portál uživatelů
softwarů Autodesk

Rozdíly mezi Autodesk Vault produkty

Strojírenství   |   Vault

Produktová řada Autodesk Vault je rozdělena do 3 skupin. Rozdíly mezi nimi nejsou vždy úplně jasné. Pojďme se tedy podrobněji podívat na to, čím se od sebe liší. Rozdělíme je do tří kategorií. Z pohle…

Rozdíly mezi Autodesk Vault produkty

Produktová řada Autodesk Vault je rozdělena do 3 skupin. Rozdíly mezi nimi nejsou vždy úplně jasné. Pojďme se tedy podrobněji podívat na to, čím se od sebe liší.

Rozdělíme je do tří kategorií. Z pohledu dat, uživatele a pozadí.
– Vault basic
– Vault Workgroup
– Vault Professional

Data
Ve Vault Basic jsou všechna data považována jako by byla ve stavu Rozpracováno u všech uživatelů (konstruktér, správce, technolog). Každý uživatel může provádět jakékoliv změny a vytvářet nové verze. To je další věc, Vault Basic vytváří verze a ne revize, pozor na to. Verze můžete ve Vault Basic jednotlivě prohlížet, ale revize se musí řešit individuálně přes iVlastnosti modelu a výkresu, a nebo v prohlížeči Vault Basic.

Jakmile přejdeme do Vault Workgroup, dostaneme možnost vytváření revizí a revidovat data změnou jejich stavu. Například nastavením životního cyklu Rozpracováno-> Schváleno-> Do výroby-> Revize. Stejně tak můžeme řídit revize pomocí počtu verzí. Abychom tomu rozuměli, tak to funguje tak, že verze 1-10 je revize A a 11-20 už je revize B a tak dále. Hlavní rozdíl, který bychom si tedy měli pamatovat je ten, že vyšší verze Vaultu než je Basic nám umožňuje lepe spravovat revize a práva uživatelů kdo co smí a nesmí.

No a co Vault Professional? Ten je v řízení dat ještě o krok dále a umožňuje uživatelům vybudovat kompletní a uzavřený cyklus života výrobku. Tento proces se nazývá ECO a dokáže zautomatizovat vývoj dokumentace uvnitř Vaultu. Pro příklad, abychom tomu rozuměli, když konstruktér vytvoří nějaká data a zařadí je do Vaultu Professional, tak datům dá informaci o tom, že je má někdo zkontrolovat a daná data schválit k výrobě, no a Vault už automaticky rozešle e-maily lide, kteří mají toto na starosti a sám například vygeneruje odkazy na ta data, aby je schvalovatel nemusel nikde hledat.

Uživatelé
Uživatelé ve Vault Basic se dají rozdělit do jednotlivých skupin a přiřadit jin jednotlivé role. S Vaultem ale mohou pracovat pouze lidé, kteří mají nějakou CAD licenci od Autodesku. Je-li CAD síťový a je ve firmě 5 licencí, tak se do Vaultu přihlásí 5 lidí a nikdo jiný. Pokud by se na data chtěl podívat někdo kro CAD licenci nemá, tak si ji buď musí pořídit a nebo požádat někoho s licencí, aby mu data z Vaultu vytáhl a poslal mu je například e-mailem. Tady ale vzniká nebezpečí, že nebude uživatel nahlížet na nejaktuálnější verzi. Na druhou stranu už i Vault Basic umí vytvářet virtualizace a ke každému souboru zařazenému do své databáze umí automaticky vytvořit DWF soubor, který lze otevřít v bezplatné prohlížečce ke čtení.

Vault Workgroup umožňuje přistup k datům více uživatelům. Vault Workgroup i Vault Professional fungují na síťových licencích, které jsou řízeny licenčním manažerem a tudíž do databáze mohou přistupovat i neCADoví uživatelé, pokud jim je přidělena licence. Vault Workgroup umožňuje i pokročilé vyhledávání, takže se v datech lépe zorientuje i člověk který data běžně nevytváří. Typickým příkladem je nějaký manažer, vedoucí výroby. Dalším příkladem může být uživatel z nákupu, který potřebuje do databáze nahlížet, aby mohl aktualizovat ceny a nebo naopak na ceny nahlížet.

Vault Professional umožňuje vstoupit do databáze ještě mnohem většímu počtu uživatelů i díky tomu, že pracuje s tenkým klientem. Ten umožňuje na data nahlížet v režimu pouze pro čtení a je tak ideální pro dílnu, obchodní oddělení a všude tam, kde na data potřebují nahlížet, tisknout je a nebo v nich například odměřovat. Sice to už vyžaduje určité nastavování na straně klienta a serveru, ale není to nic složitého.

Pozadí
Zatímco Vault Basic poskytuje jen základní funkce, Vault Workgroup otevírá svou databázi i uživatelům, kteří potřebují na data jen nahlížet a kontrolovat je. Vault Professional umožňuje pokročilou replikaci více serverů najednou a tak může mít jedno úložiště i více poboček prakticky po celém světě. Nejhlavnější výhodou Vault Professional je, že ho lze napojit na jiné obchodní systémy jako je Helios, Abra atd…

Rozdílů je mezi těmito verzemi samozřejmě mnohem více, já jsem se v tomto článku snažil vyzdvihnout jen ty důležité, tak aby absolutně nezasvěcený do této problematiky aspoň nahrubo věděl proč jsou verze Vaultu právě tři.

Konečné porovnání produktů přímo od Autodesku naleznete zde: https://www.autodesk.com/products/vault-family/compare-products

Autodesk Vault je PDM systém pro správu dat integrovaný s produkty Autodesk – např. Autodesk Inventor, Autodesk Inventor Professional, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, Autodesk Revit, AutoCAD Civil 3D a AutoCAD Plant 3D. Úkolem systému Vault je zajistit efektivní sdílení dat v týmu např. pokud se provádějí úpravy a modifikace jednotlivých dílů sestavy.

Autor: Daniel Zdeněk, AW Graph