portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vizualizace v příkladech, část 1.

Strojírenství

Seriál věnovaný jednotlivým tipům a funkčnostech Autodesk Showcase se pokusíme našim čtenářům doplnit volně realizovanými příklady, které jsou vystavěny na ucelených postupech. Jejich cílem je do jist…

Vizualizace v příkladech, část 1.

Seriál věnovaný jednotlivým tipům a funkčnostech Autodesk Showcase se pokusíme našim čtenářům doplnit volně realizovanými příklady, které jsou vystavěny na ucelených postupech. Jejich cílem je do jisté míry naznačit metodiku řešení vizualizace scény jako celku. Bude se jednat o průřezové příklady mapující nasazení Autodesk Showcase při řešení konkrétních problémů.

První úloha je postavena na technické vizualizaci návrhu designu modelu letadla. Cílem bude nejen vytvořit věrnou podobu modelu, ale také jeho zasazení do exteriéru. Při řešení této úlohy využijeme Autodesk Showcase 2013. Primární data jsou importována ve formátu IGS.

 
Model načtený z původních dat s viditelnými vadami v orientaci normál

Poměrně častým problémem, který je na modelech importovaných v podobě výměnných dat do Autodesk Showcase je neidentická orientace normálových vektorů. Existuje několik postupů jak tento nedostatek vyhodnotit. Zřejmě nejjednodušší je umístění modelu do světelně neutrální scény s následným přiřazením čistě bílého plastu.

 
Využití nástroje pro optimalizaci orientace normál

Rozdíl v povrchu, který má negativně obrácené normály se vyznačuje neidentickým odrazem světla a výraznou změnou světelných vlastností. Na horním obrázku je zřejmé, že je model až na vrtulový kužel a motýl načten s negativní orientací normál. Na níže uvedeném obrázku jsou již jednotlivé plochy zobrazeny se změnou orientace normál do pozitivních směrů.

 
Model pro optimalizaci normál

Pokud jsou normály na modelu správně orientovány lze v dalším kroku přistoupit k základnímu přiřazení materiálů z knihovny. Nedoporučuji ještě v této chvíli zbytečně utrácet čas na detailní ladění jednotlivých objektů. Je vhodné vytvořit lépe několik náhledových předvizualizací s přibližnými materiály, zvolit vhodnou alternativu a tu dále po konzultaci například se zadavatelem rozpracovat. Ušetříme si tak řadu pracných operací a vlastní řešení.

 
Přiřazení materiálů z knihovny

V našem případě byla jako varianta k rozpracování zvolena kombinace bílého a oranžového povrchu, který je zvolen jako materiálový základ. Celá scéna je řešena ve světelně neutrálním prostředí, aby nedocházelo ke zkreslování barev a výrazným světelným nesourodostem. Na této úrovni nedoporučuji operovat s prostředím scén. Je to sice efektní a hezky vypadající, ale často nelze model kvalitně připravit.

 
Příprava separace ploch s odlišnými materiály

Při dalších uživatelských modifikacích materiálů je dobré vždy zvolit postup, který by vedl k cíli co možná nejjednodušším postupem, který by zaručil například v našem případě barevnou a světelnou konzistenci použitých materiálů. Není proto vhodné připravovat materiály vždy separátně, ale zvolit jeden referenční, který bude snadno modifikovatelný. U modelu je zřejmé, že je vyroben celý z lesklého kompozitu, který je dále dobarven konkrétním odstínem, případně vzorem.

Pokračování…