portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vyplatí se BIM i pro menší konstrukční firmy?

Stavebnictví prochází obdobím velkých inovací a v jejich středu stojí BIM. Možná si říkáte, že i jako menší firma chcete jít s vývojem, odrazuje vás ale nutnost finanční i časové investice do jeho implementace. Přečtěte si, jestli se vám skutečně vyplatí.

Vyplatí se BIM i pro menší konstrukční firmy?

S jakou investicí je třeba počítat?

BIM nemusí být vhodný pro každou firmu a každý jeden projekt. Kvůli obavám z vysokých počátečních nákladů se ale spousta stavebních společností obírá o příležitost získat skvělý nástroj, který by jim v dlouhodobém horizontu mohl vydělat nemalé peníze.

Při zavedení softwaru s funkcí BIM je samozřejmě nutné počítat také s náklady na vyškolení zaměstnanců. Ty se budou značně lišit podle toho, jaký systém pro školení zvolíte a jak velký je váš tým. 

Kdy se tato investice vrátí

Ekonomické výhody BIM se začnou naplno projevovat po dokončení jeho implementace. Je důležité, aby celý tým uměl naplno využívat všechny funkce daného softwaru. Pak dokáže BIM samotný zvýšit celkovou efektivitu firmy až o 30 %

Jak pomáhá BIM šetřit náklady

BIM vám pomůže ušetřit na projektech hned několika způsoby. Projektantům poskytuje naprostý přehled nad celým návrhem a upozorňuje na kolizní a problémová místa. Zabrání tak nákladným opravám v průběhu výstavby, čímž nejen šetří peníze, ale také urychluje dokončení celého projektu. Dále automatizuje řadu rutinních úkonů při projektování a provedené změny automaticky promítá do všech aspektů modelu, čímž šetří konstruktérům čas.

Díky tomu, že nese veškeré informace o projektu, umožňuje také daleko přesněji odhadnout celkové náklady, což je především pro klienta zásadní. Přesnější je také plánování výstavby, čímž je možné optimalizovat i spotřebu materiálu. Celý projekt bude díky BIM preciznější a naplánovaný do detailu až po kompletní finalizaci.

BIM přináší příležitosti

V současné době je BIM na vzestupu a řada firem jeho implementaci plánuje nebo jí už prochází. Jedním z důvodů je také fakt, že BIM bude od roku 2022 vyžadován pro nadlimitní státní stavební projekty. I když však na státních projektech nepracujete, BIM vám zajistí konkurenceschopnost i mezi většími společnostmi.

Pomocí 3D modelu dáte klientům věrohodnější představu o celkové podobě stavby, a pokud usilujete o novou zakázku, rozhodně zanecháte skvělý dojem. Přesný odhad celkových nákladů, který vám BIM umožňuje, vám také zajistí důvěru klientů. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že vás osloví pro spolupráci na dalších projektech.

BIM je také nezbytný pro návrh ekologických staveb, kdy je potřeba pracovat s energetickou náročností možných řešení. Otevřou se vám tak dveře k novým moderním projektům.