portál uživatelů
softwarů Autodesk

Obytný soubor Rezidence Korunní – CASUA

Stavebnictví

Řešení: Autodesk Revit Architecture Popis projektu: Obytný soubor Rezidence Korunní, Praha 10 Adresa: Korunní ulice, Praha 10 Charakter: novostavba bytového souboru s obchodními plochami Architekt: CA…

Obytný soubor Rezidence Korunní – CASUA
Řešení: Autodesk Revit Architecture
Popis projektu: Obytný soubor Rezidence Korunní, Praha 10
Adresa: Korunní ulice, Praha 10
Charakter: novostavba bytového souboru s obchodními plochami
Architekt: CASUA, a member of Equator European Architects www.casua.cz Developer: Sekyra Group, a.s. Studie: 2005, projekt: 2007, předpokládané dokončení: 2010
Celková užitná plocha: byty: 22 540 m2, obchody: 1 000 m2
V bývalé Orionce

Pražská čtvrť Královské Vinohrady je někdejší nejmladší a také nejlidnatější předměstí Prahy o rozloze přibližně 370 hektarů. Výraz této poměrně mladé pražské čtvrti se během let příliš neměnil. Část, na níž kdysi stála Továrna orientálních cukrovinek na Královských Vinohradech manželů Maršnerových, později známá jako ORIONKA, posléze Sevapharma, je v současnosti v přípravě na výstavbu nového rezidenčního projektu Korunní. Budovy postavené mezi lety 1900 až 1965, bez historické hodnoty a podle odborného posudku ve špatném stavu, byly postupně demolovány. Návrh projektu pro developera Sekyra Group vypracovala Projekční kancelář CASUA, A member of Equator European Architects. Tým CASUA má bohaté zkušenosti zejména s rezidenčními projekty, byl mimo jiné architektem a projektantem blízkého projektu Vinice-Palouk v Praze 10. Z dokončených projektů v roce 2007 připravila CASUA Vilu a Rezidenci Ořechovka na Praze 6 a polyfunkční Myšák Gallery ve Vodičkově ulici na Praze 1. Aktuálně tým pracuje na dalších třech bytových souborech v Praze. Jedná se konkrétně o Zelené Město Jarov, Rezidence Nové Petřiny a Rezidence Děkanka. Společně s partnery z Equator European Architects se CASUA podílí na soutěžích v Paříži, Stockholmu a Praze. Návrh architektů CASUA zvítězil ve výběrovém řízení investora a města Hradec Králové pro projekt Park Malšovice – centrum volnočasových aktivit. Z projektů v Bratislavě stojí za zmínku projekt Letiště M. R. Štefánika.

Uprostřed prvorepublikové architektury

Při návrhu projektu Rezidence Korunní vycházeli autoři zejména z logiky stávající zástavby. „Naším cílem bylo vytvořit moderní součást Vinohrad. Korunní ulice patří ke staré zástavbě Vinohrad a její výraz se mění podle toho, jak se vzdaluje od centra. Postupně jsou fasády ve stylu historického eklektismu nahrazovány prvorepublikovou architekturou, která si udržuje podobný výraz v celých Vinohradech i v okolní vilové zástavbě,“ vysvětluje urbanistický kontext architekt Oleg Haman, spolumajitel ateliéru. Právě tento výraz Vinohrad se snaží návrh Rezidence Korunní v co největší míře interpretovat moderními prostředky. „Například horizontalita, plasticky členěné fasády, lodžie, zvýrazněná nároží či ustoupená podlaží. Návrh celého obytného souboru sjednocuje horizontální zvýraznění prvních tří nadzemních podlaží se zimními zahradami,“ říká jeden z autorů architektonického řešení Ing. arch. Petr Jambor.

Veřejný prostor

Vinohradská architektura je členěna do jednotlivých obytných bloků. „Rezidence Korunní jsme koncipovali jako bydlení pro rodiny s dětmi. Pouze v severní části projektu vzniknou drobné obchody a ateliéry. Odsazením severního objektu chceme vytvořit důstojný předprostor otevřený do Korunní ulice. Tento nově vzniklý prostor navazuje na jižní frontu Korunní ulice, která nebyla zasažena urbanizací obytnými bloky,“ říká architekt Petr Neuman z ateliéru CASUA. V prostoru budou osazeny stromy a zatravněné plochy ve tvaru nepravidelných homolí. Doplní je lavičky, veřejné osvětlení, odpadkové koše a další městský mobiliář. V blízkosti tramvajové zastávky vznikne nová kašna, která poslouží jako orientační prvek nebo místo setkávání lidí. Autorem kašny je akademický sochař Michal Gabriel, se kterým CASUA dlouhodobě spolupracuje na projektech veřejných prostranství.

Výzvy projektu a řešení

Ateliér CASUA patří k velkým architektonickým kancelářím. V současné době zde pracuje 10 architektů, 15 stavebních inženýrů a 5 techniků. Filosofie ateliéru je založena na úzké spolupráci profese architekta a inženýra, což klientům přináší komplexní službu od architektonického návrhu až po realizaci stavby. Portfolio ateliéru je velmi rozmanité. Co do objemu uskutečněných staveb mají prioritu velké obytné soubory. V portfoliu studia jsou administrativní stavby, rekonstrukce, ale také výrobní a dopravní projekty, hotely a projekty návrhů veřejných prostor. Ateliér CASUA jako jeden z prvních v Praze zakoupil (již v roce 2004) 26 licencí softwaru Revit (Architecture?). „Před několika lety jsme v našem ateliéru začali používat software Revit od Autodesku. Vnímáme ho jako perspektivní a velmi rozsáhlé řešení, které nám poskytuje celou řadu výhod. Od 3D modelování až po možnost průběžně ověřovat různé změny v objemově velkých projektech,“ popisuje spolumajitel ateliéru, Ing. Aleš Poděbrad. Projekt Korunní byl prvním projektem, který plně využil potenciál softwaru Revit. Kromě architektů na tomto projektu pracovali stavební inženýři Tomáš Zeman a Jindřich Schindler a v neposlední řadě Lukáš Vacík, momentálně největší odborník na Revit v týmu CASUA. Při přípravě rezidenčního souboru Korunní architekti především využili možnosti operativně měnit hmotové uspořádání a modelovat různé materiálové skladby fasád i hmot objektů. „Revit je pro tyto účely velmi vhodným nástrojem. U projektu Rezidence Korunní nám umožnil snadno připravovat řezy, stejně jako přechody jednotlivých hmot v celém souboru,“ říká Tomáš Zeman, který vede projekční tým.

„Na Revitu nejvíce oceňujeme jeho přidanou hodnotu v jednotlivých funkcích. Tam, kde je potřeba použití několika různých programů, poskytuje Revit komplexní podporu,“ dodává projektant Lukáš Vacík.

casua2

casua3

Přínosy Revit Architecture

Ověřit, jak bude fungovat moderní bytový soubor v kontextu staré pražské zástavby, je důležité nejen pro jednání se stavebním úřadem a památkáři, ale především pro celkový architektonický koncept. Autoři architektonického návrhu, architekti Oleg Haman, Petr Jambor i Petr Neuman –, se shodují v tom, že jim software Revit od Autodesku nejen usnadnil práci, ale ušetřil i čas potřebný pro přípravu. „U tak náročných projektů, jako je Rezidence Korunní na pražských Vinohradech, je každá časová úspora znát. Na Revitu oceňuji především jeho intuitivnost a práci s 3D prostorem,“ vyjmenovává architekt Petr Jambor hlavní výhody. „Při práci týmu desítek lidí samozřejmě hledáme řešení, která práci zrychlí a usnadní. Revit je podle mne jedním z nich,“ dodává spolumajitel studia Oleg Haman.

Bytový soubor Rezidence Korunní, který nyní CASUA připravuje, by měl být dokončen za dva roky. Složitost regulované zástavby v městské památkové zóně, stejně jako náročnost zadání developera zvládli architekti z CASUA mimo jiné díky softwaru Revit od Autodesku.

Citace

casua4

„Revit nám při přípravě projektu Rezidence Korunní umožnil snadno připravovat řezy, stejně jako přechody jednotlivých hmot v celém souboru. A také nám ušetřil spoustu času, který bychom při práci v 2D software museli vynaložit navíc.“

Ing. arch. Petr Jambor, architekt

„Před několika lety jsme v našem ateliéru CASUA začali používat software Revit od Autodesku. Podle mne to je velmi perspektivní a komplexní řešení, které poskytuje celou řadu výhod pro velké ateliéry. Od 3D modelování až po možnost průběžně ověřovat různé změny v projektech.“

Ing. arch. Oleg Haman, architekt, spolumajitel kanceláře CASUA

Případová studie v PDF