portál uživatelů
softwarů Autodesk

BIM a výroba

Stavebnictví   |   BIM   |   Strojírenství

Inovace spojené s digitalizací zcela mění stavebnictví. A změny se netýkají jen samotných projektantů, ale i dodavatelů pro stavební průmysl. Proč byste jako výrobce měli používat BIM? A jak to ovlivní celý stavební proces?

BIM a výroba

 

BIM je budoucností celého dodavatelského řetězce

Stavební konstruktéři stále častěji hledají výrobce produktů a komponentů, kteří jim pro jejich návrhy poskytnou kvalitní digitalizované objekty BIM. Takový byl výsledek průzkumu v USA, kde 70 % projektantů uvedlo, že je od svých dodavatelů skutečně vyžadují.

A není se čemu divit. Data poskytnutá ve formátu BIM jim výrazně usnadňují výběr jednotlivých součástí stavby. Konkrétní BIM model produktu může architekt vložit do svého modelu stavby a ihned tak zjistí, zda produkt splňuje jeho specifické požadavky a je kompatibilní s jeho návrhem.

Čím více informací o stavbě a jejích součástech výsledný 3D model obsahuje, tím vyšší je jeho celková kvalita. Detailní model objektu usnadní například výpočet potřebného materiálu, vytvoření objednávek u dodavatelů, kalkulaci celkových nákladů na výstavbu nebo kalkulaci energetické náročnosti.

Získejte konkurenční výhodu

Nejspolehlivějším zdrojem informací o jednotlivých produktech je samozřejmě sám dodavatel. S neustálým nárůstem uživatelů BIM je tak vývoj tímto směrem více než jasný. A půjdete-li tomuto vývoji jako výrobce naproti, získáte významnou konkurenční výhodu. Ptáte se jak?

Pokud dáte projektantům přístup k datům o vašich produktech ve formátu, který potřebují, výrazně se zvýší šance, že pro svou stavbu využijí právě produkty z vaší nabídky. Získají tak nejen jistotu, že vybrali přesně to, co potřebují, ale ušetří také drahocenný čas.

Co implementace BIM přinese stavebnímu procesu

Není to pouze konkurenční výhoda, která vás s implementací BIM čeká. 3D modely mají řadu dalších benefitů, které zefektivní celý výrobní proces:

  • Všechna data na jednom místě – BIM nese veškerou dokumentaci o produktu do nejmenších detailů. Nehrozí tak ztráta informací a všechna rozhodnutí můžete učinit na základě dat, která máte vždy po ruce.

  • Efektivnější komunikace – všichni účastníci projektu pracují na jedné platformě, výměna informací je tak daleko rychlejší.

  • Odhalení chyb – 3D model vám dá velmi reálnou představu o tom, jak bude produkt vypadat ve skutečnosti. Můžete jej otáčet a vytvářet průřezy, což vám usnadní nalezení případných chyb ještě před vyrobením prvního prototypu.

  • Snadnější plánování – plně integrovaný model BIM se všemi informacemi o jeho součástech výrazně usnadňuje jakékoliv konstrukční výpočty i celkové plánování výroby, včetně například nákupu materiálů. 

  • Úspora výrobního materiálu – přesně víte, kolik materiálu budete na výrobu potřebovat, čímž ušetříte na nákladech.

  • Přesný výpočet nákladů – díky detailním informacím v návrhu snadno zjistíte také celkovou cenu výroby.

O tom, jak digitalizace pomůže snížit vaše náklady, jsme podrobněji psali v tomto článku.

Chcete držet krok s dobou, vyniknout mezi konkurencí a získat více zajímavých zakázek? Objevte možnosti BIM se softwarem AEC Collection. Aplikace obsahuje sadu nástrojů BIM a CAD pro konstruktéry, projektanty a dodavatele a provede vás od prvotního návrhu až po řešení výroby. Pomůže vám vytvářet vysoce efektivní návrhy, optimalizovat projekty díky vizualizaci či simulaci a zlepšit předvídatelnost realizace. Stáhněte si zkušební verzi zdarma.

Vyzkoušet AEC Collection >>