelných zařízení (agregátů), především pro koksárenské baterie, vysoké a sklářské pece, elektrolyzéry primární výroby hliníku a další. S přímou návazností na tradici dříve používané značky – Moravské šamotové a lupkové závody – společnost letos slaví 160 let kutacího práva a 120 let výroby šamotu.

Ve čtyřech výrobních lokalitách pracuje celkem 575 zaměstnanců. K dispozici mají moderní výrobní i zkušební zařízení pro garanci vysoké a stabilní kvality v souladu s certifikací ISO 9001. Samozřejmostí je i zabezpečení dodávek modifikovaných kvalit podle individuálního přání odběratele. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří například společnosti ArcelorMittal (Lucembursko), SAINT–GOBAIN (Francie), ALCOA (USA). Produkty se značkou P-D Refractories CZ pronikají také na nové, zámořské trhy do Afriky, Asie, Jižní Ameriky i Austrálie.

Výhody více než dvaceti let zkušeností s aplikací AutoCAD

Aby mohlo dojít k naplnění vize společnosti – ke snižování nákladů a zefektivnění výroby forem, následně tedy i žáruvzdorných tvarovek, při dalším zvyšování kvality – rozhodlo se vedení podporovat moderní technologie pro počítačem podporované navrhování. CAD software od Autodesku má ve firmě dlouholetou tradici, a to již od roku 1989. Na AutoCAD a Mechanical Desktop navázal Autodesk Inventor v roce 2000, souběžně s rozšířením nástrojárny o obráběcí centra, pálicí automat či elektroerozivní řezání drátem. Dnes s devíti licencemi 3D CAD systému Autodesk Inventor pracují týmy konstrukce i výroby.

„Přechod na 3D CAD systém byl snadný nejen díky možnosti pracovat bez kompromisů se staršími daty ve formátu DWG, ale i s ohledem na bohaté zkušenosti našich konstruktérů s prostředím strojírenských řešení od Autodesku,“ říká Miroslav Neubauer, konstruktér forem. „Hlavním důvodem pro volbu produktů od Autodesku a komplexních služeb vybraného autorizovaného dodavatele bylo, že pochopili jedinečnost naší výroby – a to, k čemu Inventor v praxi používáme.“

Hladká spolupráce úložiště Vault se systémem SAP

V P-D Refractories CZ také došlo k postupnému nasazení aplikace Autodesk Vault pro správu projektové dokumentace. V roce 2011 byla napojena na podnikový informační systém SAP – Vault do něj zakládá kmenová data. Největší výhoda provázání Vaultu se systémem SAP spočívá v automatickém předávání dat, která už není nutno zavádět ručně. Tím se výrazně snižuje riziko vzniku chyb a šetří se i lidské síly. Odpadla potřeba přijímání dalšího odborného pracovníka pro přípravu výroby, výrazným způsobem se zjednodušilo i skladové hospodářství. Devítku licencí aplikace Autodesk Vault Collaboration intenzivně využívá 11 pracovníků v závodech ve Svitavách i Velkých Opatovicích.

Unikátní výroba forem pro žáruvzdorné lisované tvarovky

Jelikož P-D Refractories CZ jsou jedinou firmou v Česku s tímto specifickým druhem a rozsahem výroby, konstruktéři si navrhují a připravují formy pro lisování tvarovek interně. „Vymysleli jsme specifické postupy konstrukce i výroby, které se snaží co nejefektivněji využívat možností oborově orientovaných řešení od Autodesku. Nejde zde o obecnou strojařinu – zatímco výhod integrace obsahového centra nebo generátorů součástí využíváme spíše sporadicky, funkce pro tvarově náročné objemové modelování nacházejí uplatnění prakticky neustále,“ doplňuje Miroslav Neubauer.

Tým pracovníků společnosti v Inventoru postupně vytvořil vlastní prototypové součásti s výkresy, které potom kopírují a opakovaně využívají ve formách připravovaných na míru dané zakázce. Při správě již vytvořených forem velmi pomohl Autodesk Vault, jehož funkčnost je využívána každý den.

Výsledkem praktického využívání moderních softwarových technologií od Autodesku je extrémní zkrácení času potřebného pro návrh a výrobu forem. Příkladem může být zakázka na 4 590 tvarovek pro použití v oblasti hliníkárenství. Islandský zákazník kladl důraz především na maximální zkrácení termínu dodávky. Zcela novou formu se týmu konstruktérů a výrobních pracovníků podařilo navrhnout a následně realizovat za pouhých 11 dnů, takže mohla být rychle zahájena výroba tvarovek. Při tvorbě výrobní dokumentace se nejvíce uplatnily funkce kopírování návrhu a odvozené součásti. Výsledek naplnil všechna očekávání klienta a přispěl – coby rozhodující reference – pro jeho další výběrová řízení. Firmě P-D Refractories CZ a.s. pomohl k získávání nových zakázek.

 

2

Rozhodnutí pro CAD a PDM řešení od společnosti Autodesk padlo v naší firmě zcela přirozeně. AutoCAD u nás totiž spolehlivě sloužil už od roku 1989. Na Inventor jsme přešli – kromě celé řady jeho dalších výhod – také s ohledem na bezproblémovou práci se staršími daty ve formátu DWG. O plynulou správu projektových dat v rámci konstrukčního týmu se stará aplikace Vault Collaboration. Je napojená přímo na podnikový SAP.

Miroslav Neubauer, konstruktér forem P-D Refractories CZ a.s.

Stáhnout případovou studii