portál uživatelů
softwarů Autodesk

Úprava pracovního prostředí Autodesk AutoCAD a editace ikon funkcí.

AutoCAD

Nedávno jsem dostal dotaz od uživatele AutoCADu 2017, zda nevím, kam se poděly ikony, které byly běžné u dřívějších verzí. Bohužel není možné veškeré ikony funkcí vrátit na svá původní místa, ale lze …

Úprava pracovního prostředí Autodesk AutoCAD a editace ikon funkcí.

Nedávno jsem dostal dotaz od uživatele AutoCADu 2017, zda nevím, kam se poděly ikony, které byly běžné u dřívějších verzí. Bohužel není možné veškeré ikony funkcí vrátit na svá původní místa, ale lze tento problém řešit. Mnoho dalších uživatelů teskní po klasickém rozvržení Autocad Classic, které již několik verzí zpět není dostupné. V následujícím článku ukáži, jak lze přidat do paletek nástrojů funkce a jakým způsobem lze upravit pracovní prostředí do známější podoby.

Toto je výchozí stav AutoCADu po instalaci:

výchozí stav AutoCADu po instalaci

Obrázek 1 Výchozí stav prostředí

Prvním krokem je aktivace Panelu nabídek, který zapneme dle následujícího obrázku č. 2

aktivace panelu nabídek

Obrázek 2 aktivace panelu nabídek

Pokud vše proběhlo úspěšně, dojde k aktivaci panelu nabídek. Viz následující obrázek č. 3.

panel nabídek

Obrázek 3 panel nabídek

 

Aktivujeme panel nástrojů určený pro práci s kótami. Tímto postupem: Nástroje –> Panely nástrojů –> AutoCAD (LT) -> Kóty.

 

panel nástrojů kóty

Obrázek 4 panel nástrojů kóty

 

Tento krok aktivoval Panel nástrojů kót. Panel následně ukotvíme do lišty nad pracovním prostorem. Obdobným způsobem lze postupovat i při aktivaci dalších panelů.

 

ukotvení panelu

Obrázek 5 ukotvení panelu

V dalším kroku dojde k vytvoření nové ikony s funkcí do panelu nástrojů kót. Konkrétně se jedná o funkci KÓTYREGEN, která v aktuální verzi chybí.

Nejdříve je nutné zapnout uživatelské rozhraní. Provede se to zapsáním příkazu CUI do příkazového řádku. Viz následující obrázek č. 6.

aktivace CUI

Obrázek 6 aktivace CUI

V uživatelském rozhraní je nutné vytvořit nový příkaz, viz obrázek č. 7.

nový příkaz

Obrázek 7 nový příkaz

 

Po kliknutí a vytvoření nového příkazu k němu lze přiřadit ikonu. Následně je možné příkaz pojmenovat pro lepší identifikaci. Jako ukázku ponechávám název Command1. V případě pozdější editace lze přiřadit popis či název, který se zobrazí při použití příkazu. Dalším čtvrtým krokem je zapsání Makra příkazu. V ukázkovém případě využijeme příkazu ^C^C_dimregen

Podrobnějším popisem příkazů se budeme zabývat v jiném článku. Zde je použit příkaz ^C^C_dimregen složený z části ^C^C a _dimregen. ^C^C je ekvivalentem stisknutí Esc , Esc. Příkaz vyruší jakékoliv jiné aktivní funkce. Znak _ je nutný zadat z důvodu jiné jazykové verze, kdy _ automaticky překládá následující příkaz do konkrétního jazykového prostředí. Poslední část dimregen je tedy interní příkaz AutoCADu, který aktivuje funkci KÓTYREGEN. Obdobným způsobem lze vytvářet různé příkazy.