portál uživatelů
softwarů Autodesk

Práce s plochami v AutoCADu 2014, 4. díl

AutoCAD

Další díl našeho seriálu věnovaného modelování ploch v AutoCADu 2014 věnujeme problematice orientace v pracovním prostoru. Obecně je poměrně zásadním problémem složité pozicování jednotlivých bodů v p…

Práce s plochami v AutoCADu 2014, 4. díl

Další díl našeho seriálu věnovaného modelování ploch v AutoCADu 2014 věnujeme problematice orientace v pracovním prostoru. Obecně je poměrně zásadním problémem složité pozicování jednotlivých bodů v prostoru.

Načtení formátu pro lepší orientaci

Práci s aplikací začneme načtením formátu, ten není nutný, ale je ideální pro zvýraznění pozice roviny XY a její orientace vůči modelované ploše.

Základní zobrazení s vytvořením hraničního objektu

Při práci s plochami v prostoru je vhodné aplikovat v AutoCADu stejně jako v řadě jiných aplikací pomocné zjednodušené objekty. Může se jednat například o pomyslný tvar, která bude definovat velikost plochy a její hranice.

Definice bodů pomocí souřadného systému (přírůstek, ortogonálně)

V AutoCADu stačí pro potřeby tvorby plochy definovat pouze pár čar s využitím souřadného systému. Vytvoření pomyslného 3D „kostlivce – skeletonu“, který bude ve svých charakteristických bodech nést reference budoucí plochy.

Kopie spodní části skeletonu do horní pozice

Velkým pomocníkem při přípravě skeletonu je použití editačních uzlů ve spojení s kopií a uchopovacích módů, které obecně ignorují 2D/3D systém a pracují bez ohledu na aktuální pozici souřadnic. Pro 3D je toto naprosto výtečná funkčnost srovnatelná například s funkcí 3D náčrtu v Autodesk Inventoru i když neparametricky.

Úprava pozice souřadnic

Stěžejní operací při zpracování profilů ploch je transformace souřadného systému. Základem pro správné umístění os bude právě skeleton a jeho vrcholové body. Z AutoCADu 2014 z příkazové řádky nějak vymizela možnost změny pozice USS na 3 body, ale jedná se pouze o výmaz z řádky nikoliv z jádra. Proto aplikujte vždy „utajenou volbu 3b v příkazu USS“.

Příprava prvního profilu pomocí spline křivky

Pro přípravu profilů budoucí plochy můžeme připravit libovolnou křivku. Vždy je dobré pamatovat na plynulost přechodu. Není příliš vhodné kombinovat například šablonování plochy z ostrých rohu do rádius. Tato procedura může skončit v některých případech chybou.

Příprava druhé křivky

Jednotlivé profily připravíme tak, že přesunujeme po skeletu postupně souřadný systém a modifikujeme profily, případně vytváříme nové.

Příprava plochy

Ve finálním kroku můžeme přes jednotlivé profily překlenout plochu. AutoCAD 2014 má pro tyto potřeby zásobu velmi dobře stabilních a funkčních nástrojů.

Finální plocha