portál uživatelů
softwarů Autodesk

Digitální vlákno mění zažité přístupy k výrobě

AutoCAD

Digitální vlákno mění zažité přístupy k výrobě

Digitální vlákno dokáže propojit pracovní postupy a usnadní komunikaci. Výsledkem jsou dokonalejší produkty vyrobené rychleji a efektivněji.

Jak digitální transformace neustále přetváří náš svět, je možné díky cloud computingu propojovat pracovní postupy. Data lze sdílet mezi odděleními a organizacemi, k modelům může přistupovat a upravovat je více lidí na různých místech. Objevuje se takzvané „digitální vlákno“, které propojuje produkty a projekty napříč platformami a procesy.

Digitalizace dříve nenabízela tolik možností

Když se zhruba v 80. letech minulého století začalo s digitalizací, byly soubory „diskrétními” záležitostmi. Ať už šlo o dokumenty, tabulky, nebo návrhy. Mohly být uloženy a zkopírovány na disk nebo jednotku, později jste je mohli zaslat e-mailem, pokud však nebyly příliš velké. Ale získat soubory pro interakci s jinými soubory bylo obtížné, časově náročné a náchylné k chybám. Softwary a platformy na tom byly stejně.

Ve všech průmyslových odvětvích se digitální sady nástrojů objevily pro specifické účely a oddělení:

  • CAD pro konstrukci,
  • CRM pro obchodní oddělení,
  • ERP pro provoz/řízení
  • a tak dále.

Tyto platformy bylo téměř nemožné propojit, nebyly stavěny na to, aby spolu komunikovaly. Myšlenka sdílení dat napříč podnikem nebo mezi organizacemi zůstala pouze myšlenkou a sdílení probíhalo prostřednictvím tisku, výstupu dat a opětovného zadávání, řešení a konverzací.

Současná digitalizace nabízí nové příležitosti

Naštěstí došlo postupně ke změně, která přináší nové možnosti ve výrobě. „Digitální vlákno vytváří renesanci ve výrobě,“ říká hlavní výrobní ředitel Oak Ridge National Laboratory Thomas Kurfess. „Digitální vlákno je hnacím motorem inovací a vytváří obrovské příležitosti nejen pro velké společnosti, ale i pro malé a střední výrobce.“

Na návrhu a výrobě většiny produktů, ať už jde o auto, letadlo, nebo třeba hodinky, se podílí různé týmy. Datová platforma, která umožní oddělením v rámci společnosti, ale i různým společnostem efektivně komunikovat a společně vyvíjet, zprostředkuje vznik úžasného produktu tím nejrychlejším a nejhospodárnějším způsobem.

Zdroj obrázku

Digitální vlákno pro dokonalá řešení

V propojeném světě digitálního vlákna vzniká příležitost využít stejná data pro různé pracovní postupy, osoby a účely. Totéž digitální vlákno může sdílet marketingové a poté obchodní oddělení, které využije toto digitální aktivum k interakci a zahájení konverzace se zákazníky.

Ken Foo, senior ředitel pro strategická partnerství ve společnosti Autodesk, uvádí systémy vytápění, ventilace a klimatizace (HVAC) jako příklad toho, jak může rostoucí digitalizace ve výrobě znamenat důležitý rozdíl. Tyto systémy jsou vysoce přizpůsobitelné dle půdorysu a účelu každé jednotlivé budovy.

„Vlastně umožňujeme našim prodejcům, aby společně se svými zákazníky navrhovali správná řešení klimatizace,“ říká Foo. „Uživatel může vzít naše návrhová data, aplikovat určitá pravidla a připojit se ke svému ERP systému, kde rychle naprogramuje a navrhne typ systému, který vyhovuje potřebám jeho zákazníků.“

Digitální vlákno představuje novou vizi toho, jaké může být řízení životního cyklu výrobku (Product Lifecycle Management = PLM). Dramatickým zjednodušením procesu správy a sdílení dat mohou inženýři a výrobci, stejně jako jejich dodavatelé a další zainteresované strany, spolupracovat a nezaměřovat se na správu, ale na inovace.

Zdroj obrázku

Budování odolnosti dodavatelského řetězce

Kromě toho, že digitální vlákno pomáhá týmům z různých oddělení stejné společnosti efektivně spolupracovat, umožňuje společnostem také užší kooperaci s partnery v jejich dodavatelském řetězci. Je to proto, že s digitálním vláknem se při výrobě každého produktu vytváří jedinečný „digitální pas“, který nese všechna data související s jeho výrobou. Pohledem do pasu si můžete ověřit, že díl byl vyroben přesně podle specifikace.

To vytváří nejen efektivnější pracovní postup, ale také odolnější a demokratičtější výrobní ekosystém, protože to umožňuje menším strojírenským dílnám a výrobcům konkurovat větším provozům a dodávat díly, které mají prokazatelně stejnou kvalitu.

Řekněme, že společnost XY potřebuje do zítra 500 dílů. Mohou zajít do velkoobchodu a koupit těch 500 dílů najednou, nebo mohou navštívit 50 místních obchodů (malých a středních podniků) a v každém zakoupit 10 dílů. Pokud bude mít velkoobchod nějaký problém a dojde k jeho uzavření, společnost XY má smůlu. Pokud zavře jeden z menších obchodů, stále zbývá 49 dalších. Společnost XY tímto postupem získá mnohem robustnější a odolnější výrobní ekosystém.

Zdroj obrázku

Zlepšení kvality pomocí digitálního vlákna

Digitální vlákno umožňuje zlepšit nejen to, jak vyrábíme, ale také to, co vyrábíme. Dělá to dvěma důležitými způsoby.

  1. Dovoluje nám shromáždit velké soubory dat, které strojové učení a umělá inteligence potřebují k analýze a optimalizaci konkrétního procesu. Například jak nejlépe vyrobit určitý návrh nejen na konkrétní 3D tiskárně, ale v konkrétní oblasti té 3D tiskárny.
  2. Tento náhled může na základě umělé inteligence využít k rozšíření dovedností a schopností pracovníků na lince. Je téměř neomylná, dokáže kontrolovat a pomáhá pracovníkům jít dál. Učí je dělat věci správně a efektivně nastavovat stroje.

Forge: Od platformy k ekosystému

Klíči k aktivaci digitálního vlákna jsou datová interoperabilita a sdílený, otevřený způsob připojení. A to je přesně to, co Autodesk nabízí s platformou cloudových služeb Forge.

Forge, původně vytvořený pro vývojáře a uživatele pro přístup k možnostem nástrojů Autodesku prostřednictvím rozhraní API, se stává něčím víc: platformou, která umožňuje vzkvétat živému, robustnímu a otevřenému výrobnímu ekosystému.

Data lze vyměňovat a využívat nejen s našimi interními softwarovými aplikacemi, ale také se společnostmi třetích stran, které mohou využívat výhod a zároveň třeba přidat další hodnotu navrch. A najednou můžete skutečně pochopit, jak váš návrh ovlivňuje výrobní proces a naopak.

Zdroj obrázku

Propojte procesy a automatizujte pracovní postupy

Zatímco dříve se digitální procesy nesly ve znamení odděleného fungování, digitální vlákno umožňuje propojené způsoby výroby. Ty jsou lepší pro lidi, kteří produkty vyrábí, i pro ty, kteří produkty používají. „Mít všechna tato data na jednom místě," říká Foo, „vám ve skutečnosti umožňuje pochopit, kam až může zajít vaše představivost."

Poraďte se s odborníky, jak digitální vlákno používat