portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pomoc, zbláznil se mi dwg soubor!

AutoCAD

Tyto problémy se vyskytují v AutoCADu už hodně dlouho. Nutno podotknout, že ve většině případů za to nemůže AutoCAD sám, ale buď nějaká jiná aplikace snažící se s AutoCADem spolupracovat, a nebo nezna…

Pomoc, zbláznil se mi dwg soubor!

Tyto problémy se vyskytují v AutoCADu už hodně dlouho. Nutno podotknout, že ve většině případů za to nemůže AutoCAD sám, ale buď nějaká jiná aplikace snažící se s AutoCADem spolupracovat, a nebo neznalost uživatele.

V různých verzích se vyskytovaly různé problémy, tak se na to pojďme podívat.

1, výkres naroste po importu dat, které byly vytvořeny v Microstationu (verze AutoCAD aplikací 2012 až 2014)

Situace může být taková, že vám někdo pošle dwg výkres, vy si ho načtete do svého výkresu a ten se pak mnohonásobně zvětší. Říkáte si, kde je problém, když i původní výkres byl dwg? Nejspíš ale někdo na začátku pracovního procesu pracoval v Microstationu, uložil výkres jako DGN a pak uložil jako DWG. Nedošlo ke správnému vyexportování typu čar a jejich namapování na čáry AutoCADu a tak databáze výkresu se stane obrovskou a výkres je neovladatelným. Na tento problém nepomohou žádné čistící nástroje. Bohužel stačí zkopírovat jedinou entitu z tohoto poškozeného výkresu do nového, a problém se opakuje dále.

Co tedy dělat? Autodesk připravil opravný balíček Hotfix, pro verze 2013 a 2014 ke stáhnutí zde.

Instalujte si poslední opravný balíček vaší aplikace. Nainstalujte výše uvedený Hotfix. Otevřete poškozený soubor. Zobrazte všechny hladiny ve výkresu a ujistěte se, že jsou odemčené. Spusťte příkaz DGNPURGE. Uložte.

2, snažíte se kopírovat prvky ve výkresu a trvá to velmi dlouho a často u toho AutoCAD skončí s chybovým hlášením

Znáte příkaz _Recover alias Restauruj? Máte li nějaké potíže s výkresem, zkuste nejdřív tento příkaz. Systém vás vyzve k výběru vašeho poškozeného výkresu a pokusí se opravit a obnovit co nejvíce možných dat a uloží je do nového souboru. Funguje to jak na DWG, tak na DWT a DWS soubory.

3, Někdy může velmi zpomalit vaši práci příliš mnoho vazeb, tzv. constaints

(viz záložka Parametrické v Pásu karet). Vy ani nemusíte vědět, že nějaké vazby ve výkresu máte, protože nemusí být zobrazeny. Jejich zobrazení najdete na kartě Parametrické.

Pak, pokud máte příliš mnoho vazeb, použijte příkaz Odstrvazbu alias _Delcon a odstraňte všechny vazby.

4, seznam měřítek

Starý známý problém se seznamem měřítek. Pokud se vám práce s výkresem zdá pomalá, podívejte se do seznamu a vymažte je. Příkaz pro úpravu seznamu měřítek Uprsezměř alias _Scalelistedit. V seznamu měřítek vyberte pomocí myši a kláves SHIFT či CTRL vybraná nepotřebná měřítka a zvolte možnost Vymazat.

5, občas pro rychlejší práci pomůže vymazat filtry hladin

Doufám, že jsem vám alespoň trochu poodhalila možnosti, jak zlepšit práci s nefunkčními dwg výkresy a něco ve vaší praxi použijete.