portál uživatelů
softwarů Autodesk

5 důvodů, proč při navrhování budov používat vizualizaci

Stavebnictví

5 důvodů, proč při navrhování budov používat vizualizaci

Virtuální realita a jiné imerzivní technologie umožňují dokonalou vizualizaci od prvních návrhů až po závěrečnou revizi. To přináší lepší výsledky.

Možnosti vizualizace se velmi rychle vyvíjejí. Průlomové technologie jako virtuální realita (VR), rozšířená realita (AR) a smíšená realita (MR) jsou nyní poměrně snadno dostupné velkým i malým podnikům, včetně architektonických firem. Tyto nástroje pomáhají architektům vylepšovat návrhy od počátečního konceptu až po konečnou kontrolu a dovést je tak k dokonalosti.

Vizualizace je cesta ke spokojenosti všech stran

Tyto takzvané imerzivní technologie si získávají čím dál více příznivců, protože dokáží změnit 3D modely BIM (Building Information Modeling) na poutavé prostorové zážitky. Architekti mohou do svého návrhu doslova vstoupit a dokonale ho prozkoumat, pochopit jeho funkčnost a zlepšovat model i spokojenost klientů.

Již z úvodu je patrné, že imerzivní vizualizace přináší velké benefity. Tady jsou shrnuty do pěti hlavních bodů.

Design se dá zažít

Na svůj návrh se nemusíte jen dívat, s imerzivní vizualizací ho můžete prověřit takovým způsobem, který statické vykreslování a předrenderované návody nedokážou.

  • Procházejte svým virtuálním modelem bez omezení.
  • Získejte realističtější představu o měřítku a proporcích.
  • Přesvědčte se, jak mohou budoucí obyvatelé interagovat s vaším návrhem.

Zdroj obrázku

Dokonalé návrhy i bez specialistů

Vizualizační technologie se staly přístupnými každému architektovi bez ohledu na úroveň dovedností. Nástroje jsou jednoduché, intuitivní a nevyžadují mnoho školení. Svůj BIM model můžete rychle proměnit v imerzivní vizualizaci tak často, jak potřebujete, aniž byste museli volat na pomoc někoho dalšího. Žádné čekání a žádné náklady za specialisty na VR.

Efektivnější rozhodnutí rychleji

Potřebujete zjistit, jak poloha a výška oken ovlivní přirozené světlo v místnosti? Nebo zlepšit dostupnost schodiště? Zažijte svá rozhodnutí v kontextu a v plném rozsahu, než se pustíte do stavby.

  • Získáte lepší přehled o dopadech svých návrhových rozhodnutí.
  • Odhalíte nedokonalosti, které nejsou na první pohled patrné.
  • Najdete příležitost ke zlepšení.
  • Iterace budou rychlé a snadné.

Určitě zjistíte, že díky VR děláte lepší rozhodnutí, která vedou ke kvalitnějším výsledkům za kratší dobu. To vám umožní zvýšit produktivitu a spokojenost klientů.

Zdroj obrázku

Zapojení všech pro lepší výsledky

Kontrola návrhu se díky vizualizaci stává interaktivnější a intuitivnější. Proveďte zúčastněné strany a poskytněte jim různé pohledy, aby získaly skutečný pocit z prostoru již v počátečních fázích návrhu.

Když jsou všechny zainteresované strany synchronní a mají příležitost poskytnout kritickou zpětnou vazbu na začátku procesu, můžete sladit očekávání, ještě než se pustíte do stavby.

Vyhrávejte nad konkurencí

Společně s vývojem technologií se mění i očekávání klientů. Prezentovat 3D model nebo 2D vykreslování návrhu již není tak přesvědčivé. Zapůsobte na své klienty nabídkou specializovaných služeb s imerzivní vizualizací a překonejte tak jejich očekávání. Ohromte je tím, že přenesete svůj model z počítače do vysoce realistického zážitku.

Ne každý člověk dobře porozumí zmenšenému modelu, ale určitě pochopí to, co zažije v plném rozsahu a na vlastní kůži. To vám pomůže zajistit důvěru a jistě i další projekty.

Zdroj obrázku

Možnosti vizualizace jsou tři

Na úplném začátku jsme zmiňovali nové technologie VR, AR a MR, které patří mezi imerzivní. Jak funguje VR (virtuální realita) jistě víte, podívejme se teď v rychlosti na další dvě možnosti a porovnání všech tří.

AR (augmentovaná nebo také rozšířená realita) je vizuální dosazení digitálního 3D objektu do naskenovaného okolního prostředí. Na rozdíl od VR uživatele neobklopí, ponor do ní je pouze dílčí. Poskytuje uživatelům další vrstvu náhledů a dat, ale s omezeným množstvím interakce mezi uživatelem, fyzickou realitou a digitálním modelem.

MR (mixovaná realita) sestává z prostředí AR, které však nabízí více interakce mezi simulovanými a reálnými prvky.

Dá se říci, že AR leží na jedné straně spektra vizualizace, uprostřed najdete MR a na druhém konci pak VR vytváří zcela imerzivní digitální prostředí díky náhlavním soupravám a ručním ovladačům.

Prozkoumejte své možnosti

Vizualizace rozhodně zlepšuje proces navrhování a pomáhá dosáhnout kvalitnějších výsledků. Nejprve si však prověřte, jaký způsob je nejlepší právě pro vás. Možná vám k tomu pomůže článek o augmentované realitě v architektuře.

Tlačítko: Přečíst si o AR[1]


Vložit odkaz na tento článek https://docs.google.com/document/d/1SmdJTAlAis2f5JOJ-_X1hTPVG7FMwJHNaSAw9EOKPvM/edit#, až bude publikovaný.