portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pouze třetina evropských firem se připravuje na digitalizaci

Inovace

Jak zjistila nová zpráva společnosti IDC vytvořená z iniciativy společnosti Oki Europe, jen třetina evropských společností se připravuje na aktivnější využití digitálních technologií, kde klíčovou rol…

Pouze třetina evropských firem se připravuje na digitalizaci

Jak zjistila nová zpráva společnosti IDC vytvořená z iniciativy společnosti Oki Europe, jen třetina evropských společností se připravuje na aktivnější využití digitálních technologií, kde klíčovou roli hrají chytré multifunkční tiskárny. Koncept BYOD a vzrůstající využívání mobilních zařízení přitom vyžadují změnu strategie nakládání s dokumenty.

Vzrůstající mobilita a koncept BYOD
V roce 2013 studie IDC zjistila, že třetina evropských společností umožňovala svým zaměstnancům používat jejich vlastní chytré telefony, notebooky a tablety. V roce 2018 bude podle analytiků IDC v Evropě až 75 % pracovních sil využívat mobilní technologie, které budou vyžadovat možnost rychlého a bezpečného přístupu a zpracování informací, aby mohly udržet a dále zvyšovat svou produktivitu. V rámci toho musí chytré multifunkční tiskárny poskytovat možnost digitalizace dokumentů a zároveň chránit citlivá firemní data tím, že umožní bezpečný tisk z mobilních zařízení, jako jsou tablety a chytré telefony.

Přitom musí mít organizace kontrolu nad tím, jak lidé pracují ze svých vlastních i služebních mobilních zařízení. Musí chránit duševní vlastnictví společnosti a zároveň umožňovat zaměstnancům přístup, aby mohli zachovávat efektivní pracovní postupy prostřednictvím mobilních tiskových aplikací a bezpečného přístupu k datům.
Chytré multifunkční tiskárny se mění v nástroj digitální transformace. Mohou podpořit růst tím, že poskytují nákladově a časově úsporná řešení pracovních postupů a zároveň umožňují mobilitu.

Zvyšuje se význam digitalizace dokumentů
V současnosti využívá většina společností při svém každodenním fungování i nadále kombinaci papírových a digitálních dokumentů. Třetina podniků se ale v budoucnosti chystá na aktivnější využití digitálních technologií.
Firmy chtějí digitalizovat dokumenty a omezit jejich fyzické skladování v nákladných kancelářských prostorech či mimo pracoviště. V tomto ohledu je jednou z klíčových výhod automatizace firemních procesů schopnost archivovat dokumenty na jednom místě. Pokud mají uživatelé přístup ke skenerům (součást chytrých multifunkčních tiskáren), mohou digitalizovat informace tak, aby v nich bylo možno vyhledávat a skenovat přímo do určeného umístění, čímž eliminují tzv. papírovou stopu a začnou postupně vytvářet digitální stopu.

Podle společnosti IDC mezi klíčové prvky, které chytré multifunkční tiskárny mohou poskytnout firmám s potřebou digitalizace dokumentů, patří schopnost skenovat přímo do e-mailu či do konkrétní složky, která se může nacházet na síti nebo v cloudu, a tam dokumenty dále využívat či archivovat. To splňuje potřeby 66 % evropských společností, které říkají, že jednou z klíčových výhod automatizace firemních procesů je archivace dokumentů na jednom místě.
Nejrůznější formáty dokumentů lze také skenovat do výstupních souborů standardu PDF nebo PDF/A, přičemž standard PDF/A splňuje požadavky pro dlouhodobou digitální archivaci.
Zpráva IDC také uvádí, že v současnosti procesy související s dokumenty každoročně přispívají k významné ztrátě produktivity zaměstnanců. Chytré multifunkční tiskárny mají jako „přizpůsobitelné nástroje transformace“ významné výhody při pracovních postupech, automatizují mnoho časově náročných úloh a umožňují firmám soustředit se na činnosti, které podporují růst.

Chytré multifunkční tiskárny urazily za velmi krátkou dobu dlouhou cestu. Jedná se o přímou reakci na tržní poptávku po digitalizaci a plynulém zpracování dokumentů, která ukazuje budoucnost kanceláří s menším množstvím archivů a s rozsáhlejší digitalizací dokumentů,“ říká Terry Kawashima, ředitel Oki Europe, a pokračuje: „Přístup BYOD se změnil z trendu na podnikovou realitu. Chytré multifunkční tiskárny přispívají k racionalizaci a zjednodušení distribuce a správy dokumentů i k podpoře mobility pracovní síly.“

Portfolio chytrých multifunkčních tiskáren OKI obsahuje řadu výkonných, chytrých zařízení, která podnikům zajišťují volnost a flexibilitu při tisku přímo z chytrých telefonů, tabletů a jiných zařízení. Zařízení OKI kombinují sofistikovaný software s pokročilými technologiemi. Tyto vestavěné nástroje poskytují řadu funkcí potřebných ke zlepšení způsobu, kterým se zpracovávají a spravují dokumenty v organizaci, spolu s podporou stále rostoucích požadavků na digitalizaci dokumentů šetřící prostor a čas.
Zdroj: Oki

Studie_digitalizace Studie_digitalizace1