portál uživatelů
softwarů Autodesk

Seznamte se s FormIt, aplikací pro jednoduché koncepční navrhování staveb

Stavebnictví

Seznamte se s FormIt, aplikací pro jednoduché koncepční navrhování staveb

Seznamte se s FormIt. Jednoduché koncepční navrhování

FormIt ve spojení s dalšími Autodesk aplikacemi, jako je třeba Revit, dokáže opravdu hodně. Navíc je dostupný ve verzích pro web, iOS a Windows.

Váháte, zda začít používat software FormIt 360? Nebo ho zatím vůbec neznáte? Přesně pro vás je tento článek. Po jeho přečtení budete vědět, jak FormIt spolupracuje s aplikacemi Revit, SketchUp a Insight 360 a jaké díky tomu nabízí možnosti.

Co FormIt umí

FormIt umožňuje snadné koncepční navrhování staveb zasazených do reálného prostředí. Aplikace nabízí možnost prostorové a energetické analýzy jednotlivých variant stavby. Součástí je také vizuální programovací prostředí Dynamo, takže 3D modely lze vytvářet i algoritmicky, výpočetními metodami. FormIt umí rovněž pracovat s modely ze SketchUp, včetně přímé editace 3D geometrie.

Aplikace je dostupná pro Windows, iOS a web (prohlížeče Chrome, Edge a Firefox) a propojená s Revitem, díky čemuž váš koncepční návrh různých variant lze následně rozpracovat do podrobnějšího BIM projektu.

FormIt pro iOS přenáší modelování do světa rychlého a snadného skicování pomocí prstu nebo Apple Pencil. Když zkombinujete FormIt pro iOS s dalšími výkonnými mobilními aplikacemi, jako jsou Autodesk Sketchbook Pro a Autodesk Graphic, můžete vytvářet prezentace na cestách.

Propojení s aplikacemi Revit a SketchUp

FormIt obsahuje šikovný doplněk Converter 360, který vám umožní převést:

  • soubory z FormIt do otevřeného souboru v Revitu,
  • soubory ze SketchUp pro použití ve FormIt,
  • rodiny z Revitu do FormIt,
  • RFAs použité ve FormIt zpátky do originálního RFA v Revitu.

Zdroj obrázku

SketchUp

Převede se většina položek ze 3D Warehouse:

  • budovy,
  • okolí,
  • stromy,
  • lidé,
  • nábytek.

Nezapomeňte však, že jakmile je do FormIt vložíte, model se uloží jako AXM a RVT soubor.

Jedna z nejdůležitějších otázek uživatelů SketchUp se jistě bude týkat jejich obsahu. Většina by měla být použitelná také ve FormIt.

Rodiny z Revitu

Kopírované skupiny objektů budou umístěny jako instance stejné rodiny materiálů. Skupiny, kterým je přidělená specifická kategorie v rámci FormIt, budou zařazeny jako rodina stejné kategorie. Můžete je ale ručně přemístit nebo nahradit jinou rodinou ze stejné kategorie. Také knihovnu obsahu můžete strukturovat libovolným způsobem.

Soubory z FormIt do Revitu

Po vytvoření koncepčního návrhu (stěny, podlahy, okna, umístění rodin) můžete převést model do Revitu, kde jsou možnosti jako úrovně, umístění budovy a kategorizovaná geometrie.

Převedení souboru AXM z FormIt do RVT je díky doplňkovému pluginu jednoduché, viz obrázek.

Zdroj obrázku

Spojení FormIt a Revit je v nejnovější aktualizaci ještě silnější. Obsahuje splnění dlouhodobého požadavku zákazníků na nové pracovní postupy, které tyto dvě aplikace více sblíží.

Například modely FormIt lze propojit přímo v Revitu.

Zdroj obrázku

Po připojení modelu FormIt do aplikace Revit můžete jednotlivé prvky upravovat přímo. Respektive po vybrání prvku kliknete na „Upravit ve FormIt” (Edit in FormIt), čímž spustíte FormIt s tímto připojeným modelem otevřeným pro okamžité úpravy. Poté tlačítkem “Odeslat do aplikace Revit” (Send to Revit) uložíte změny provedené ve FomrIt také do Revitu.

Revit a FormIt – podtrženo sečteno

Konceptuální modelování s obsahem aplikace Revit ve FormIt

  • Skupiny ve FormIt lze kategorizovat tak, aby se staly rodinami aplikace Revit, jako jsou: Obecné, Nábytek, Speciální vybavení atd.
  • Modely FormIt lze importovat do editoru Revit Family a vytvářet RFA libovolné kategorie.
  • Revit Families lze exportovat jako FormIt Groups a poté v budoucnu automaticky převést zpět na původní Revit Family.

Iterace mezi projekty FormIt a Revit

  • Když importujete FormIt do aplikace Revit, objekty FormIt se objeví v šabloně aplikace Revit podle vašeho výběru.
  • Příkaz Import FormIt do Revit přidá modely FormIt do existujícího projektu Revit, takže je můžete často aktualizovat.
  • Počáteční bod FormIt a základní bod aplikace Revit jsou pro spolehlivé umístění importovaných objektů FormIt stejné.
  • Název skupiny ve FormIt je zapamatován při importu Revit pro použití s ​​filtry.

Iterace mezi Revit a FormIt

  • Revit System Families lze exportovat do FormIt pomocí možností exportu SAT.
  • Revit Families lze exportovat jako FormIt Groups a poté v budoucnu automaticky převést zpět na původní Revit Family.

Spolupráce s Dynamo Studio

FormIt může použít skripty z Dynamo Studio pro zlepšení pracovních postupů a možností modelování. Spojení FormIt a Dynamo dovoluje umístění přizpůsobeného, ​​parametrického obsahu a manipulaci s ním ve FormIt. Dá vám mimo jiné možnost vytvořit rozhraní zaškrtávacích značek a přepínačů, které uvidí koncový uživatel ve FormIt.

Abyste mohli skript použít, musí být nejprve zveřejněn, proto si v Dynamu ze záložky „Send to web” (obrázek 1) pošlete link do e-mailu. Pak ve FormIt přidáte odkazy a přetáhnete skript do vašeho modelu (obrázek 2). Pokud chcete skript modifikovat, stačí dvakrát kliknout.

Zdroj obou obrázků

FormIt a Insight 360

Ve FormIt můžete své modely „projet” přes Insight 360, což je intuitivní průvodce pro lepší energetickou a environmentální výkonnost budov v průběhu celého jejich životního cyklu. Můžete tak vizualizovat a pracovat s klíčovými faktory, rozsahy a specifikacemi se zpětnou vazbou o příčinách a důsledcích v reálném čase. Modelujte pomocí FormIt Pro a/nebo Revit a následně spusťte Insight 360 pro vizualizaci informací o výkonu přímo v modelovacím prostředí. Insight nabízí špičkové simulace:

  • energie,
  • vytápění,
  • chlazení,
  • denního osvětlení,
  • slunečního záření.

Využívá inovativní techniky paralelního cloud computingu a představí miliony potenciálních výsledků najednou.

Spojení FormIt a Insight přináší množství analytických dat do rané fáze vašeho projektu. Dat, která mají vliv na rozhodnutí o návrhu a spouští zpětnou vazbu mezi designerem, klientem a dalšími zainteresovanými stranami.

Začněte s FormIt

Obraťte se na zkušené a ověřené odborníky, kteří vám poradí další tipy a triky do začátku s aplikací FormIt.

Tlačítko: Vybrat si prodejce