portál uživatelů
softwarů Autodesk

Rozšíření Revitu: Dynamo

Stavebnictví   |   Revit

<Video v článku> Doplněk Dynamo je grafické programovací rozhraní, které umožňuje přizpůsobení pracovních postupů týkajících se informací o budově. Doplněk Dynamo je open source platforma pro vi…

Rozšíření Revitu: Dynamo
Doplněk Dynamo je grafické programovací rozhraní, které umožňuje přizpůsobení pracovních postupů týkajících se informací o budově. Doplněk Dynamo je open source platforma pro vizuální programování určená pro konstruktéry. Je nainstalována jako součást aplikace Revit.


Přístup k doplňku Dynamo získáte tak, že kliknete na kartu Správa > panel Vizuální programování > Dynamo.
Další informace o doplňku Dynamo naleznete na těchto webových stránkách.

Případová studie
Návrhářská firma Arup využila Autodesk Dynamo ke zrychlení spolupráce na novém Národním fotbalovém stadionu v Sydney.
Stavební inženýři ve firmě Arup patří k nejlepšm na světě. V Austrálii pracují na těch z nejnáročnějších projektech: jedním z nich byl i Národní fotbalový stadion v Sydney s kapacitou 60 000 diváků. Návrhy architektů ze studia Populous obsahoval zakřivené organické formy střechy pro tento stadion a tým Arupu byl pověřen tím, aby prostřednictvím inovativních, ale i nákladově efektivních vizí už v koncepční fázi projektu vytvořil nové řešení. Na celý návrh bylo jen 12 týdnů.
Tým Arupu si uvědomil, že potřebuje způsob, jak rychle prozkoumat nejlepší strukturální možnosti projektu a zvýšit účinnost dokumentace. Počítačový návrhový nástroj byl ideálním řešením. Rozhodli se pro spolupráci prostřednictvím aplikace Autodesk Revit a softwarem Dynamo. Spojení Autodesk Revitu s Dynamem umožnilo týmu postupovat dvakrát rychleji než za pomocí tradičních metod.
Interoperabilita mezi softwarem Dynamo a softwarem Revit a nástrojem strukturální analýzy společnosti Arup pomohla týmu rychle vytvářet řady návrhů. Ty sdíleli s architekty a spolupracovali v 3D prostředí Revitu, aby zlepšili celkový design stadionu.

Více designu, méně nudných úkolů
Úspěch na projektu stadionu inspiroval firmu Arup, aby použila koncepční návrh a automatizaci prostřednictvím Dynamo i na další projekty. Firma začala učit své specialisty v celé Austrálii, jak si mohou vytvořit vlastní skripty a Arup také spustil vlastní knihovnu pro sdílení skriptů
Společnost Arup byla založena v roce 1946 a je jednou z největších světových inženýrských firem. Firma přišla do Austrálie v roce 1963, aby pracovala na významné operní budově v Sydney. Dnes má Arup v Austrálii 7 poboček. Nedávné projekty zahrnují nový stadion v Perthu, nebo projekt redevelopmentu v Adelaide.
Zdroj: Autodesk blog