portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak na Inventor: 10 rychlých tipů

Strojírenství   |   Inventor

Už jste je vyzkoušeli?

Jak na Inventor: 10 rychlých tipů

autor: Anastasia Rogers

Správný strojař si nikdy neodpustí příležitost ke zlepšení – a sem patří i snaha co nejefektivněji pracovat s Inventorem. To ale ještě neznamená, že chceme všichni strávit hodiny sledováním návodů nebo se věcem učit metodou pokus-omyl. Přesně proto jsme sepsali tento článek.

Hezky pohromadě v něm najdete 10 užitečných triků pro práci s Inventorem. Do jednoho vám pomůžou vytěžit z Inventoru maximum a ušetřit drahocenný čas, který můžete strávit efektivněji. Z každého videa se něčemu přiučíte – a skoro všechny jsou kratší než 2 minuty. Pusťte se do nich hned teď.

1. Jak funguje pevnostní analýza

Rozhraní pro pevnostní analýzu v Inventoru vám pomůže pochopit, jak se budou jednotlivé součásti i sestavy chovat v reálných podmínkách. Zjistíte, jestli není daná součást či sestava zbytečně naddimenzovaná, nebo jestli nemusíte její odolnost vůči zatížení zvýšit. Postupně můžete vstupy analýzy upravovat a dojít tak k maximálně přesnému výsledku, u kterého jste minimalizovali chyby. Podívejte se, jak tento nástroj využít při práci.

https://youtu.be/gqAZvSV8oDo

2. Zobrazení vztahů mezi komponentami

V tomto videu se dozvíte, jak prohlížet vztahy mezi jednotlivými komponentami v sestavě.

https://youtu.be/5RQR0wI7m1o

3. Úprava příkazů ve směrové nabídce

Používáte Inventor pravidelně? A co si přizpůsobit směrovou nabídku pro ovládání gesty myši tak, abyste měli nejpoužívanější nástroje vždy po ruce? V Inventoru jsou samozřejmě jednotlivá gesta předdefinovaná, můžete si je ale přenastavit, jak potřebujete, a urychlit si tak do budoucna práci. Přenastavení vám zabere jen chvilku, ale ušetří vám spoustu času. Podívejte se, jak na to.

https://youtu.be/EIhfvMIIqrE

4. Příkaz pro nastřižení plechů

Pomocí příkazu pro nastřižení plechu můžete konkrétní součást rozdělit na díly, které poskládáte vedle sebe na tabuli plechu, a soubor už jen odeslat k nařezání. Model můžete nastřihnout jednobodově, mezi dvěma body, případně nastřihnete rozsah plochy. Jakmile vyberete jednu z těchto tří možností, jediným kliknutím získáte z plechového 3D modelu 2D výkresy pro výrobu. Zní to jednoduše, a přesně tak to funguje. Podívejte se sami!

https://youtu.be/fd-vXmeBxJk

5. iLogic

Inventor disponuje technologií iLogic, která je do aplikace plně integrovaná. Nástroje iLogic uživatelům umožňují si snadno vytvářet vlastní pravidla pro navrhování modelů a zabudovat tak data o produktu přímo do virtuálního modelu. iLogic využijete dokonce i tehdy, když neumíte programovat – jde totiž o nástroj vytvořený přímo pro konstruktéry. Podívejte se, jak iLogic v Inventoru funguje a jak si s jeho pomocí můžete usnadnit práci!

https://youtu.be/Z3L7gO7wA4Q

6. Configurator 360

Chcete vytvořit online katalog vašich výrobků? Pak oceníte aplikaci Configurator 360. Je v ní možné prohlížet 3D modely výrobku, nastavovat vlastní konfiguraci, odesílat cenové poptávky, stahovat soubory, a dokonce snadno generovat 2D dokumentaci.

V Inventoru nejprve nastavíte veškeré parametry součásti nebo sestavy tak, aby parametry produktu odpovídaly údajům v katalogu. Následně už jen veškerá data vyexportujete do aplikace Configurator 360. Podívejte se, jak to funguje.

https://youtu.be/fcVUihZDsEg

7. Tečná vazba

Při navrhování sestavy je zcela zásadní přidávání vazeb. Ne vždy si ale vystačíte s těmi jednoduššími vazbami. Pokud potřebujete, aby byla součást sestavy k jiné součásti tečná, využijete tečnou vazbu – oceníte ji např. u válcových či posuvných součástí. Jak tečnou vazbu používat? To se dozvíte v následujícím videu.

https://youtu.be/NpGaP55a9Z0

8. Vazba pro šroubový spoj

Při navrhování sestavy je zcela zásadní přidávání vazeb. Ne vždy si ale vystačíte s těmi jednoduššími vazbami. Představte si například, že potřebujete, aby šlo konkrétní součást odšroubovat. V následujících tipu se naučíte, jak zavazbovat šroub a matici tak, aby je šlo přišroubovat a zase odšroubovat stejně jako v praxi. Podívejte se!

https://youtu.be/TRjAsObMffw

9. Změna orientace importovaného modelu

Naučte se, jak v Inventoru změnit výchozí orientaci naimportovaného modelu.

https://youtu.be/TRjAsObMffw

10. Vytváření šablon součástí

V tomto videu se dozvíte, jak vytvářet vlastní šablony pro nové součásti – podívejte se.

https://youtu.be/__nizHAyMyo

 

zdroj:https://blogs.autodesk.com/inventor