portál uživatelů
softwarů Autodesk

7 technologických inovací, které v roce 2020 způsobí revoluci ve stavebnictví

Strojírenství

Jen si to představte: jste na stavbě a máte na sobě robotický oblek podobný tomu, který nosil Terminátor. Oblek znásobuje vaši sílu a jako nic v něm uzvednete stovky kilogramů. Integrované senzory mezitím monitorují vaše životní funkce i povětrnostní podmínky a zaznamenávají je do cloudu. Na nose máte brýle pro rozšířenou realitu, které vám při práci promítají 3D modely, a GPS boty odesílají data o vaší přesné poloze do kanceláře, odkud můžou kolegové navádět všechny vaše pohyby.

7 technologických inovací, které v roce 2020 způsobí revoluci ve stavebnictví

AUTOR: ROSA TRIEU

Zní to jako sci-fi? Tenhle scénář není tak mimo, jak by se mohlo zdát. Tady je několik futuristických technologií, které v roce 2020 proniknou do stavebnictví – od nositelné elektroniky, přes silnice z recyklovaného plastu, až po propojené stavebnictví a využití blockchain technologií.

1. Žádné módní výstřelky, ale prvotřídní ochranné pomůcky

 

Práce na stavbě je ze své podstaty nebezpečná. Dělníci se pohybují v závratné výšce a obsluhují těžkou stavební techniku, to vše za jakéhokoliv počasí. Proto musí na staveništi nosit ochranné prostředky: helmu, ochranné brýle, reflexní oděv a pracovní obuv.

Teď si na okamžik představte, že by je výše zmíněné nezbytnosti nejenom chránily, ale navíc by byly chytré, nebo by jim přidávaly na síle. Chytrá nositelná elektronika je na vzestupu. Skvělým příkladem je robotický exoskelet, který stavebním dělníkům umožní zvednout až 100 kilo. Zvedání břemen s nižší námahou přitom předchází únavě a pracovním úrazům. Žádný div, že už se exoskelety používají v továrnách automobilky Ford.

 

Pak jsou tu ještě chytré pracovní boty od startupu SolePower, které už loni prošly testováním v prvních firmách. Senzory zabudované v botách spolu s komunikační technologií umožňují sledovat polohu jejich nositele a zároveň v reálném čase zaznamenávat, jestli splnil přidělenou práci: díky RFID tagům lze automaticky ověřovat dokončené úkoly a monitorovat tak situaci na staveništi nebo kontrolovat vybavení.

 

2. Bleskurychlé připojení díky síti 5G

Sítě 5G by se měly po celém světě spustit v roce 2020 – a jejich dopad na efektivitu ve stavebnictví bude neslýchaný. Díky rychlejšímu a spolehlivějšímu připojení bude možné mnohem efektivněji projektovat stavby za pomoci umělé inteligence a informačního modelování budov známého jako BIM. Sítě 5G zpřístupní na jediné projektové platformě veškerou aktuální dokumentaci všem, kdo se na projektu podílejí.

 

Sítě 5G také zlepšují komunikaci u činností prováděných na dálku (v podstatě umožňují dálkové řízení) a přinášejí možnost okamžitě poskytovat zpětnou vazbu. To je klíčové pro zvyšování efektivity i bezpečnosti provozu. Dokonce napomáhají dalšímu vývoji dálkově řízených strojů a robotů, kteří dovedou rozpoznat signály, přijímat vstupní data, mapové souřadnice či pokyny, okamžitě se rozhodovat a sdílet komunikaci.

 

3. Stavebnictví řeší a snižuje svou uhlíkovou stopu

 

Nástroje pro sledování a měření uhlíkových emisí čeká ve stavebnictví slibná budoucnost. Společnosti Skanska USA se například povedlo snížit uhlíkovou stopu projektů až o 30 %, a to díky vlastní opensource kalkulačce (EC3), která dovede vypočítat emise uhlíku zabudované do stavebních materiálů. Kalkulačka disponuje údaji pro běžné stavební materiály a umožňuje projektantům a dodavatelům analyzovat uhlíkovou stopu konkrétního projektu. Tento nástroj přispívá k transparentnosti dat a pomáhá snižovat uhlíkovou stopu ještě před jejím vzniknutím.

Ještě o krok dál zašla ve stejné oblasti nadace XPRIZE, která vyhlásila soutěž o ceny v celkové hodnotě 20 milionů dolarů. Cíl? Najít inovace, které pomohou elektrárnám přetvářet oxid uhličitý na funkční stavební materiály.

4. Cirkulární ekonomika pomůže zužitkovat domnělý odpad

Cirkulární ekonomika je strategie, která se snaží podporovat opakované využívání materiálu a omezovat vznik odpadu. V evropském stavebnictví se dnes spotřebuje 42 miliard tun zdrojového materiálu, a další 1–2 miliardy tun (třetina celosvětového objemu) ho skončí na skládkách. V této oblasti tedy rozhodně je co napravovat.

Proto dánská filantropická asociace Realdania spustila Výzvu za cirkulární stavebnictví – chce najít řešení, které problém s odpadem vyřeší a zároveň vytvoří hodnotný zdroj. Mezi nápady, které výzva ocenila, patří vývoj stavebního materiálu, který vyroste z bioodpadu za pomoci houbových spor, nebo opětovné využití kvalitního odpadu z budov předchozí generace pro výstavbu přístřeší pro generaci příští (takto by šlo zužitkovat například krovy či pálené tašky).

 

Firma PlasticRoad využívá plastový odpad od spotřebitelů ke stavbě udržitelných silnic. Poprvé nový materiál využila v holandském Zwolle pro 30metrovou cyklostezku. Ta má v sobě zabudovaný systém pro hospodaření s dešťovou vodou a také senzory, které sbírají data pro další vývoj produktu.

 

Dalším příkladem upcyklace plastů na stavební materiál je izraelský start-up UBQ. Ten přišel s technogií, která plastový odpad postupně roztřídí, rozdrtí, rozemele, vyčistí, rozehřeje a vyrobí z něj peletky, ze kterých poté vznikají například přepravky nebo palety.

 

5. Nástup strojového učení a umělé inteligence

Strojové učení a umělá inteligence dodavatelům pomáhají se rozhodovat lépe než kdy dřív. I když jste v minulosti měli k dispozici údaje o produktivitě a výkonu, nedaly se z nich vyvodit závěry, které by vám pomohly s plánováním – data totiž byla přespříliš komplexní.

Umělá inteligence dnes umí odhadnout, jak dlouho budou jednotlivé úkoly trvat, jak na sebe budou navazovat a kolik budou stát. Mnohem lépe tak můžete rozvrhnout práci na projektu. Platformy TradeTapp a Construction IQ například díky umělé inteligenci poskytují zhotovitelům přehled o kvalifikaci dodavatelů, vytvářejí analýzy a na míru vyhotovují doporučení ke snížení rizik.

6. Na popularitě získávají prefabrikované a modulární domy

O prefabrikovaných domech se teď hodně mluví. Proč? Jejich výroba je levná, tudíž stojí mnohem méně než tradiční domy. To platí zejména v oblastech, kde jsou vyšponované ceny, například v San Franciscu a okolí. Navíc se ukazuje, že jsou odolnější, a navrch prefabrikovaný dům postavíte rychleji než ten běžný.

Kalifornské město San José nedávno oznámilo spuštění nového zrychleného programu, který má usnadnit a zatraktivnit získávání povolení pro stavbu modulárních domků, které si rodiny přistaví na vlastním pozemku. První modulární domky, které město schválilo, čerpají inspiraci z Nizozemska a v kalifornském Redwood City je vyrábí firma Abodu. Minidomek o rozloze 46 m2 stojí 199 tisíc dolarů a postavit ho trvá pouhé dva týdny.

Modulární domky také pomáhají v oblastech zasažených katastrofami. Své o tom ví společnost Plant Prefab, jejíž domy známé pod jménem Sunset BUD LivingHome poskytly přechodně střechu nad hlavou obětem požáru v Malibu. Díky prefabrikaci bylo bydlení zajištěno levněji, rychleji a spolehlivěji.

 

7. Propojené stavebnictví a blockchain: data vládnou všem

Propojené stavebnictví stojí na myšlence, že středobodem komplexního ekosystému ve stavebnictví, který sestává ze staveniště, strojů a pracovníků, jsou data. Zdánlivě nejde o nic převratného, jenže data se na cestě od architekta k projektantům, dodavatelům a vlastníkovi často ztrácí. Může za to používání odlišných platforem v různých fázích výstavby.

Jednou z nejpřevratnějších technologií bude pro stavebnictví tzv. blockchain. Proč? Protože umí zaznamenávat a zabezpečit obrovské množství údajů a celou škálu různých transakcí – a přimět dotčené osoby k zodpovědnosti. Přičtěte k tomu geografický informační systém (GIS) poskytující nepostradatelná data, která by měl při plánování výstavby vzít k úvahu každý plánovač, projektant i stavař. S pomocí blockchainu, GIS systému a propojeného stavebnictví je možné data mnohem spolehlivěji uchovávat.

www. redshift.com