portál uživatelů
softwarů Autodesk

Navisworks 2016 a koordinace projektů

Stavebnictví   |   Navisworks

Absolutní kontrola nad projektem. Vytvořte souhrn všech projektových dat, zkoumejte výsledné modely a snadno komunikujte návrh i proces výstavby a získejte novou schopnost předvídat. Co můžeme při nas…

Navisworks 2016 a koordinace projektů

Absolutní kontrola nad projektem. Vytvořte souhrn všech projektových dat, zkoumejte výsledné modely a snadno komunikujte návrh i proces výstavby a získejte novou schopnost předvídat.

Co můžeme při nasazení této aplikace očekávat?

  • Integrace navržených dat z různých disciplín a zdrojů.
  • Koordinace a zjišťování kolizí.
  • Předvídání a komunikace plánu a organizace výstavby.
  • Interpretace záměru návrhu na stavbě.
  • Vytvářet multioborové modely z více než 40 typů projektových souborů.
  • Sdílet jeden model se všemi zúčastněnými stranami na jedné platformě.
  • Prohlížet celý projekt, včetně inteligentních dat projektu.
  • Procházet se velkými modely v reálném čase.
  • Minimalizovat či eliminovat drahé stavební úpravy pomocí detekce kolizí.
  • Integrovat časový plán výstavby s 3D modelem projektu a vytvořit 4D simulaci.
  • Mnohem jasněji komunikovat stavební postupy se všemi zainteresovanými stranami.
  • Integrovat architektonický a inženýrský návrh a automaticky kontrolovat projekt napříč obory.
  • Podporovat vývoj projektu výpisem mezioborových problémů a se zainteresovanými týmy.
  • Simulovat scénáře “co se stane když“, spolu s odpovídající logistikou a prezentovat stavební alternativy.

Rodina produktů Autodesk Navisworks napomáhá týmům architektů, projektantů a zhotovitelů plně ovládat výstupy a celkovou kvalitu projektu. Řešení Navisworks umožňuje sloučení samostatných podrobných modelů různých profesí a následnou kontrolu všemi zúčastněnými subjekty. Jedná se o další článek informačního modelování budov (BIM), který nabízí všechny výhody tohoto integrovaného procesu. Jednou z hlavních výhod, které BIM přináší, je možnost zkoumat nejrůznější fyzikální a funkční parametry budoucí stavby v digitálním modelu a navrhovat stavby, které budou splňovat i ty nejnáročnější požadavky investorů.

S využitím produktů Autodesk Navisworks mohou uživatelé kombinovat návrhová data vytvořená v různých aplikacích jako Autodesk AutoCAD® nebo v aplikacích Autodesk® Revit®. Taková data mohou kromě údajů o geometrii objektů zahrnovat rovněž další informace.

Využitá data mohou být uložena v různých souborových formátech a lze je zpracovat bez ohledu na velikost souborů. Výsledkem je souhrnný přehled, který nabízí všem účastníkům projektu přístup k důležitým informacím a umožňuje tak nalézt nejvhodnější řešení, které je zárukou správné projektové dokumentace a především optimalizovaného výsledného návrhu.

Další funkce Navisworks
Model a slučování dat: Soubory aplikace Autodesk Navisworks a nástroje pro slučování dat umožňují kombinovat návrhová data, informace o postupu výstavby a další typy projektových dat a vytvořit tak jediný souhrnný datový soubor projektu. Aplikace pracuje s běžnými 3D datovými formáty a soubory laserového skenování, umožňuje načítání veškerých popisných dat z výchozích souborů pro současné zobrazení s vlastním modelem a dat z externích databází a jejich zobrazení přímo v modelu.

Sada nástrojů pro revize: Autodesk Navisworks nabízí sadu nástrojů pro revize projektů. Tyto nástroje umožňují měření vzdáleností, ploch a úhlů, dále ukládání a správu pohledů a jejich export do samostatných souborů nebo do sestav. Další funkcí je tvorba příčných a půdorysných řezů pro podrobné zkoumání detailů. Referenční soubory Navisworks NWF umožňují uživateli zobrazení aktuální verze návrhu s možností zachování předchozích revizí.

Publikování do NWD a 3D DWF: Souhrnný model může být publikován a uložen do jednoho souboru NWD nebo DWF. Velikost takto vytvořeného komprimovaného souboru je až o 90% menší než celková velikost původních souborů.

Sada nástrojů pro spolupráci: Sada nástrojů dostupných v Autodesk Navisworks umožňuje komunikovat záměr projektu a podporuje týmovou spolupráci. Příkladem takových nástrojů mohou být poznámky, které je možné vkládat do pohledů, označování a zvýrazňování a také komentáře s možností prohledávání textu. Uživatelé mohou zaznamenat průchod modelem pro následné přehrávání. S využitím nástrojů pro snadnou orientaci v modelu lze pracovat i s velmi rozsáhlými modely. V případě potřeby lze model rozdělit do menších celků.

Fotorealistické vizualizace: Pokročilé nástroje Autodesk Navisworks pro vizualizace lze využít k tvorbě animací a obrázků pro názornou prezentaci projektu ostatním účastníkům. Parametry renderování i další vlastnosti jako nastavení materiálů, světel, nastavení pozadí a stylů renderování je možné uživatelsky upravovat. Součástí Autodesk Navisworks je velké množství scenérií, které může uživatel využít jako pozadí a knihovna, která zahrnuje více než 1000 materiálů. S využitím těchto možností lze získat názorné fotorealistické vizualizace.

Animace objektů: Funkce pro animování objektů dostupné v Autodesk Navisworks jsou navržené pro znázornění objektů, které kolidují s jinými prvky, a pro analýzy prostorových vazeb. Uživatel může vytvářet předpisy propojení animací s danými událostmi, při kterých je požadováno spuštění animací.Pro názornost je možné připojovat animace rovněž k dílčím procesům a položkám harmonogramů.

4D plánování: Autodesk Navisworks je uzpůsoben k simulaci stavebních postupů a logistických procesů ve 4D. Uživatel tak může komunikovat konečné řešení na základě názorných podkladů a analyzovat jednotlivé procesy s cílem redukovat případná nechtěná zdržení a problémy v časové poslupnosti jednotlivých stavebních postupů. 4D plánování umožňuje prověřit proveditelnost stavebních a demoličních prací propojením geometrických modelů s podrobným harmonogramem. Pracovní postupy a harmonogram prací lze importovat z externích aplikací pro řízení projektů. Skutečné termíny plnění jednotlivých fází výstavby lze porovnávat s plánovanými termíny a graficky znázorňovat odchylky od původního harmonogramu.

Prostorové vazby a vyhledávání kolizí: Případným problémům na stavbě lze předejít důkladnou analýzou stavebních postupů. Finančně nákladná zdržení při realizaci staveb a dodatečná opatření vynucená vadami projektu mohou být eliminována s využitím nástrojů Autodesk Navisworks. Automatické vyhledávání kolizí v Autodesk Navisworks Manage umožňuje uživatelům snadno vyhledat a vyřešit kolize objektů a prvků modelu. Vyhledávání kolizí může být zahrnuto rovněž do 4D simulací a animací objektů pro snadnou analýzu prostorových vazeb modelových prvků v daném okamžiku příslušné stavební fáze.

Řešení kolizí: Autodesk Navisworks Manage nabízí nástroje pro správu a ošetření kolizí a sledování úprav těchto problematických míst. Pro usnadnění komunikace s projekčním týmem lze výsledky vyhledávání kolizí exportovat včetně dodatečných komentářů a pohledů na místa kolizí.
Převzato z časopisu Revit News 06/2015