portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vize digitálních měst

Stavebnictví   |   BIM

Na včerejší konferenci Future of making things zazněla celá řada nových myšlenek a vizí: jednou z nich byla vize digitálních měst, kterou Autodesk dlouhodobě podporuje a prezentuje. Zveme vás na www.v…

Vize digitálních měst

Na včerejší konferenci Future of making things zazněla celá řada nových myšlenek a vizí: jednou z nich byla vize digitálních měst, kterou Autodesk dlouhodobě podporuje a prezentuje.
Zveme vás na www.vseobimu.cz, kde tuto myšlenku podrobně představujeme.

Důvody pro existenci modelů měst jsou různé. Od prezentace města turistům po nástroj pro správu a plánování rozvoje města. Každý z modelů může být zpracován jinak, od sádrového či balzového modelu po sofistikovaný elektronický model. Především ten elektronický pak představuje souhrn prostorových informací o dané lokalitě, znázorněný ve srozumitelné podobě.

Na začátku se používaly především papírové mapy, které bylo náročné číst a jejich sdílení bylo složité a možnosti využití informací z takového modelu jsou omezené. Efektivnějším způsobem jak informace prezentovat jsou virtuální modely měst. Ty dokážou znázornit 3D informace o městě spolu s geoprostorovými informacemi o dané lokalitě. Digitální město umožní zástupcům měst, projektantům, developerům i široké veřejnosti lépe pochopit urbanistické změny, snadno vizualizovat změny, analyzovat je a simulovat. A to vše ještě před tím než se změna stane skutečností. Navíc je snadné ho aktualizovat a sdílet.

Stáhněte si podrobný popis myšlenky digitálních měst, toho co nás v budoucnu čeká i s popisem funkčnosti aplikace Autodesk Infraworks. Stáhnout si dokument můžete zde.

www.vseobimu.cz
Tento web se věnuje problematice BIM. Dozvíte se zde, co BIM znamená a proč má smysl se jím zabývat. Je určen profesionálům, kteří pracují na návrhu, výstavbě, schvalování i následné správě stavebního díla. Můžete si zde stáhnout zajímavé materiály, ptát se nebo si nechat poradit, jak s BIMem začít či zlepšit jeho využití. Můžete si otestovat vaše znalosti moderních trendů ve stavebnictví a získat přehled o tom, co se aktuálně připravuje.
Víte, že se chystají evropské normy pro BIM?
Připravují se změny týkající se norem a standardů pro tvorbu dokumentace. Česká republika není první, například ve Velké Británii je už platná norma pro zpracování projektu ve 3D aplikacích jako je Revit. V Norsku či Finsku je povinností tvořit projekty jen v BIM aplikacích pro veřejné zakázky. Evropský Parlament přijal směrnici o zadávání veřejných zakázek a v Čechách se připravuje doplněk o použití BIMu. Do budoucna příjdou i další změny legislativy. Již dnes někteří významní čeští investoři a stavební firmy už vyžadují pro své projekty data jen z BIM modelů. Sledujte nás a buďte na nové výzvy připraveni.