portál uživatelů
softwarů Autodesk

Malé tipy k příkazu „Pole“

AutoCAD

Příkaz „Pole“, alias _Array, umožní vytvořit z vybraného objektu obdélníkové, křivkové či polární pole a to ve 2D i ve 3D. Hodí se při vytváření kopií určitého objektu, kdy tyto kopie jsou pravid…

Malé tipy k příkazu „Pole“

Příkaz „Pole“, alias _Array, umožní vytvořit z vybraného objektu obdélníkové, křivkové či polární pole a to ve 2D i ve 3D. Hodí se při vytváření kopií určitého objektu, kdy tyto kopie jsou pravidelně uspořádány, např. do řádků a sloupců v případě obdélníkového pole či podél křivky v případě křivkového pole nebo na pomyslné kružnice u polárního pole.

Příkaz najdete na záložce Výchozí.

 

Nově vytvářené objekty mohou fungovat jako jeden blok typu pole či vznikají jako samostatné prvky. Volbu určíte nastavením tzv. asociativity. Pokud je asociativita zapnuta, vzniká jeden komplexní objekt. Samozřejmě je ale možné tento nově vytvořený blok rozdělit na jednotlivé objekty pomocí příkazu „Rozlož“. Asociativitu můžete vypnout či zapnout v průběhu práce s příkazem Pole, zobrazí se na pásu karet. Případně je možné změnit volbu i na příkazovém řádku.

 

K fungování příkazu se váže i proměnné, a to _ARRAYTYPE,  který  definuje výchozí typ vytvářeného pole.

Za zmínku stojí i příkaz „Polestarší“ pro milovníky starších verzí AutoCADu. Po zadání tohoto příkazu se vám objeví staré známé okno, které jste používali pro tvorbu pole dříve.

Po krátkém teoretickém úvodu už pojďme k malým tipům. Tipy jsou platné pro verzi 2013 a vyšší.

Po té, co zadáte příkaz pole a označíte výchozí prvek, stačí zadat enter a pole se již vytvoří s určitými výchozími hodnotami. Dříve bylo nutné, zadat všechny parametry, teď už nemusíte. A hlavně si všimněte, že po vytvoření nového pole se vám zobrazí 6 speciálních úchopů pro další manipulaci s ním.

Čtvercový úchop v levém dolním rohu umožní přesun celého pole. Klikněte a začněte pole přesouvat, můžete přesouvání ukončit klávesou ESC. Pořád je příkaz úpravy pole aktivní.

Dále tu máme úchopy ve tvaru šipek. Začneme první šipkou dole, napravo od čtvercového úchopu. Pokud na něj kliknete, pole se začne přizpůsobovat šířkově a to tak, že nyní měníte rozteč mezi sloupci.

 

Využijeme-li úchop ve tvaru šipky zcela vpravo dole, začnou se přidávat prvky dle nastavení pro prvotní vytvoření pole a to do sloupců.

Podobně funguje i to, když najedete na šipku, která se nachází vlevo nahoře nad čtvercovým úchopem. Nyní měníte rozteč řádků.

 

Ještě je k dispozici úchop zcela vlevo nahoře, kterým budete moci upravovat pole do jeho výšky, a opět můžete prvky přidávat či ubírat prvky, a to v řádcích, měnit tedy počet řádků.

Nakonec, když najedete nad úchop, který je vpravo nahoře, tak můžete měnit pole zároveň v obou směrech, upravujete tak řádky i sloupce najednou, respektive jejich počet.

Máte-li vytvořené pole a chcete z něj vymazat jen jeden objekt z mnoha, nemusíte objekt složitě rozbíjet, ale stačí podržet klávesu CTRL a myší vybrat jeden z prvků.  Po jeho označení se v jeho středu zobrazí červený úchopový čtvereček, který vám umožní změnit polohu vybraného prvku. Tento vybraný prvek pak můžete i smazat, ale přitom pole zůstává zachováno kompaktní.

Provedli jste změny v poli, které se vám nelíbí? Není problém, označte pole a na ribbonu vyskočí jeden z příkazů, Obnovit pole. Ten vrátí pole do původního stavu.