portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vyzkoušejte revoluční kapesní 3D skener Leica BLK360 na BIM Konferenci 25. 4. 2017

Stavebnictví   |   BIM

Poprvé bude představen revoluční kapesní 3D skener Leica BLK360 založený na Autodesk ReCap 360, přijďte si ho vyzkoušet i vy. Kde? Na BIM konferenci 25. dubna v Praze. Vše o konferenci naleznete zde. …

Vyzkoušejte revoluční kapesní 3D skener Leica BLK360 na BIM Konferenci 25. 4. 2017

Poprvé bude představen revoluční kapesní 3D skener Leica BLK360 založený na Autodesk ReCap 360, přijďte si ho vyzkoušet i vy. Kde? Na BIM konferenci 25. dubna v Praze. Vše o konferenci naleznete zde.

 

Každý, kdo se pohybuje v oblasti pozemního laserového skenování, si je vědom stávajících nedostatků této technologie. Poskytuje přesná data, ale ovládání a sběr dat nejsou jednoduché a zařízení jsou i přes postupný pokles cen dost drahá. To představuje významnou překážku – zejména pro menší firmy – ve větším rozšíření této technologie pro nasnímání skutečného stavu v projekčním procesu. Proto se u řady projektů spoléhá pouze na 2D výkresy a ruční oměření hlavních vzdáleností.

Nejmenší, nejrychlejší a nejsnáze použitelný obrazový/laserový skener na světě: BLK360. Toto zařízení je integrováno s aplikací Autodesk ReCap 360 Pro pro vzdálené řízení procesu sběru dat a automatické vytvoření datových podkladů pro CAD aplikace. Cena běžného profesionálního laserového skeneru schopného nasnímat vzdálenosti pro typický stavební projekt přesahuje 1-2 mil. Kč. Nový skener Leica BLK360 má cenu stanovenou (zatím pro US trh) na 16.000 USD (cca 400.000 Kč). Navíc mé extrémně jednoduché ovládání – zároveň nasnímá fotografie i mračna bodů. Na stisk tlačítka sejme obrazovou dokumentaci i laserová data v okruhu 360°, automaticky je spojí a usadí v mobilní aplikaci ReCap 360 Pro. Zařízení je snadno přenosné, váží pouhý 1kg a má dosah 60m. Ve standardním rozlišení zabere nasnímání plného sférického skenu necelé 3 minuty, včetně vygenerování 150-megapixelového sférického obrazu. Celý proces snímání je řízen mobilní aplikací ReCap 360 Pro (bude dostupná na začátku roku 2017). Ta umožňuje zpracování a prohlížení naskenovaných dat přímo v terénu. 3D modely a panoramatické obrázky pak uploaduje na cloud pro sdílení. Data z ReCapu jsou standardně využitelná bez dalších konverzí v návrhových aplikacích Autodesku – např. aplikacích AutoCAD, Revit, Navisworks, 3ds Max, Infraworks, Inventor a dalších.

Zdroj: nazdi.cz