portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD mobile app. Co jsou zač?

AutoCAD

Co jsou vlastně zač? AutoCAD mobile app |Free |Premium |Ultimate, AutoCAD 360 beta… Zajisté jste se každý setkal v poslední době s některým z uvedených pojmů. Ale většina z vás netuší, co který název …

AutoCAD mobile app. Co jsou zač?

Co jsou vlastně zač? AutoCAD mobile app |Free |Premium |Ultimate, AutoCAD 360 beta…
Zajisté jste se každý setkal v poslední době s některým z uvedených pojmů. Ale většina z vás netuší, co který název zastupuje za software a jaké má možnosti. Chyba samozřejmě není na vaši straně. Může za to neustálé přejmenovávání produktů, tak aby název odpovídal produktové řadě a byl smysluplnější. Dnešní článek vám udělá pořádek v AutoCAD mobilních a cloudových produktech. Popíšeme si, který produkt k čemu slouží.

AutoCAD mobile app Free|Premium| Ultimate
AutoCAD mobile app není žádná horká novinka, ale jedná se o dřívější AutoCAD 360. Došlo zde pouze k přejmenování z důvodu jasnějšího zařazení aplikace v rámci celého portfolia. Veškeré aplikace s doménou 360 jsou aplikace běžící v cloudu a přístupné skrze webový prohlížeč. Tuto vlastnost však nesplňuje AutoCAD mobile app. Jak již samotný název mobile naznačuje, jedná se o aplikaci běžící na mobilních zařízeních. Podporovány jsou platformy Android, iOS a Windows. Nejideálnější je práce na zařízeních podporující stylus, kterými jsou zejména iPAD pro a Surface Book.

Pravděpodobně se nyní objevila u mnohých z vás ideová představa o nahrazení velkého PC malým lehkým tabletem. Bohužel vás musím zklamat. Mobilní verze AutoCAD neobsahuje většinu funkcí, z klasického AutoCAD. Mobilní verze je především pomocný nástroj pro uživatele, kteří využívají produkty z rodiny AutoCAD. Plnoceným nástrojem se může stát pro méně náročné uživatele AutoCAD. Primárním účelem aplikace je možnost rychlého přístupu k dwg souborům, které jsou uloženy na A 360 drive a jejich okamžitá editace či anotace.

Co vlastně umí?
Někteří z Vás si pokládají otázku jaký je rozdíl mezi A 360 drive a AutoCAD mobile app. V A 360 drive můžete dokument pouze zobrazit a komentovat. V AutoCAD mobile app můžete vytvářet vrstvy, kreslit, kótovat, odměřovat, vytvářet poznámky, přidávat fotografie, prohlížet rozvržení výkresů a editovat. Samozřejmostí je i práce s bloky. V mnohé funkčnosti nahradí mobilní AutoCAD klasický AutoCAD ale ne plnohodnotně. Umožňuje rychle zapracovávat klientovi požadavky přímo na schůzce či zadávat komentáře přímo ze stavby do jednoho souboru, který následně můžete otevřít na svém PC a zapracovat změny. Nedochází k žádnému kopírování a ztrácení dat či verzí. Vždy je to jeden soubor. Dostupný vždy a všude. AutoCAD mobile app může sloužit i realizačním firmám či dělníkům. Mohou nahlížet do aktuální dokumentace a nepotřebují papírové verze dokumentace. Využití je velice široké. Detailnějši návod jak pracovat s AutoCAD mobile app a celým portfoliem bude zveřejněno v podrobném tutorialu, který vyjde v blízké době na našich stránkách autodeskclubu.

Jaký je rozdíl ve variantách Free|Premium|Ultimate?
Základní varianta Free je určena pouze k nahlížení, odměřování vzdáleností a tisku. Ve verzi Premium získáváte plný přístup ke všem funkcím aplikace a zároveň obdržíte 25GB prostor v cloudovém úložišti. Verze Premium je limitována otevíráním souboru do maximální velikosti 30MB. Ostatní vlastnosti jako jsou práce s bloky, vrstvami, tvary, poznámkami a vlastnostmi objektů je samozřejmě přístupná. Jediným mínusem aplikace je nemožnost práce se šrafami. Verze Ultimate se od verze Premium liší pouze ve velikosti souboru, který otevře. Verze Premium otevírá až 40MB velký soubory a získáváte zároveň větší cloudové úložiště a to celých 100GB.

Práce se souborem
Práce se souborem je jednoduchá. V desktopové verzi AutoCAD uložíte data na A 360 drive, který je součástí vašeho kořenového adresáře v průzkumníku. Proběhne synchronizace s cloudovým úložištěm. Po přihlášení do aplikace ve volbě otevření souboru vidíte nahraný soubor. Otevřete, editujete, komentujete a uložíte. Proběhne synchronizace. Přijdete domů k desktopu či notebooku a otevřete soubor z A360 drive v AutoCAD. Veškeré poznámky a změny již máte zapracovány. Můžete na projektu dále pracovat.

Pozor na pojmenování!
I dnes lze najít na oficiálních stránkách Autodesk informace o produktu AutoCAD 360. Většinou je tím myšlen současný produkt AutoCAD mobile app. Pozor na produkt AutoCAD 360 beta. Tento produkt je skutečně cloudovou aplikace běžící v internetovém prohlížeči, ale momentálně je ve vývoji. Tento produkt je taktéž přístupný pro uživatele Autodesk, ale silně limitující ve svém využití. Je zde možné prohlížet soubor a vkládat komentáře. Celá aplikace je ve vývoji a tak se můžeme se nechat překvapit co nového přinese. Jako nástroj pro prohlížení a komentování pro lidi mimo obor bohatě stačí.

Předplatitelé AutoCAD či AutoCAD LT mají součástí svého předplatného zdarma přístup k AutoCAD mobile app Premium. Uživatelé, kteří nemají předpaltné mohou verzi Premium vyzkoušet po dobu 30-ti dnů a poté dojde k přepnutí do verze Free.